Ozljede noktiju

Jedne od čestih ozljeda na tijelu baš su ozljede noktiju. Ako su nastale u djetinjstvu, na njih smo s vremenom i zaboravili, ali bez obzira na to mogu ostaviti trajne posljedice u korijenu.

Nokti mogu biti na različite načine promijenjeni, ali ako se radi o estetskom nedostatku to je razlog odlaska kod dermatologa. Osim vidljivih promjena nokat može biti i bolan što može utjecati na obavljanje svakodnevnih dužnosti i rada. Uloga noktiju nije malena jer oni kao rožnata tvorevina štite vrhove prstiju. Korijen nokta se ne vidi, a ono što je vidljivo je ploča nokta i polumjesečasti bijeli dio koji se zove lunula. Zdrav nokat nije odignut od ležišta nokta te ne urasta u okolno tkivo i nije bolan.

Najčešće dolazi do ozljede pojedinačnog nokta. Ozljeda pojedinog nokta može biti namjerna ili nenamjerna. Nagli udarci nokta očituju se kao bolnost i hematom ispod nokta pa je potrebno vrijeme od desetak dana kako bi se nokat počeo oporavljati. No, ako je ozljeda bila jaka nokat može i otpasti pa je potrebno vrijeme kroz nekoliko mjeseci kako bi narastao novi nokat. Ozljede noktiju mogu ostaviti i trajne promjene u korijenu nokta pa nokat kasnije može imati i promijenjeni izgled i biti kraći, deblji i žućkast.

Ovakve promjene na noktima čest su razlog odlaska dermatologu jer pacijenti najčešće pomišljaju da se radi o gljivičnoj infekciji noktiju i ponekad je teško objasniti da nisu sve bolesti noktiju gljivičnog porijekla i da u pozadini promjene može biti i ozljeda nokta.

Nakon ljeta kada se s noktiju skidaj trajni lak ili gel uočljivije su promjene na noktima jer ovi lakovi čine nokte tvrđima i time osjetljivijima na udarce i ozljede. Oni su predviđeni kao estetski dodatak za otvorenu obuću i time je izbjegnut pritisak na nokte.

U osoba koje puno hodaju ili trče ili su i tijekom ljeta u zatvorenoj obući ozljede noktiju su češće.

Nokat može biti ozlijeđen i nestručno tretiran pedikurama ili manikurama pa je bitno da takve postupke provodi stručno osposobljena i kvalificirana osoba.

Ozlijeđeni nokat može spontano otpasti pogotovo ako je ispod njega podljev krvi, tj. hematom.

Ponekad u liječenju ozljede nokta mora djelovati i kirurg pa se ozlijeđeni nokat mora kirurški odstraniti ili se mora maknuti dio koji urasta u okolno tkivo. Nakon toga mora proći nekoliko mjeseci kako bi narastao ponovo zdrav i nepromijenjen nokat. Sve tamnije promjene ispod noktiju zahtijevaju pregled s dermatoskopom je se na osnovu takovog pregleda može zaključiti da li se radi o modrici tj. hematomu ispod nokta ili čak o tumoru kože tj. melanomu.

Promjene na noktima ne moraju biti bezazlena pojava i one često zahtijevaju pregled kod dermatologa kako bi se utvrdilo točno o čemu se radi.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika