Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu prehranu bogatu vitaminima i mineralima, redovitu tjelesnu aktivnost i dovoljnu količinu sna, a u smanjenju učestalosti infekcija kod djece mogu pomoći i određeni nutraceutici, odnosno molekule koje se nalaze na granici hrane i lijekova, a radi se o prirodnim bioaktivnim komponentama koje mogu biti korisne za zdravlje. Primjeri nutraceutika su vitamini i minerali poput vitamina D i cinka, zatim omega-3 masne kiseline, probiotici te laktoferin. Laktoferin je prirodni, vrlo složeni protein koji se nalazi u tjelesnim tekućinama poput mlijeka i sline te na membranama stanica poput bijelih krvnih stanica gdje ima zaštitnu ulogu. Smatra se da sudjeluje u obrani organizma od mikroba i virusa te da ima antioksidativno djelovanje, snažan utjecaj na imunitet i može regulirati rast stanica.

Antivirusno djelovanje laktoferina otkriveno 1980-ih godina

Prva znanstvena istraživanja o utjecaju ove molekule na viruse provedena su 1980-ih godina, kada je laktoferin poboljšao stopu preživljavanja miševa zaraženih kompleksnim virusom Friend. Tijekom 1990-ih godina istraživanja su pokazala da laktoferin ima antivirusno djelovanje protiv brojnih virusa poput citomegalovirusa, virusa herpes simpleksa, HIV-a, hepatitisa C, rotavirusa i respiratornog sincicijskog virusa (RSV).

Laktoferin sprječava ulazak virusa u stanice

Smatra se da laktoferin antivirusni učinak ispoljava u ranoj fazi infekcije na način da sprječava ulazak virusa u stanice domaćina blokiranjem staničnih receptora ili izravnim vezanjem na virusne čestice. Dodatno, neki znanstveni radovi pokazali su da laktoferin može djelovati i unutar same stanice nakon prodora virusa i inhibirati njegovu replikaciju. Prema do sada objavljenim istraživanjima, laktoferin unesen oralnim putem može služiti kao prevencija čestih virusnih infekcija poput prehlade i gripe pa čak i virusnih gastroenteritisa odnosno omraženih crijevnih viroza.

Učinci oralne primjene laktoferina kod djece

Kada je u pitanju zaraza virusima poput norovirusa nažalost ne postoji prevencija ili lijek, međutim, u istraživanju o gastroenteritisu izazvanim rotavirusom pokazalo se da svakodnevni unos goveđeg laktoferina može ublažiti simptome bolesti. Također, dnevna primjena laktoferina kod djece može smanjiti učestalost gastroenteritisa izazvanog norovirusom.

Sažetak dokaza objavljen 2022. godine o učinku suplementacije goveđim laktoferinom na učestalost, trajanje ili težinu respiratornih bolesti i infekcija dišnih puteva obuhvatio je 10 istraživanja koja su zabilježila smanjenje učestalosti infekcija dišnih puteva u 33% ispitavanja te smanjenje učestalosti i/ili trajanja bolesti u 50% ispitivanja. Tri od pet ispitivanja (60%) na djeci i dva od pet ispitivanja na odraslima (40%) pokazala su koristi od unosa laktoferina u obliku dodatka prehrani u usporedbi s placebom s trajanjem primjene najmanje 3 mjeseca i u dozama od 35 mg na dan do čak 800 mg za dojenčad. Iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se osigurali pouzdaniji dokazi o djelovanju laktoferina kod crijevnih i respiratornih viroza kod djece, za sada laktoferin djeluje vrlo obećavajuće.

Literatura:

  • Wakabayashi H, Oda H, Yamauchi K, Abe F. Lactoferrin for prevention of common viral infections. J Infect Chemother. 2014;20(11):666-671.
  • Berthon BS, Williams LM, Williams EJ, Wood LG. Effect of Lactoferrin Supplementation on Inflammation, Immune Function, and Prevention of Respiratory Tract Infections in Humans: A Systematic Review and Meta-analysis. Adv Nutr. 2022;13(5):1799-1819.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Crijevo

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Prehrana

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Koža

Može li jak imunitet poboljšati zdravlje kože?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKoža je naš najveći organ koji ima mnogobrojne funkcije. Ona nije neki pokrivač koji nas štiti od vanjskog svijeta i njegovog utjecaja već ima ulogu i kao veliki imunološki organ. Kako bi koža bila zdrava i lijepa potrebno je o njoj brinuti tijekom cijele godine, no ako smo stalno u stresu, loše se i neredovito […]

Bakterije

Možete li mi reći je li nalaz urina u redu?

Trudnoća

Trudnoća i infekcija mokraćnog mjehura – molim savjet

Upala pluća

Mikoplazma kao uzročnik upale pluća kod djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteMycoplasma pneumoniae (mikoplazma) se može dokazati kao uzročnik u više od 40% svih upala pluća u dječjoj dobi, osobito kod djece starije od 5 godina, a zbog visoke zaraznosti brzo se širi u zatvorenim kolektivima. Što su ‘atipične’ upale pluća? Mikoplazma spada u uzročnike ‘atipičnih’ upala pluća koje se od ‘tipičnih’ upala pluća razlikuju po postupnom, […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]