Impetigo contagiosa

Tijekom ljetnih mjeseci u dermatovenerološke ordinacije često dolaze bolesnici koji navode da su primijetili žute krastice koje im se šire po licu. Često su vrlo uplašeni jer im nije jasno o čemu se radi. Ovdje se najčešće radi o kožnoj bolesti koja se naziva Impetigo (lat. impetus-nasrtaj, zalet, zbog brzog širenja promjena po površini kože) koja nastaje najčešće u djece, ali i u odraslih osoba.

Tijekom ljetnih mjeseci u dermatovenerološke ordinacije često dolaze bolesnici koji navode da su primjetili žute krastice koje im se šire po licu. Često su vrlo uplašeni jer im nije jasno o čemu se radi, da li je to zarazno, da li je nekakav tumor i sl.  Ovdje se najčešće radi o kožnoj bolesti koja se naziva Impetigo (lat. impetus-nasrtaj, zalet, zbog brzog širenja promjena po površini kože) koja nastaje najčešće u djece, ali i u odraslih osoba.
To  je zarazna kožna bolest  koja se javlja učestalije u toplo doba godine i u uvjetima nižeg higijensko-socijalnog standarda.  Bolest  se ubraja u piodermije ( bakterijske kožne bolesti) jer ju uzrokuju  bakterije: streptokok grupe A ili stafilokok.
Bolest ne predstavlja neko opasno po život stanje, ali može biti vrlo ružna ako zahvati veće površine kože tijela ili lica. Može nastati  bilo gdje na koži, ali se najčešće viđa na licu, pogotovo u djece. Diranjem ili grebanjem promjene se raznose po koži, i prenose na druge osobe u okolini. Impetigo se može bro proširiti u  skupinama kao što su vrtići ili škole, te na  ukućane  uporabom zajedničkih ručnika, predmeta, odjeće i sl.
Bolesnici najčešće  početak impetiga opisuju kao prištić koji ne prolazi, iz kojih izlazi tekućina i nastaju kraste  žućkaste ili smećkaste boje koje se šire po koži i ne prolaze. Promjene su često kružnog oblika       (poput novčića koji se širi) najčešće na nosu ili  uokolo usana. Uz ovo stanje ne nastaje povišena temperatura, tresavica  i slabost. Ova najčešća površinska infekcija kože može  biti u obliku mjehura ili ne, a kada se izliječi ne ostavlja ožiljke.
Bolest se dijagnosticira kliničkim pregledom, uzimanjem obriska kože promjene i antibiograma i laboratorijskim pretragama.
Impetigo se liječi lokalno i sistemski. U lokalnoj terapiji je vrlo važno skinuti krastice  mehanički ( oblozima od ulja) nakon čega se oboljelo mjesto maže antibiotskom masti dva do tri puta dnevno, sedam do deset dana.
Rijetko je potrebna  terapija sistemskim  antibioticima koja se najčešće daje ako je bolest zahvatila veće površine kože,  imunološki oslabljelim osobama, dijabetičarima i dr.
O samom načinu liječenja odlučiti će liječnik, pa ukoliko primjetite  krastice na koži koje prolaze i  šire se javite se liječniku kako bi se bolest liječila navrijeme.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika