Hiperpigmentacije

Tijekom proljeća i ljeta često u dermatološke ordinacije dolaze osobe koje su zabrinute radi svog izgleda jer imaju na koži smećkaste promjene koje mogu biti više ili manje vidljive, ali su im estetski problem.

Tijekom proljeća i ljeta  često u dermatološke ordinacije dolaze osobe koje su zabrinute radi svog izgleda jer imaju na koži  smećkaste promjene koje mogu biti više ili manje vidljive, ali su im estetski problem. Takve promjene  nazivaju se hiperpigmentacije i najčešće su vidljive na licu  – čelu, obrazima i nadusnici. Djelovanjem sunca na kožu hiperpigmentacije postaju tamnije i time vidljivije čim je i problem veći.

Uzroci nastajanja hiperpigmentacija su mnogobrojni, a najčešće su uzrokovani hormonskim promjenama (trudnoća, kontraceptivi, menopauza), djelovanjem sunca na kožu, nanošenjem neodgovarajuće kozmetike i parfema i kao posljedica upalnih promena na koži ( akne i dr.).

Hiperpigmentacije nastaju radi povećanog broja pigmentnih stanica u koži ili zbog povećanog stvaranja  pigmenta melanina. Pigment melanin može se odlagati  u površinskom sloju kože, epidermisu  ili u dubljem sloju, dermisu.
Melanin nastaje oksidacijom aminokiseline tirozina uz pomoć enzima tirozinaze u DOPA  te u indolske spojeve čijom polimerizacijom  nastaje melanin. Sredstava za izbjeljivanje  djeluju tako da blokiraju enzim tirozinazu ili nekog od puteva koji dovode do sinteze pigmenta.

Najčešće lokalizirane hiperpigmentacije su sunčane pjege, melasma, solarne lentiginoze, cafe au lait makule-pjege boje bijele kave te poslijeupalne pigmentacije. Sunčane pjege (ephelides) su malene žućkaste  točkice na koži koje nastaju rano u djetinjstvu najčešće u osoba  plave ili riđe kose.  Najčešće se javljaju na nosu, a tijekom ljeta  su vidljivije i izražajnije .Osobe koje ih imaju  moraju izbjegavati sunce i koristiti kreme sa zaštitnim faktorom .

Solarne lentiginoze (staračke pjege) su veće i izražajnije promjene smečkaste pjege veličine  od nekoliko  milimetara i   javljaju se nakon 30-te godine života na dijelovima tijela koji su izloženi suncu.

Melazma je hiperpigmentacija  smećkasto-sivkasta na  licu. Njezino nastajanje povezuje se s trudnoćom, uzimanjem kontraceptiva ili nekih lijekova. Nakon izlaganja UV zračenju pigmentacija se pojačava,  zato su promjene najizraženije ljeti. Melazma izgleda kao simetrična ravna pigmentacija na licu koja može biti svijetlo ili tamno smeđa  i češće je u žena. Nastaje radi pojačanog stvaranja pigmentnih zrnaca (melanosoma) u melanocitima i njihovog pojačanog prijenosa u keratinocite u površinskom sloju kože (epidermisu). Nakon izlaganja UV svjetlu može  se naglo pojaviti. Hormonske promjene kao trudnoća, kontraceptivi  mogu ju potaknuti, a nakon prestanka hormonskog podražaja može i spontano nestati.

Postupalne hiperpigmentacije

Često u dermatološke ordinacije dolaze bolesnici koji imaju hiperpigmentacije nakon liječenja akne ili nakon nekih drugih upalnih promjena na licu. Neke osobe imaju pigmentacije koje su posljedica primjene nekih kozmetskih preparata sa fotoosjetljivim tvarima i uporabe parfema.

Osoba koja se sa problemom hiperpigmentacija javi  dermatologu  vrlo je često zabrinuta za svoj izgled i zahtijeva detaljan razgovor u kojem je važno  reći koliko dugo traju hiperpigmentacije, da li je osoba zdrava, da li uzima lijekove, da li je u obitelji bilo takovih problema, koju kozmetiku koristi, kakovi su mensturacijski ciklusi, trudnoće i dr. Nakon postavljanja dijagnoze o kojoj se vrsti hiperpigmentacije radi, da li je potrebna dodatna obrada (endokrinolog,ginekolog i dr.) može se odlučiti o načinu liječenja.

U liječenju promjena upotrebljavaju se različite kombinacije izbjeljivača  kojične kiseline, tretinoina, vitamina C, mliječna kiselina, glikolne kiseline i dr. Hidrokinon kao sredstvo za izbjeljivanje  više se  ne koristi jer se pokazao toksičan. U dermatovenerološkim ordinacijama može se učiniti profesionalni kemijski piling, dermoabrazija i laserski tretmani

Savršene terapije u liječenju hiperpigmentacija  ne postoji i uobičajeno je da se kreme koriste dugo kako bi se postigli  odgovarajući rezultati.Nekada se može dogoditi da se kroz kraće vrijeme postignu vrlo dobri rezultati a nekada rezultati mogu biti i skromniji. Uz sve tretmane  vrlo je važna jaka zaštita od  sunca, a osobe koje su sklone hiperpigmentacijama moraju provoditi fotozaštitu  tijekom cijele godine.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika