Kako postupati s kosom u vrijeme pandemije

Tijekom pandemije koronavirusom mijenjale su nam se mnogobrojne životne navike i morali smo se brzo navikavati na novo nastalu situaciju.

Upoznavanje s biologijom i ponašanjem COVID-19  virusa mijenjao se je naš stil života jer ovaj virus dulje preživljava na nekim površinama i kao da ima određenu ljepljivost za površine. Pojedina istraživanja otkrila su da koronavirus može preživjeti na neživim površinama poput metala, plastike i stakla i do devet dana, a na metalnim površinama i do pet dana. Temperatura prostorije u kojoj se predmet nalazi također doprinosi tome koliko dugo virus može preživjeti na pojedinom predmetu. Predmeti od aluminija najsigurniji su i na njima koronavirus može preživjeti od dva do osam sati. Plastika je međutim najgora jer je prilikom testiranja uočeno da se koronavirus na njoj može zadržati od dva do čak devet dana. Virus ostaje dulje na odjeći od umjetnih materijala dok na materijalima kao što je lan i pamuk ostaje kraće.

Za sada ne postoje precizna istraživanja o tome koliko dugo Covid -19 preživljava na koži i kosi. Pretpostavlja se da bi na kosi mogao ostati do tri dana, pa je u ovo vrijeme pandemije vrlo važna higijena kože i i kose. Redovito pranje ruku je vrlo važno i svi smo to vrlo brzo usvojili kao i dezinfekcija ruku i nošenje rukavica, no manji je naglasak na tome koliko je sada važno redovito tuširanje i pranje kose. Kosa ima određenu prirodnu uljastu zaštitu koja ima antimikrobno djelovanje, ali se sada ne možemo samo na to osloniti jer to varira u pojedinih osoba kao i količina i gustoća kose. Kosu je potrebno prati češće sa šamponom koji odgovara tipu kose i njenim potrebama kao što je boja, volumen, valovitost, prhut, sjaj, oštećenost i suhoća. Šampon je potrebno dobro umasirati u vlasište i temeljito isprati.  Ne treba se bojati učestalog pranja kose, nego inače jer ako se kosa pravilno njeguje i pere s odgovarajućim šamponom nema bojazni da će se oštetiti. Kosu više oštećuju učestala bojanja kose, korištenje pegle i fena, nego pranje s blagim šamponima. Za njegu se mogu koristiti odgovarajući regeneratori i maske za kosu već prema tipu kose. Hranjive maske se mogu nositi i prije pranja kose i po nekoliko sati kako bi bolje djelovale, pogotovo ako se kosa zamota u ručnik ili foliju jer toplina pojačava djelovanje maske.

Za oblikovanje frizure i higijenu vlasišta mogu se upotrebljavati četke i češljevi koji se moraju redovito prati i čistiti jer se virusi na njima mogu zadržavati i do tri dana. Ako je moguće fen ili pegle za kosu upotrebljavati što rjeđe već kosu posušiti prirodnim putem kako se ne bi isušila ili oštetila, a za oblikovanje frizura kod kuće postoje različiti načini kao što je pletenje pletenica, valova pomoću trake i sl. Tijekom boravka vani ili u osoba koje rade i imaju dužu kosu preporuka je da se kosa poveže u rep, pričvrsti ukosnicama ili sl. i da se kosa ne popravlja i ne dodiruje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika