Dermatitisi nakon kontakta s travama

Tijekom proljeća i ljeta česti razlog dolaska dermatologu su crvenila i osipi po koži koji nastaju nakon boravka u prirodi ili različitih radova u vrtu, košnje travnjaka, rezanja živice ili uređivanje čempresa. Ovaj dermatitis se naziva phytophotodermatitis…

Fototoksične upalne reakcije kože

Tijekom proljeća i ljeta česti razlog dolaska dermatologu su crvenila i osipi po koži koji nastaju nakon boravka u prirodi ili različitih radova u vrtu, košnje travnjaka, rezanja živice ili uređivanje čempresa. Ovaj dermatitis se naziva phytophotodermatitis ( Berloque dermatitis) i ubraja se u fototoksične upalne reakcije kože. Nastaje nakon kontakta kože s fotosenzivitnim biljkama i djelovanjem UVA na kožu što uzrokuje nastajanje cvenila i osipa na izloženim dijelovima kože. Može se objasniti poput kemijske reakcije u koži nakon obasjavanja kože sa suncem.

Fototoksični dermatitis se učestlije viđa u osoba koje trče u prirodi, hodaju, planinare ili kampiraju. Uz rad na otvorenom i obično po lijepom vremenu vrlo često je sunce i pojačano znojenje dodatni faktori nastanka osipa. Najučestalije se viđa nakon košnje travnjaka i uređivanja okućnica. Prilikom košenja travnjaka ili uređenjem okućnica različite trave i korovi mogu uzrokovati nastajanje crvenila. Od korova su to najčešći gigantska šapika, ruta,čepresi i dr.

Pojedine osobe svake godine imaju navedeni osip i nastoje se zaštiti od kontakta sa travama, ali se ne uspijevaju dovoljno zaštititi pa se osip ponavlja. No, kod prve pojave osipa reakcije mogu biti vrlo izražene pogotovo u jako osjetljivih osoba. Osip nije zarazan i ne može se prenijeti s osobe na osobu.

Osobe koje su često u kontaktu sa citrusima kao što je limeta (profesinalni kuhari, barmeni i sl.) mogu učestalije imati i fitofotodermatitis. Osjetljive osobe nakon putovanja u tropske krajeve i dodira sa različitim biljkama, algama, morskim travama i sl. mogu imati crvenilo i osipe po koži uzrokovane kontaktom i djelovanjem sunca.

Reakcija nakon izlaganja suncu

Reakcija obično nastaje nekoliko sati nakon izlaganja, a najizraženija je nakon 48 do 72 sata. Obično počinje kao blago crvenilo koje je sve intenzivnije i samo na otkrivenim dijelovima kože koji su bili u kontaktu sa biljkama. Crvenilo je najčešće izraženo na podlakticama, licu i vratu. Crvenilo može biti sve izražajnije, mogu nastati mjehuri te oticanje kože. Tjelesna temmperatura nije povišena i opće stanje pacijenta je dobro. Ponekad se na koži crvenilo uočava poput otiska biljke koja je bila na koži. Uz crvenilo je prisutan i jak svrbež kože. Vrlo često nakon nekoliko tjedana ili mjeseci mogu se pojaviti na mjestu osipa tamnije hiperpigmentacije koje mogu zaostati na koži mjesecima.

Kako bi se spriječilo nastajanje fitofotodermatitisa potrebno je izbjegavati kontakt sa travama i  određene vrtlarske poslove obavljati u odjeći dugih rukava i hlača.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika