Ozljede noktiju

Nokti su vidljivi dio tijela i na njima se odražavaju mnogobrojne promjene u organizmu, neke bolesti ali i način života…

Nokti su vidljivi dio tijela i na njima se odražavaju mnogobrojne promjene u organizmu, neke bolesti ali i način života. Moderan način života određuje  što je lijepo na noktima i što nije pa  se prema tome svake godine i mijenja estetika noktiju.Nokti na rukama izloženi su  pogledima tijekom cijele godine pa je njihova ljepota važna neovisno o godišnjem dobu, a pažnja noktiju na nogama više je usmjerena tijekom toplijeg doba godine.

Kada se pojave promjene na noktima  bilo na rukama i nogama ne prolaze brzo i vrlo često su razlog dolaska dermatologu, a najčešće  pitanje  koje pacijenti postavljaju da li se radi o gljivičnoj infekciji noktiju ili ne. Promjene na noktima ne moraju biti uvijek uzrokovanje gljivama, a ono što je sve češći razlog promjenama na noktima su različite ozljede noktiju.

Nokti na rukama mogu biti ozlijeđivani različitim načinima, vlo često nepravilna manikura kao i jako  agresivni postupci s noktima  oštećuju nokat   i okolinu.Trajani lak kao i stalno lakiranje noktiju oštećuju njegovu površinu, pa je  potrebno  nokte  odmoriti od takovog načina uljepšavanja. Prilikom obavljanja kućnih poslova ( spremanja, čišćenja, ribanja) vrlo često dolazi do  ozljede noktiju u obliku listanja, pucanja i stvaranja zanoktica. Listanje noktiju vrlo često nastaje  u osoba ženskog spola kada rub nokta više  nije ravan i u obliku je manjih listića. Ovaj problem  vrlo često počinje zimi, ako se  ne lječi  može trajati tijekom cijele godine, a uzrokuju ga  loše navike poput grickanja i čupkanja noktiju, čestog i pretjeranog pranja ruku, korištenje  agresivnih sredstava za pranje u kućanstvu, nenošenjem zaštitnih rukavica i sl. Često lakiranje noktiju i geliranje  može dovesti do oštećenja noktiju kao i primjena lakova za nokte i odstranjivača laka koji isušuju i oštećuju površinu nokta jer sadrže sastojke poput formaldehida, toluena i acetona. Stalno geliranje noktiju i prejterano rašpanje dokazano oštećuje nokat, kao i nestučno učinjene manikure. Grickanje noktiju naziva se onihofagija i vrlo je česta pojava u djece i odraslih. Pojedine osobe cijeli život grizu nokte jer na taj način umanjuju stres i napetost  dok poneke imaju tu pojavu samo u djetinjstvu te se kasnije odviknu. Osim grickanja loša je navika i  trganje noktiju što također oštećuje nokte  i otvoren je put za infekcije noktiju.

Osobe koje rade u određenim profesijama mogu imati  promijenjene nokte uslijed oštećivanja kemikalijama( frizeri, građevinari) dezificijensima( medicinari) i sl. te mikrotraumama.

Nokti na nogama deblje su strukture nego na rukama i također su vrlo često podložni traumama. Rekreativno bavljenje sportom kao i profesionalno često vodi k ozeljđivanju noktiju.Vrlo često je u  trkača, planinara, skijaša  pa   je nokat  odvojen, zadebljan ili otrgnut. Osobe koje su često u vrlo uskoj obući i su radi posla stalno u cipelama sa visokim petama imaju češće promijenjne nokte na nogam.aVrlo često nastaju tamna područja ispod  nokta što je svakako razlog za posjet dermatologu kako bi se dermatoskopskim pregledom  vidjelo da li se radi o hematomu, madežu ispod nokta ili melanomu. Hematom ispod nokta  prolazi spontano kroz nekoliko  dana , ali promjene koje su tamnije i ne prolaze svakako zahtijevaju dermatološki pregled. 

Ponekad  je potrebno kirurški ukloniti nokat i učiniti histološku analizu kao bi se postavila dijagnoza. U sportaša česte su gljivične infekcije kože na tabanima i noktiju  pa je stoga potrebna  mikološka obrada kože i noktiju kako bi se vidjelo  o kojoj se gljivi kao uzroku radi i prema tome provela  antimikotička terapija.

Stoga, nokti kao ogledalo zdravlja vrlo su važni, pa se svaka promjena na njima ne smije negirati.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika