Samopregled kože

Vrlo se često susrećemo sa pojmom antioksidanski, a definicija antioksidansa (Britton, 1995.god.) navodi da su antioksidansi molekule koje uklanjaju slobodne radikale.

Nakon ljetnih mjeseci često se mijenja izgled kože, mogu nastati nove promjene i tvorbe koje prethodno nisu bile, pa je svakako važno  kožu detaljno  pregledati načinom koji se zove samopregled kože.
Samopregled kože najbolje je obaviti uz prirodno svjetlo tijekom dana, a pomoći nam mogu biti  jedno manje i jedno veće ogledalo. Neke dijelove tijela kao što su to leđa i vlasište najbolje je da nam pregled netko od ukućana.
Pregled kože počinje s kožom vlasišta, licem, zatim prsima, trbuhom, leđima, rukama i nogama. Posebnu pažnju traba obratiti na dlanove, tabane i prostor između prstiju i pod noktima.

Upamtite promjene koje ste već imali i obratite pozornost na nove. Svakako  je važno  ako  je došlo do promjene  već postojećih promjena ili ako su nastale nove koje mogu biti sumnjive na  tumor kože kao npr. promjene koje naglo rastu,  krvare, zatim ranice koje ne cijele, iz kojih ispada dlaka, koje su izrazito tamne.
Ako je potrebno promjene na koži mogu se i fotografirati i tako pratiti njihov izgled i promjene do kojih je došlo.

Samopregled kože najbolje je obavljati  lx mjesečno i vrlo je važan u ranom otkrivanju malignih tumora kože i jedan je od najvažnijih postupaka u ranom otkrivanju malignog melanoma.
Znači samopregled kože bi trebali učiniti svi, a pogotovo osobe u kojih je veću obitelji bilo malignih tumora kože ili su  već sami imali neki od oblika malignih tumora kože.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika