Hipostatski dermatitis

Koža na potkoljenicama vrlo je često promijenjena radi različitih kožnih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Vrlo često su potkoljenice pokazatelj problema s cirkulacijom jer su otečene uz vidljive kapilare i proširene vene. Potkoljenice mogu biti i otečene što također ukazuje na probleme sa cirkulacijom, hormonima, kardiološkim, hematološkim i drugim bolestima. Potkoljenice mogu biti bolne i otečene što svakako zahtijeva pregled kod liječnika jer uzrok može biti tromboza površinskih ili dubokih vena. Problemi s venskom cirkulacijom u nogama vrlo su česti i mogu početi već u mladosti. Da li će pojedina osoba imati problema s venama ovisit će o nizu čimbenika kao što je naslijeđe, tjelesna težina, uvjeti rada, trudnoća, spuštena stopala, tjelesna neaktivnost, ozljede, operativni zahvati u području male zdjelice. Popuštanje vena naziva se kronična venska insufincijencija i ima niz obilježja na koži te se prema kliničkoj slici može podijeliti u šest stupnjeva. Kronična venska insufincijencija u svjem početnom i blagom obliku može se očitovati kao diskretno vidljive kapilare ili venektazije oko skočnih zglobova pa sve do kroničnog venskog ulkusa.

Kronična venska insufincijencija nastaje jer bolesne odnosno proširene vene ne mogu u potpunosti „ pumpati“ krv prema srcu, već dolazi do  zastoja cirkulacije. Krv se ne vraća dovoljno prema srcu, što se  očituje kao vidljive proširene vene- varikoziteti. Uslijed toga povisuje se tlak u venama, koji uzrokuje „istiskivanje“ tekučine u okolinu. Dolazi  do oticanja ili edema potkoljenica koža i potkožno tkivo ne dobivaju dovoljnu količinu hranjivih tvari i kisika pa nastaje oštećenje stijenke malih kapilara. One postaju propusnije i iz kapilara izlaze crvena krvna zrnca, tekućina i nastaje upala.

Upala kože na potkoljenicama koja je uzrokovana kroničnom venskom insufincijencijom (popuštanjem vena) naziva se hipostatski dermatitis. Može biti više ili manje izražena ali je uvijek vidljiva jer se koža mijenja u svom izgledu. Koža je uvijek suha, ljuskava i tanka i osjetljiva i na najmanja oštećenja pogotovo u donjem dijelu potkoljenica. Koža je kod dugotrajnog hipostatskog dermatitisa smećkasto pigmentirana i može biti jako zadebljana  i tvrda poput kore hrasta. U naglih pogoršanja koža potkoljenica može biti žarko crvena, otečena uz jak svrbež, a nakon smirivanja upale ostaje trajno smećkasto promijenjena.

U liječenju hipostatskog dermatitisa koji je u obliku žarkog crvenila uvijek se nastoji smanjiti crvenilo i izliječiti upalu kože pa se najčešće propisuju kortikosteroidne krema kroz deset dana i antihistaminik u tabletama dok crvenilo i svrbež ne prođu. Uvijek je potrebno  isključiti i upalna stanja  površinskih i dubokih vena  te stupanj kronične venske insufincijencije što se utvrđuje pretragom koja se naziva Color Doppler venske cirkulacije nogu.Ova je pretraga vrlo bitna i potrebno ju je učiniti u svake osobe koja ima kroničnu vensku insufincijenciju kao bi se utvrdio i otkrio stupanj bolesti. Kod hipostatskog dermatitisa i bolesti vena vrlo je važna kompresivna terapija u obliku čarapa koje se određuju nakon učinjenog Color Dopplera vena. Vrlo često pacijenti ne žele nositi kompresivne čarape jer navode da im njihovo nošenje izaziva neugodu, da im je neudobno, da ih koža svrbi, da im je vruće dok ih nose itd. No, potrebno je vrijeme prilagodbe kao i na druga ortopedska pomagala, pa su nakon vremena prilagodbe neizostavi dio liječenja kronične venske insufincijencije i hipostatskog dermatitisa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika