Gljivične infekcije kože i ljeto

Gljivične infekcije kože vrlo su česte tijekom cijele godine, no dolaskom visokih temperatura i jakog znojenja nastaju učestalije. Često gljivične infekcije kože nisu počele u ljeto već prije i nisu liječene tijekom godine pa se tijekom ljeta intenziviraju…

Gljivične infekcije kože vrlo su česte tijekom cijele godine, no dolaskom visokih temperatura i jakog znojenja nastaju učestalije. Često gljivične infekcije kože nisu počele u ljeto već prije i nisu liječene tijekom godine pa se tijekom ljeta intenziviraju. Osim što predstavljaju estetski problem često se javlja i svrbež kože koja ne može jednoliko potamniti pa su vidljive i promjene boje kože. Čest upit dermatologu da li se promijenjeni nokti  smiju gelirati noo dgovor je ne smiju se gelirati ili stavljati trajni lak prije nego što se potvrdi i izliječi gljivična infekcija noktiju jer se stavljanjem laka prikriva gljivična infekcija i potiče njezin daljnji razvoj.

Bjelkasti osip na trupu

Tijekom ljeta vrlo često se opaža bjelkasti osip na trupu. Uočljiv je stoga jer koža ne može potamniti na dijelovima koji su zahvaćeni infekcijom. Gubitak pigmenta radi ovog osipa nije trajan pa se njegovim liječenjem i postapenim izlaganjem kože suncu pigment polagano vraća. Uzrokuje ga kvasac koji se naziva Malassezia furfur, a osip se naziva Pityriasis versicolor. Dijelovi kože na kojima se nalazi ovaj uzročnik ostaju bljeđi nego normalna boja koža, licu, stražnjici i nogama. Iako je više ili manje uočljiv uvijek predstavlja estetski problem i time zahtijeva liječenje. Pityriasis versicolor vrlo često imaju osobe koje se pojačano znoje, osobe s  masnijom kožom, osobe s oslabljenim imunitetom, a vjerojatno i ph kože te određene higijenske navike uvjetuju nastajanje osipa. Čest je u sportaša i u osobe koje nose usku sintetičku odjeću. Liječi se antimikotikom u obliku spreja ili kreme uz  prethodno tuširanje posebnim šamponima.

Gljivične infekcije kože tabana

Gljivične infekcije kože tabana čest su problem tijekom ljeta jer su vidljive i ne prolaze spontano. Nastaje zbog pojačanog znojenja stopala, nedovoljne higijene stopala, oblačenja vlažnih čarapa ili cipela, nošenje sintetičkih čarapa i cipela od umjetnih materijala, nošenje stalno zatvorene obuće, dodirom kože stopala zaražene osobe, korištenjem ručnika i obuće osobe koja ima atletsko stopalo i  korištenjem zajedničkih kupaona.Osobe koje imaju gljivičnu infekciju stopala  navode da ih stopala svrbe, da imaju crvenilo između prstiju na nogama i neugodan miris, čest je osjećaj žarenja, suhoća i pucanje kože između prstiju, mogu se razviti vezikule i mjehuri. Ponekad bolesnik primjeti samo sitne vezikule na prstima i tabanima koje ne prolaze i traju mjesecima, a u ljeto se pogoršavaju. Ako se bolest proširi na nokte oni postanu zadebljani, mutnog izgleda bez sjaja, počinju se ljuskati i lomiti i ne izgledaju baš lijepo.Gljivične bolesti noktiju vrlo su česte i  bez obzira na učestalost ne preporučuje se samoinicijativno liječiti ih, jer osim gljivičnih bolesti noktiju postoji još niz drugih bolesti noktiju koje se ne liječe antimikoticima, pa je stoga kod promijenjenih noktiju vrlo važan dermatološki pregled kako bi se postavila točna dijagnoza i odredilo liječenje.

Pojava crvenila

Tijekom ljeta vrlo često se pojavljuje crvenilo na mjestima gdje se koža tare kao što su pazusi, ispod dojki, prepone. Crvenilo može biti kratrkotrajno i proći, ali ako traje dugo vrlo često  su gljive poprati uzrok crvenila. Znojenje, sintetička odjeća, dezodoransi i nedovoljna higijena pogoduju nastajanje upale. Primjenom antimikotičkih krema te kasnije krema sa bakrom i cinkom ovaj dermatitis uvijek prođe.

 Postavjanje dijagnoze i liječenje

 U postavljanju dijagnoze vrlo je važan pregled kože i klinička slika te učinjena mikološka obrada koje se radi pomoću nativnog mikroskopskog pregleda, kulture gljiva i Wood pretrage kože.

U liječenju gljivičnih infekcija kože pomažu lokalni pripravci koji mogu biti u obliku gela, krema ili losiona koji se uvijek moraju primjenjivati kroz duže vrijeme već prema vrsti gljivične infekcije. U liječenju se primjenjuju i antimikotici u tabletama koje propisuje liječnik pogotovo ako se radi gljivičnoj bolesti noktiju, također i u ponavljanih infekcija, u osoba koje imaju jako izraženu dlakavost kože i u gljivičnih infekcija vlasišta.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika