Trikovima protiv mamurluka

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Sezona godišnjih odmora je započela, a s njome i vrijeme opuštanja mišića i ponajviše uma….

No, kako poslovne brige odlaze u zaborav vrlo često proporcionalno raste unos alkoholnih pića pa ljeto postaje sve samo ne odmor za vašu jetru. Čaša vina poslije ručka, jedno pivo na plaži ili koktel uz zalazak sunca ne predstavlja problem, štoviše čak pruža zdravstvene benefite u vidu smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti i postizanja dugovječnosti, no pretjerivanje u alkoholu značajno smanjuje mentalne i tjelesne sposobnosti, a mamurluk dan poslije dovoljan je da vam uništi i nekoliko dana toliko očekivanog odmora. No, nisu samo glavobolja, vrtoglavica i bol u želudcu pratitelji „alkoholne nezasitnosti“ – mamurluk se, naime, povezuje s gubitkom pamćenja, smanjenom sposobnošću snalaženja u prostoru te slabijim vidom što vas čini potencijalno opasnim za sebe i okolinu i dan nakon fešte.

Mudrošću odagnajte mamurluk

Osim najočitijeg načina sprečavanja mamurluka –umjerenosti u piću, postoje neki trikovi koji mogu pomoći u borbi protiv ove neugodne posljedice.

Prije svega alkohol kombinirajte uz jelo. Hrana usporava apsorpciju alkohola sprječavajući nagli rast alkohola u krvi, a samim time i želju za neprestanim točenjem čaše. Ako niste u situaciji u kojoj se jede, barem posegnite za grickalicama koje sadrže zdrave masnoće poput orašastih plodova i sjemenki. Povoljan učinak će imat i med i sok od rajčice bogati fruktozom, šećerom koji omogućuje učinkovitije metaboliziranje alkohola. Ako na kraju večeri niste ništa „prizalogajnili“ uz pića, još uvijek možete ublažiti posljedice grickanjem nekoliko krekera i unosom voćnog soka prije spavanja.

Mudar odabir pića još je jedan način kako možete odagnati mamurluk. Smatra se da bezbojna pića poput vodke ili đžina uzrokuju manje mamurluka u usporedbi s tamnim brendijem, crnim vinom ili rumom. Obojena pića, naime, sadrže tvari koje su zaslužne za okus, boju i aromu pića no koja, prema istraživanjima,  potiču i nastanak glavobolje.

Vrlo jednostavan način borbe protiv mamurluka je i obilna hidracija. Slijed koji se sastoji od pravilne izmjene čaše alkoholog pića i čaše mineralne vode neće samo prepoloviti unos alkohola već i umanjiti, ako ne i spriječiti posljedice diuretičkog učinka alkohola – glavobolju, suha usta i vrtoglavicu.

Jutro poslije: liječenje mamurluka
Ako se ipak probudite sa osjećajem kao da se vozite u zabavnom parku, potrebno je odmah poduzeti „mjere spasa“. Iako niti jedna randomizirana studija ne govori tome u prilog, iskustvo pokazuje da je simptome mamurluka moguće ublažiti unosom tekućine i kofeina.

Najbolje rezultate pokazuje ispijanje pića koje sadrži minerale i elektrolite (poput izotoničnih napitaka) jer uspješno liječi dehidraciju uzrokovanu alkoholom. Kofein, primjerice iz kave, može također obuzdati glavobolju zbog svog učinka na konstrikciju arterija – no pritom je nužno unositi i više vode jer je i kofein diuretik.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Ciroza jetre

 Ciroza jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteCiroza jetre je teška kronična bolest koja nastaje kao posljedica dugotrajnog oštećenja jetrenog tkiva. Ova bolest postupno uništava zdravu jetru, zamjenjujući njezine funkcionalne stanice ožiljnim tkivom. Kako je jetra jedan od najvažnijih organa u tijelu, oštećenje njenog tkiva može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Ciroza se razvija polako i često bez simptoma u početku, ali […]

Alkohol

Konzumacija alkohola

Proljev

Kad nam prisjednu jaja – salmonela i salmoneloza

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteŠto je salmonela? Salmonela, poznata i kao salmoneloza, je bakterijska infekcija koja uzrokuje proljev i bolove u trbuhu. Ova bakterija živi u probavnom sustavu životinja i ljudi, a najčešći oblik zaraze je putem kontaminirane hrane. To je jedan od najčešćih oblika bakterijskog trovanja hranom u svijetu. Simptomi salmonele Simptomi se mogu javiti nekoliko sati do […]

Hormon štitnjače

Utjecaj vrućina na bolesti i djelovanje lijekova

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTa pasja vrućina! Pasja vrućina više nije iznimka u ljetnim mjesecima nego je postala pravilo. Visoke temperature, povećani postotak vlage u zraku te nagle promjene atmosferskih tlakova najviše utječu na ranjive skupine kao što su starije osobe, trudnice, djeca i bolesnici s kroničnim bolestima. Kako se temperature ovih dana često penju preko 30 stupnjeva, postavlja […]

Mokrenje

Mokrenje i alkohol

San

Kako liječiti kroničnu nesanicu?

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteDobar noćni san vrlo je važan za cjelokupno zdravlje. Tipično, odrasli trebaju oko sedam do devet sati sna po noći. Ovaj broj nije isti za sve i može varirati ovisno o nizu čimbenika. Važnije od broja sati sna je kvaliteta sna svake noći. Potrebe za snom također se mijenjaju tijekom života kako ljudi stare. Ukoliko […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]