Alergija na hladnoću

Alergija na hladnoću nije česta pojava, ali u zimsko doba godine treba pomisliti i na nju.. Pripada u posebnu grupu alergijskih bolesti koje se nazivaju fizikalne urtikarije…

Alergija na hladnoću nije česta  pojava,ali u zimsko doba godine treba pomisliti i na nju.. Pripada  u posebnu grupu   alergijskih bolesti koje se nazivaju  fizikalne urtikarije. Zastupljenija je  u osoba ženskog spola,  a može se prvi puta pojaviti  već u dječjoj dobi. To je najčešća fizikalna urtikarija   i nastaje u kada se koža izloži djelovanju hladnog zraka, vjetra, vode i hladnih predmeta. Promjene na koži nastaju nekoliko minuta nakon kontakta s  hladnoćom  i mogu upućivati da se  radi o  alergiju na hladnoću ako nastaje lokalno crvenilo, oticanje i svrbež kože, oticanje usnica nakon što se jede hladna hrana, oticanje ruku ili nogu, te teže reakcije  kada nastaje oticanje usnica, ždrijela ili gubitak svijesti. Tijekom zime najčešće se alergija na hladnoću očituje na otkrivenim dijelovima tijela kao što je lice i šake, pa nakon izlaska van nastaje crvenilo i svrbež kože. Kako  se preosjetljivost na hladnoću  javlja  najćešće  već u mlađoj dobi ovo se može primjetiti već u djece i adolescenata.

Promjene na koži nastaju vrlo brzo nakon kontakta sa hladnoćom  i brzo se povuku kada se osoba  utopli ili ugrije. Nastaje radi toga što hladoća djeluje na mastocite koji tada  oslobađanju histamin i druge medijatore upale.

Urtikarija na hladoću može biti primarna- kada joj se ne zna uzrok i kada nema druge bolesti ili stanja u pozadini ili sekundarna kada je povezana sa nekim drugim bolestima ( kronična limfocitna leukemija, krioglobulinemija, limfosarkom, virusne bolesti- virusni hepatitis, mononukleoza).

Simtomi urtikarije na hladnoću počinju  2 do 5 minuta nakon izlaganja hladnoći imogu trajati 1 do 2 sata. Sama reakcija može bili lokalizirana ili generalizirana.U lokalnoj reakciji najčešće nastaje  crvenilo i oticanje  dijela kože koja je bila u kontaktu sa hladnim ili generalizirana reakcija kada nastaje osip po koži cijelog tijela. U sistemskoj reakciji nastaje i teže disanje, ubrzani rad srca, pad tlaka i gubitak svijestii. Najteže reakcije nastaju nakon kupanja u hladnoj vodi  jer tada reagira koža cijelog tijela , oslobađa se histamin te dolazi do pada krvnog tlaka, gubitka svijeti   što može uzrokovati  utapljanje. Nagle smrti nakon kupanja u hladnoj vodi ili  nakon skoka u hladnu vodu često se tumače kao posledica alergije na hladnoću. Osoba koja ima alergiju na hladnoću može imati poteškoće tijekom zime  radi odlaska na posao, školu, tjelesnim aktivnosti  tijekom zime,  zimskim sportovima. U zimskom razdoblju je to ponekad vrlo teško i bolesnici se moraju odreći zimskih “radosti” poput skijanja, grudanja ili sanjkanja i dodira s hladnim predmetima. Na urtikariju na hladnoću ne smije se zaboraviti niti tijekom ljeta jer je hladni napitci, sladoled  također mogu izazavati.

Simptomi brzo nestanu čim se bolesnik utopli, pa je izbjegavanje hladnoće  i utopljavanje najbolji način kako  se može  izbjeći alergijska reakcija na hladnoću. Dijagnosticira se tako da se kockica leda stavi na ruku (ili epruveta s hladnom vodom) te nakon pet minuta skine. Kod  normalne kože ostaje crvenilo koje  prolazi dok kod alergične osobe crvenilo ne prolazi već se širi.

Za sada ne postoji specifičan lijek samo za liječenje ove vrte alergije.Pacijentima se strogo o izbjegavanje svega hladnoga,  preporučuje  uzeti antihistaminik pola sata prije izlaganja hladnoći. Također se mogu uzimati antihistaminici i u većoj dozi od uobičajene uz preporuku liječnika. Dobro djeluju i samo lijekovi s antikolinergijskim učinkom. U literaturi se spominje i liječenje sa ciklosporinom, sistemskim kortikosteroidima, dapsonom, antibioticima i hormonom danazolom no to su pojedini slučajevi. U generaliziranim oblicima dolazi u obzir i kraće davanje kortikosteroida u injekcijama, a kod anafilaktičnog šoka  mora se primjeniti  anti-šok terapija.

Svakako je potrebno smanjiti i spriječiti izlaganje hladnoći, pa je potrebno tijekom zime nositi rukavice, šal, kapu,a tijekom cijele godine izbjegavati hladne napitke, sladoled i kupanje u hladnoj vodi.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika