Smeđe linije na noktima

Pojava uzdužnih smećkastih linija na noktima nije rijetka pojava. Termin koji ju opisuje je uzdužna melanonihija koja je učestalija na noktima ruku kao više ili manje izražene crno-smeđe vertikalne linije u ploči nokta.

Pojava uzdužnih smećkastih linija na noktima nije rijetka pojava. Termin koji ju opisuje je uzdužna melanonihija koja je učestalija na noktima ruku kao više ili manje izražene crno-smeđe vertikalne linije u ploči nokta. Uzdužna elanonihija (Longitudinal melanonychia:vertical brown-black nail lines) predstavlja crno smeđe linije u ploči nokta i može biti vidljiva na pojedinom noktu ili na svim noktima. Tamne linije na noktima vrlo često jako uznemire pacijente i pa se traži mišljenje dermatologa o tome da li su promjene dobroćudne ili ne.

Uzroci su različiti i može se raditi o ozljedi nokta i posljedičnom krvarenju koje može imati linearan izgled i zahvaćati cijelu dužinu nokta ili samo dio.Ozljede noktiju su vrlo česte i mogu biti uzrokovane uskom obućom, udarcima, estetskim postupcima koa što je geliranje noktiju, manikura i pedikura. Boju nokta mogu mijenjati infekcije nokta bakterijama ili gljivama, uzimanje određenih lijekova (tetraciklini, anti malarici, beta blokatori, kemaoterapija), endokrini poremećaji (Addisonova bolest) kao i pigment koji je unešen u nokat izvana. Vidljive uzdužne linije na noktima uobičajene su u ljudi s tamnijom kožom u starijoj životnoj dobi.

Linearna promjena može biti i rezultat prekomjerne proizvodnje melanina u matrici nokta što se u benignim stanjima očituje kao benigna melanocitna aktivacija i madež ispod nokta. Nepravilna tamna linija može upućivati i na i maligna stanja kao što je melanom.
Iako je melanom rjeđe povezan s crno-smeđim vertikalnim linijama noktiju, svijest o longitudinalnoj melanonihiji povezana s melanomom potiče pacijenta na pregled kako bi se što ranije postavila g dijagnoza i otklonila ili potvrdila dijagnoza melanoma.

Nalazi koji potiču sumnju na melanom noktiju i koji bi trebali uputiti upućivanje dermatologu uključuju je svakako pozitivna anamneza za melanom i maligne tumora kože u obitelji. Melanom nokta u 75% slučajeva nastaje iz uzdužne melanonihije i najčešće na noktima nožnih palčeva. Također sumnju može pobuditi i promjena na palacu ili kažiprstu i samo na jednom prstu koja je nastala naglo i koja nije jednolike boje niti širine. U osoba koje su vrlo svijetle puti svaka nova vertikalna pigmentacija smeđe-crne boje koja zahvaća samo pojedini nokat zahtijeva detaljan pregled.

Sumnju na melanom pobuđuje i izgled linearne tamne crte koja je deblja od 6 mm koja je široka i nepravilna, crta koja je deblja proksimalno više nego distalno, crta koja ima nejasne bočne granice. I ono što je vrlo važno za postavljanje dijagnoze melanoma je pigmentacija ruba nokta koja se naziva Hutchinsonov znak kao i krvarenje ili ulceracija uz rub nokta. Sve te karakteristike mogu pomoći u razlikovanju benignih od malignih uzroka longitudinalne melanonike, no vrlo često samo klinički pregled ne može dati konačnu dijagnozu. O velike pomoći je i dermatoskopski pregled noktiju koji se naziva onihoskopija kada se ploča nokta pogleda dermatoskopom. U postavljanju dijagnoze ponekad je potrebno napraviti djelomičnu ili potpunu ablaciju nokta i histološku obradu.

Promjene na noktima ne bi se smjele zanemarivati ili ignorirati već je vrlo često potreban pregled dermatologa i obrada kako bi se utvrdilo da li se radi o slučajnoj i prolaznoj promjeni ili malignoj promjeni tipa melanoma.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika