Paronihiija i paramicij

Paronihiija i paramicij su pojmovi koji obuhvaćaju upalu i infekciju šake koja može biti više i manje izražena.

Paronihiija i paramicij su pojmovi koji  obuhvaćaju upalu i infekciju šake koja može biti više i manje izražena. Malena ozljeda, nekad i nevidljiva golim okom ili nešto na što smo već zaboravili može dovesti do opsežne infekcije šake za koju je potrebno i kirurški intervenirati. Paronihija je blaži oblik upale, dok je paramicij teži i razvijeni oblik upale.

Paronihija je upala tkiva uokolo nokta koja može biti uzrokovana bakterijama i gljivama. Najčešće nastaje nakon ozljeda, nakon rezanja noktiju, manikure, čupkanja okolne kožice i sl. Bolesti su podložnije osobe koje često moče ruke tijekom dana ili tijekom posla dobivaju  mikrotraume okolo nokta (npr. mesari i sl).
Bolest počinje kao lagano crvenilo koje se pojačava te dolazii do  otoka tkiva  i bolnosti. Ne dolazi do povišene temperature, a bol može biti više i manje izražena. Najčešće su bakterije (stafilokok) uzročnici ove bolesti, a u osoba koje su dijabetičari ili na imunosupresivnim lijekovima uzročnik može biti i gljiva Candida.

U početnoj fazi bolesti u liječenju se mogu se koristiti lokalno protuupalne kreme koje sadrže antibiotike ili antimikotike. U težim oblicima bolesti potrebno je uzimati peroralno antibiotike uz kirurško liječenje u kojem se otvara inficirano mjesto i uklanja bolesni dio nokta.

Paramicij je teže stanje i pod njim se podrazumijeva akutna upala kože prstiju šake, potkožja, tetiva, zglobova i kostiju.
 Uzrokuju ga bakterije čiji put ulaska mogu biti manje ozljede. Ovome su  podložniji dijabetičari, osobe koje uzimaju kortikosteroide i druge imunosupresivne lijekove. U ovoj  bakterijskoj upali prst je otečen, crven, bolan. Ako se bolest ne liječi upala se može proširiti na tetive, kosti i zglobove.
Da bi se izliječilo uvijek je potrebno kirurško liječenje uz primjenu antibiotika.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da malena ozljjeda u području  nokta ako se pravodobno ne liječi može dovesti do jake upale kada je potrebna i kirurška intervencija. Na ovo bi morale pripaziti osobe koje izrazito oštećuju ruke tijekom svog posla, dijabetičari i osobe na imunosupresivnoj terapiji.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika