Gljivične bolesti kože tijekom ljeta

Tijekom ljeta nosimo laganiju odjeću i obuću te je koža više otkrivena i izloženija pogledu, a to je razlog da se češće uočavaju promjene na koži koje su uzrokovane gljivama.

Tijekom ljeta  nosimo laganiju odjeću i  obuću te je koža  više  otkrivena i izloženija pogledu, a to je razlog da se češće uočavaju promjene na koži koje su uzrokovane gljivama.
Gljivične bolesti kože vrlo su česte tijekom ljeta jer njihovom nastajanju pogoduje  pojačano znojenje, česta kupanja u moru i bazenima, nošenje obuće i odjeće od sintetike, promjena klime i sredine, stresne situacije, uzimanje određenih lijekova i promjene u imunološkom statusu organizma.

Gljive same po sebi su vrlo zastupljene u prirodi  i ima ih oko 100.000,a ih je 50 opasno za čovjeka. Da bi nam smetale i ugrožavale nas potrebni su neki uvjeti za njihov razvoj, a tijekom ljetnih mjeseci njihovo ugrožavanje naše kože može biti pojačano.
Kožne bolesti uzrokovane gljivama  nazivaju se dermatomikoze, a gljive koje su za  kožu opasne dijele se  na  dermatofite, kvasce i plijesni. Dermatofiti su najčešći uzročnici gljivičnih bolesti kože, a uzrokuju promjene na koži, noktima i vlasištu. Najčešće su to promjene na dlanovima i tabanima  na kojima se koža ljuska, puca, pogotovo između prstiju uz nastajanje mjehurića.  Na koži obično nastaju crvena okrugla žarišta koja se  rubno ljuskaju i šire, a u vlasištu ljuskava žarišta sa promijenjenom kosom. Nokti postaju žućkasti, bez sjaja, lome se i ljuskaju.

Candida je gljiva koje ima posvuda oko nas, a kada su ispunjeni  uvjeti za njen pojačan razvoj  može uzrokovati bolesti kože i noktiju. Najčešće je to na mjestima gdje se koža tare  pogotovo ispod dojki, u pregibima, pogotovo u  osoba koje se pojačano znoje, imaju dijabetes ili su pretili. Na tim mjestima je koža žarko crvena, kao opečena, ljuska se i puca.Na noktima nastaje upala okolne kože uz propadanje cijelog nokta.

Plijesni uzrokuju osip koji je tijekom ljeta vrlo čest razlog odlaska dermatologu, jer je nakon prvih sunčanja jako uočljiv. Promjene su na trupu unajčešće u obliku svijetlih i okruglih žarišta koja se sitno ljuskaju.

Nakon ovog kratkog navoda o gljivičnim bolestima napominjem da  ih je pogrešno liječiti napamet, već su  opravdani razlog odlaska liječniku. Nakon postavljanja dijagnoze i nakon mikološke obrade počinje ciljano liečenje koje može biti lokalno u obliku  krema, masti, losiona, šampona i sl. ( lokalni antimikotici) i sistemski uzimanjem tableta ( peroralni antimikotici). Za liječenje ovih bolesti potrebno je strpljenje i redovito provođenje terapije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika