Koža u vrijeme pandemije

Vrijeme pandemije je potpuno novonastala situacija za sve nas u kojoj smo neke promjene morali usvoji kako bismo očuvali svoje zdravlje i zdravlje drugih.

Boravak u vlastitom domu radi smanjenja broja socijalnih kontakata i mogućnost zaraze s koronavirusom, trenutak je u kojem moramo malo zastati i posložiti prioritete. Moderan, užurban način života ne ostavlja nam vremena da se posvetimo sebi, da se odmorimo, da razmišljamo, da nam bude dosadno, da osluškujemo svoje tijelo i preberemo misli.

U ovakvim situacijama koliko je god to moguće potrebno je sačuvati svoje ljudsko dostojanstvo. Situacije boravka u domu ne treba biti vrijeme u kojem se zanemaruju higijenske navike jer one su čuvarice zdravlja. Koža kao najveći organ ne smije biti zanemarena jer brigom o koži brinemo o cjelokupnom zdravlju. Iako smo kod kuće i daleko od očiju naš dan mora započeti i završiti svim higijenskim navikama koje smo imali do sada i koje smo već usvojili u djetinjstvu. U ovoj situaciji ne bi se trebalo preskakati ili izbjegavati pranje zubiju, redovito umivanje i tuširanje.

Boravak u vlastitom domu nije izlika tome da kosa nije uredna, čista i lijepo počešljana, pa ako se i nemamo nekome nasmiješiti pogledajmo se u ogledalo s uređenom kosom i dan će nam biti ljepši.

U rutini kože na koju smo navikli ne moramo ništa značajno mijenjati, ali ako smo  cijeli dan u kući ne moramo nanositi kreme sa zaštitnim faktorima od sunca i ponekad je dobro da kožu malo odmorimo od kozmetike. Ocijenite samo da li  vam odgovara da  kremu na lice mažete svakodnevno ili  samo ujutro i li navečer dok boravite u kući. Možda je vrijeme da pregledamo sve kozmetičke proizvode koje imamo, bacimo sve kojima je prošao datum uporabe i  ostavimo samo proizvode koji nam odgovaraju. Gomilanjem  kozmetičkih proizvoda  koji su nepotrebni samo radimo zbrku u planu njege i šminkanja. Dugo neupotrjebljeni, otvoreni i stari kozmetički proizvodi mogu biti uzrokom alergijskih reakcija i dermatitisa.

Isprobavanje novih i mnogobrojnih kozmetičkih proizvoda od jednom također može potaknuti nastajanje upalnih stanja na koži, pa je ispravnije da u svom planu njege primjenjujemo  proizvode koje smo imali do sada i da trenutno ne eksperimentiramo previše.

Ovo je vrijeme kada se kosa može malo odmoriti od učestalog bojanja, feniranja pa joj se u kućnoj radinosti može pružiti dodatna njega u obliku pakunga koji sadrže hranjiva ulja. Trend prirodne i zdrave kozmetike pridonio je da se sve više osoba odlučuje njegovati kožu i kosu baš s prirodnim uljima jer ne sadrže sintetičke mirise, konzervanse, produkte nafte, paraben i podnošljiva su za sve tipove kože. Prirodna ulja mogu se primjenjivati za sve tipove kože: masne, osjetljive, suhe, s izraženim porama, hiperpigmentacijama i borama.

Učestalo pranje ruku je vrlo bitno radi sprečavanja zaraze virusom, no koža može uzvratiti suhoćom, crvenilom i pucanjem. Rukama je potrebno pružiti dodatnu njegu u obliku masnijih i hranjivih krema za ruke koji se mogu nanosititi više puta dnevno. Održavanje noktiju i takozvana kućna manikura i pedikura uvijek su dobro došle u planu njege.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika