Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je vrlo česta kožna bolest i kaodruge atopijske bolesti (alergijski rinitis, alergijska bronhalna astma, spastični bronhitis, mukozni kolitis) pripada u grupu nasljednih bolesti.

Atopijski dermatitis je   vrlo česta  kožna bolest i kao  druge atopijske bolesti (alergijski rinitis, alergijska bronhalna astma, spastični bronhitis, mukozni kolitis) pripada u grupu  nasljednih bolesti. Zajedničko kod ovih bolesti je da imaju visoke vrijednosti imunoglobulina IgE u krvi. Bolest je češća u visokorazvijenim zemljama nego u nerazvijenim i siromašnim zemljama sa niskim higijenskim standardom.

Atopijski dermatitis najčešće počinje u ranom djetinjstvu – oko trećeg mjeseca života, a do poboljšanja može doći  u trećoj, šestoj godini života ili u pubertetu. Bolest ima svoje faze poboljšanja i pogoršanja i obično je kroničnog tijeka. U djece počinje kao crvenilo na licu, vlasištu, pregibima, ali se može proširiti i na cijelo tijelo i imati tešku kliničku sliku. Crvenilo, vlaženje, stvaranje krusta na licu, na tjemenu, nogama i rukama i u pelenskoj regiji glavni su simptomi bolesti u prvih nekoliko mjeseci života. Koža je uvijek izrazito suha i prisutan je svrbež što djetetu ometa igru, boravak u vrtiću, školi i  spavanje.
U odraslih osoba  uz suhu kožu tijela promjene su  izražene na licu, vratu, iza uha i oko usta, pregibima kao crvenilo kože i ljuskanje.

Što je važno u liječenju atopijskog dermatitisa?

Vrlo je važno kada se uoče  promjene na koži obratiti se dermatologu koji će postaviti  dijagnozu i dalje provoditi liječenje. Atopijski dermatitis je dugotrajna bolest pa je važno započeti pravilnu  terapiju od početka, uz  savjete o njezi kože. Atopijski dermatitis mogu provocirati mnogobrojni čimbenici pa je jako važno izbjegavati lokalne  iritanse ( vruće kupke, agresivna  sredstva za pranje, omekšivaće za rublje), izbjegavati  dokazane  alergene iz hrane, izbjegavati  suhomesnate proizvode, paštete, gazirana pića, izbjegavati vuhu i sintetiku, izbjegavati stresne situacije, ograničiti izlaganje prašini, jakom suncu, peludu, cigaretnom dimu.

U liječenju atopijskog dermatitisa  vrlo često se daju antihistaminici u tabletama koji se mogu uzimati duže vremena, a smanjuju svrbež i ublažuju alergijsku reakciju.
U lokalnoj terapiji koriste se kortikosteroidi i to samo kada je bolest izrazito pogoršana, ali se ne smiju koristiti nekontrolirano i predugo.
Osim kortikosteroida u lokalnoj terapiji se koriste imunomodulatori koji su relativno i noviji lijekovi, a može se provoditi liječenje i fototerapijom. Pravilna njega kože sa atopijskim dermatitisom je vrlo važna  jer se na taj način mogu  smanjiti simptomi svrbeža, zatezanja kože, crvenila i bolest može duže imati miran tijek.Vrlo je važno  kupanje i tušranje  u vodi koja ne smije  biti  pretopla ( do 33 stupnja), kupanje  ne smije biti dugo  i potrebno je koristiti gelove ili kupke, uljne kupke  prilagođene i predviđene za kožu s atopijskim dermatitisom. Uvijek je važno  sredstva za pranje  isprati sa kože, nakon toga kožu blago obrisati i ne trljati i namazati emolijensom. Emolijensi su lokalni pripravci ( lat. Emolliens-koji omekšava) koji mogu biti u obliku sindeta, ulja za tuširanje, kupki, losiona i krema i danas su mnogobrojni dostupni i mogu se nabaviti u  ljekarnama. Redovito i svakodnevno nanošenje emolijensa u obliku kreme ili losiona vrlo je važno jer se time koži s atopijskim dermatitisom vraća vlažnost i potrebi lipidi.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika