Boravak na suncu u trudnoći

Kako bi sunčanje i ljetovanje i u trudnoći doista bili ugodni i sigurni za zdravlje i trudnice i njenog nerođenog djeteta, potrebno je pridržavati se uobičajenih uputa za zdravo sunčanje…

Trudnoća nije razlog da se uskrati ljetovanje i boravak na suncu. No kako bi sunčanje i ljetovanje i u trudnoći doista bili ugodni i sigurni za zdravlje i trudnice i njenog nerođenog djeteta, potrebno je pridržavati se uobičajenih uputa za zdravo sunčanje, koje svake godine otprilike u ovo vrijeme ističu dermatolozi. Pametnih savjeta nikada nije previše, stoga ćemo ponoviti što to znači pametno i zdravo sunčanje, s posebnim osvrtom na što trudnica (koja je inače zdrava) dodatno treba obratiti pozornost.

U trudnoći je koža osjetljivija na nokse, pa tako i na sunčeve zrake. Lakše se jave opekline, koje su u trudnoći posebno neugodne i dugotrajnije, neke promjene na koži (npr. hiper- i hipo- pigmentacije koje postoje od prije trudnoće) dodatno se istaknu i povećaju, a ponekad zaostanu i iza trudnoće itd. Zato je važno dobro se zaštiti kremama s višim zaštitnim faktorom (svakako višim od onih koji se koriste izvan trudnoće), pokrivalima za glavu, sunčanim naočalama, … Naročitu pozornost treba obratiti na inače osjetljivije dijelove tijela, kao što su lice, oči, usnice, dekolte. Također, treba izbjegavati boravak na suncu oko podneva (odnosno između 11-17 sati u našem podneblju), kada je UV-zračenje najjače, a i inače je preporučljivije boraviti u hladu, gdje se također može dobiti lijepu osunčanu boju.

U trudnoći dolazi i do promjena u autotermoregulaciji, pa je tjelesna temperatura trudnice često za oko 1 stupanj viša nego izvan trudnoće. Organizam se sam brani na način da se pojačano znoji, što kaskadnim reakcijama dovodi i do sniženja arterijskog tlaka, ubrzane srčane akcije, preusmjeravanja krvotoka, … te uslijed ovih obrambenih mehanizama organizma majke može doći do poremećaja u opskrbi krvlju posteljice i fetusa.

Nije manje važno istaknuti značaj pravilno odabranog kupaćeg kostima. Kupaći kostim treba biti udoban, bez dodatnih vezica i ukrasa i nije preporučljivo biti u mokrom kupaćem kostimu; mokri kupaći kostim (kao i donje rublje općenito) pogoduje razvoju urogenitalnih infekcija, koje u trudnoći, neovisno o liječenju, često znaju imati vrlo neugodne i dugotrajnije simptome. Jednodjelni ili dvodjelni – prema ukusu.

Naposljetku, posebno ćemo naglasiti kako se zapravo boravak na suncu (uz pridržavanje svih mjera zaštite i opreza) preporuča i u trudnoći, iz više razloga. Primjerice, sunce je neophodno za stvaranje vitamina D u organizmu, koji je odgovoran za zdravlje muskuloskeletnog sustava i dobro raspoloženje (štoviše, nedostatak vitamina D povezan je i s tzv. sezonskim poremećajem ponašanja, koji se često dijagnosticira u zimskom periodu).

Nešto i o preparatima za samotamnjenje u trudnoći

Neke žene sklonije su koristiti preparate za samotamnjenje tijekom cijele godine, a neke iste koriste i ljeti, na moru, te tako postižu preplanulu put.

Preparati za samotamnjenje (u vidu krema, losiona, sprejeva, zatim tableta za peroralnu uporabu i drugo) dermatološki su testirani i prema dosadašnjim saznanjima sigurni su za primjenu izvan trudnoće.

O preparatima za samotamnjenje koji su danas na tržištu nema dovoljno dokaza o njihovu učinku na trudnoću, kako na organizam trudnice, tako i na njeno nerođeno dijete, stoga je preporuka NE koristiti preparate za samotamnjenje tijekom tudnoće, ponajprije zbog mogućih i nepredvidljivih alergijskih reakcija.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika