Fotozaštita dječje kože

Dječja koža vrlo je nježna i osjetljiva na sve vanjske utjecaje, a posebice je osjetljiva koža beba.

Dolaskom ljeta, sezone sunčanja i odlaska na more, bazene i rijeke potrebno je obratiti pažnju na dječju kožu i sačuvati ju od pretjeranog izlaganju suncu i nastajanju opekotina. Opekotine od sunca nisu, na sreću, česte u djece jer roditelji sve više obraćaju pozornost na pametno sunčanje. Sunčane opekline koje su nastale u djetinjstvu, tijekom puberteta i mladosti predstavljaju povećan rizik od pojave malignog melanoma i karcinoma kože u odrasloj dobi, pa je pravilna fotozaštita uvijek zalog za budućnost.

Kada su u pitanju djeca, potrebno je izbjegavati kupanje i sunčanje u sredini dana, pa se preporučuje kupanje ujutro i kasnije poslijepodne uz nanošenje preparata s visokim zaštitnim faktorom i obavezno nošenje kapa, šešira, majica i naočala sa UV zaštitom.  

Sunčane zrake nisu jednake tijekom dana, a intenzitet ultraljubičastog zračenja ovisi o godišnjem dobu, dijelu dana, zemljopisnoj širini, nadmorskoj visini, o oblačnosti i čistoći zraka, pa nije neobično da koža može dobiti opekline i tijekom oblačnog dana i pod suncobranom.

UVA i UVB zrake različito djeluju na kožu

  • UVB zrake čine 5% sunčevog zračenja, a uzrokuju crvenilo, opekline, oštećenja u koži i nastanak tumora kože.
  • UVA zrake čine 95% sunčevog zračenja, prodiru u kožu i uzrokuju oštećenja, alergijske reakcije, pigmentacije i prijevremeno starenje.

UVA i UVB zrake mogu djelovati na kožu trenutno i kumulativno. Kako bi se dječja koža zaštitila korisne su kreme koje imaju u sebi zaštitne faktore i koje štite od štetnog djelovanja UV zraka. SPF faktor predstavlja stupanj zaštite kože od opeklina. Opekline predstavljaju akutno oštećenje kože od sunca. U slučaju da one nastanu dijete treba smjestiti u hladnu i zamračenu prostoriju i davati mu dosta tekućine. Ako tjelesna temperatura prijeđe 38,3 C potreban je i antipiretik. Korisno je i staviti obloge fiziološke otopine na kožu i nježne neutralne losione i kreme za hlađenje, a i oblog se može staviti i preko kreme. Ne preporučuje se na kožu stavljati led ili alkohol.

Liječnički pregled je potreban ako se radi o dojenčetu ili malom djetetu u slučaju:

  • ako opeklina zahvaća veću površinu tijela i ako je tjelesna temperatura e preko 38 C
  • ako su prisutni drugi simptomi  (glavobolja, klonulost, povraćanje)
  • ako na koži pored crvenila ima i mjehurića.

Proizvodi koji su namijenjeni za fotozaštitu dječje kože mogu biti u obliku kreme, losiona, spreja i uvijek sadrže mineralne zaštitne faktore koji naneseni na kožu odbijaju sunčeve zrake. Takvi proizvodi ne sadrže boje i parabene, bez mirisa su i vrlo često su vodootporni pa ostaju na koži i tijekom kupanja u moru. Preporučuju se dojenčadi od 3 mjeseca iako nije preporučljivo izlaganje suncu kožu beba od šest mjeseci starosti.

Pametno i umjereno izlaganje suncu ima mnogobrojne pozitivne učinke, no u djece je uvijek potreban i dodatni oprez.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika