Palmoplantarne bradavice u trudnoći

Najčešće virusne bradavice su obične bradavice na prstima ruku i tabanima koje izgledaju kao hrapave karfiolaste izrasline veličine od jednog milimetra do više milimetara.

Koža svake trudnice je osjetljivija i sklonija različitim dermatološkim problemima  uslijed hormona koji se  mijenjaju.Vrlo često se trudnice  žale da su primjetila novonastle  virusne bradavice na tabanima ili dlanovima  i da  ubrzano rastu. Poneke su i prije trudnoće imale bradavice koje nisu bile izliječene, a u trudnoći su počele rasti. Sve to izaziva  brigu i strah- zašto  ne prolaze, i da li  postoji mogućnost da se bradavice prenesu na novorođenče.Vrlo često bradavice na tabanima postaju bolne radi  porasta tjelesne težine i pritiska na tabane. Sve to navodi potrebu za liječenjem kako bi se  virusne bradavice što prije uklonile.

Najčešće  virusne bradavice  su   obične  bradavice na  prstima ruku i tabanima koje izgledaju kao  hrapave karfiolaste izrasline veličine od jednog milimetra do više milimetara.Na stopalima  mogu oponašati   natisak ili  kurje oko, pa se prilikom pedikure otkrije da se radi o bradavici.  Na tabanima  su vrlo često bradavice  grupirane, pa veća površina tabana može biti zahvaćena. Vrlo često tijekom ljeta  bradavice  na tabanima postaju jako bolne.Liječenje virusnih bradavica tijekom trudnoće se razliku nego u ostalim  situacijama, jer  se premazivanje bradavica sa jako kaustičnim  sredstvima (40%-tnom salicilnom kiselinom, triklor octenom kiselinom, fluorouracil) ne primjenjuju u lokalnoj terapiji u trudnica. U lokalnoj terapiji postoje  mnogobrojni  narodni lijekovi od kojih je najpoznatija  tinktura od biljke rosopas ( Chelidonium maius). Za tu namjenu koristi se ili svježi sok ili tinktura, koja se nakapa direktno na bradavicu dva puta dnevno. Vrlo često se   primjenjuje  i sama biljka   jer se tada njezinim žutim sokom direktno namaže bradavica.  Uz to se  kombinira i  eterično  ulje ravensare (Cinnamomum camphora kemotip cineol) koje se primjenjuje na područje bradavice nakon tinkture ili svježeg soka  rosopasa. Mlijeko od ploda smokve se također često primjenjuje, a dobije se tako da se plod smokve  otkine i sa bijelom tekućinom maže bradavica svakodnevnodok se ne prođe. Ovakova terapija se ne preporučuje za bradavice na licu, na kapcima ili na spolovilu jer je na tim mjestima koža osjetljiva i tanka.U aromaterapiji  su poznata i učinkovita eterična ulja s antivirusnim djelovanjem. Najčešće se koristi čajevac i  ravensara, a liječenje traje dok bradavice ne prođu.

 Krioterapija  je jedna od najčešće primjenjivanih metoda kada se sa  tekućim dušikom (-196 C) bradavica smrzava. Ovaj postupak se  obično ponavlja  u razmacima od deset dana  do dva tjedna  dok bradavice ne prođu.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika