Kako pripremiti kožu na zimu?

Tijekom zimskih mjeseci koža je na udaru hladnoće, suhog zraka u zatvorenim prostorima, naglim promjenama temperature, hladnog vjetra i slično.

Tijekom zimskih mjeseci  koža je na udaru hladnoće, suhog zraka u zatvorenim prostorima, naglim promjenama  temperature, hladnog  vjetra  i sl.  što sve na njoj ostavlja trag. Na takove klimatske uvjete koža može odgovoriti ispucalim usnama, suhim i crvenim rukama, zategnutom kožom lica, pojačanom suhoćom  i svrbežom. Naravno da koža ima svoje mehanizme putem kojih se bori sa takovim situacijama jer u svom površinskom sloju ima hidrolipidni dvosloj koji sprečava  gubitak vode, a kada dođe do oštećenja tog hidrolipidnog sloja  dolazi do gubitka  vlage iz kože i nastaje preutanje, svrbež i crvenilo. Svemu tome u negativnom smislu mogu dodatno djelovati  agresivna i neodgovarajuća kozmetika, neadekvatna sredstva za kupanje ili tuširanje i dodatno oštetiti hidrolipidni zaštitni sloj.

Svakako da koži moramo pomoći tijekom zime,a  ta pomoć može biti u pravilnoj njezi, pravilnoj uporabi dermokozmetičkih proizvoda koji sadrže esencijalne masne kiseline, ureju, ceramide, hijaluronsku kiselinu i druge aktivne sastojke i na kožu djeluju dubinski,a također  je poželjno uzimati  vitaminske preparata i minerale kako bi koži pomogli i iznutra.
Najčešće su okrajine ( ruke, noge) zatim lice ( usnice)  najugroženije tijekom zime, pa je potrebno dodatnu pažnju usmjeriti na njegu usnica  različitim balzamima kako se ne bi isušile, a također i njezi ruku. Tijekom zime potrebno je nanositi na ruke  masnije kreme i obavezno nositi rukavice.

Postoji i niz tretmana koji se provode u dermatovenerološkim ordinacijama, a za koje su zimski mjeseci idealni jer koža nije tako pod udarom sunca. Od tih tretmana najzastupljeniji su pilinzi sa glikolnom kiselinom i mezoterapija. 
 Zima je idealno vrijeme kada se mogu koristiti kreme sa glikolnom kisleinom i provoditi pilinzi sa glikolnom kiselinom koji se rade u dermatovenerološkim ordinacijama.  Tijekom pilinga  koža je jako osjetljiva na djelovanje sunca tako da je  zima idealno vrijeme za ovakove tretmane. Indikacije za pilinge sa glikolnom kiselinom su akne, gruba, dehidrirana koža,  bore, hiperpigmentacije. Piling sa glikolnom kiselinom potiče obnavljanje i regeneraciju kože, dehidriranoj (isušenoj) koži vraća vlažnost i vitalnost, uklanja sitne, površinske bore i smanjuje duboke, izbljeđuje pigmentacijske mrlje i ožiljke od akni, kod masne i nečiste kože čiste i smanjuju proširene pore te dovode do općeg poboljšanja tena i smanjenja mogućnosti ponovnih upala.
 Sama glikolna kiselina je nastala iz šećerne trske i dovodi do ljuštenja površnog sloja koža,  pojačane hidratacije kože i stimulira sintezu kolagena i elastina čime se smanjuju prisutne bore i koža ima ljepši i pomlađeni izgled. Prije samog pilinga u dermatovenerološkoj ordinaciji potrebno je kožu pripremiti kod kuće, a to podrazumijeva primjenu krema sa glikolnom kiselinom prije i nakon pilinga. Nakon  tih intenzivnih tretmana  potrebno je provoditi  tretmane održavanja  kod kuće preparatima za kućnu uporabu. Nakon obavljenog pilinga obavezno je izbjegavati izlaganje suncu ili solariju te je potrebno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom.

Također se tijekom zime može raditi  i mezoterapija, metoda koju je prvi primjenio francuski liječnik Michel Pistor 1952 godine. On je primjetio  su se u pacijenta kome je potkožno ubrizgan anestetik  ispravile bore.  Od 1987. god.  Francuska Akademija Medicinskih Nauka uvrstila je mezoterapiju u tradicionalnu medicinu i primenjivana je u neurologiji, traumatologiji, ginekologiji i dermatologiji, a kasnije u estetskoj medicini. Mezoterapijom se smanjuje celulit i lokalno masno tkivo (kao što su podbradak,masno tkivo oko struka, trbuh…),  bore, alopecija, sprečava se prerano starenje kože i stvaranje prvih bora, Mezoterapija se  radi u ponavljanim tretmanima tijekom kojih se u kožu  ( njen srednji sloj ili mezoderm) tankim iglicama unose vitamini, aminokiseline, koenzimi, nukleinske kiseline, minerali, antioksidansi i hijaluronska kiselina (takozvani mezoterapijski kokteli). Djelovanje  se postiže na dva načina: farmakološkim djelovanjem  preparata i fizičkom stimulacijom kože mikro iglama
Kontraindikacije su maligne bolesti hematopoetskog sistema (limfomi, trombocitopenije), bolesti jetre i  bubrega. 
Evo kao štvo je navedeno naša koža ne mora tijekom zime spavati zimski san. Trebamo ju pravilno njegovati i štititi od nepovoljnih klimatskih uvjeta, a svakako joj možemo pružiti i posebne tretmane poput pilinga glikolnom kiselinom ili mezoterapiju kako bi zablistala i pokazala se u novom sjaju.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika