Spinocelularni karcinom

Ranice ili krastice koje ne prolaze  na licu ili tijelu čest su razlog  odlaska  dermatologu. Najčešće se radi o tumoru kože koji se naziva bazocelularni karcinom.

Ranice ili krastice koje ne prolaze na licu ili tijelu čest su razlog odlaska dermatologu. Najčešće se radi o tumoru kože koji se naziva bazocelularni karcinom koji je vrlo čest i na sreću ne metastazira i rjeđe o spinocelularnom karcinomu koji može metastazirati u druge organe.
Spinocelularni karcinom je maligni tumor kože koji najčešće nastaje na dijelovima tijela koji su dugotrajno i kronično tijekom života bili izloženi suncu. Primjećeno je da su učestaliji u muškaraca nego u žena i u osoba  svijetle puti.

Među brojnim vanjskim  čimbenicima koji ga mogu uzrokovati najznačajnije su UV-B zrake sunčevog spektra i kemijskih kancerogeni, te je stoga češći u osoba koje su bile u dugotrajnom kontaktu sa industrijskim kancerogenima (katran, čađ, ugljen, arsen), u osoba koje su dugo bile izložene RTG zrakama, dugotrajnoj PUVA terapiji (oblik fototerapije), i u osoba koje su na imunosupresivnoj terapiji.

Može nastati i na kroničnim upalnim promjenama, mjestu kroničnog ulkusa, na  ožiljku od opekotine, na područjima kroničnog radiodermatitisa itd. Smatra se da ovaj tumor nastaje zajedničkim djelovanjem više različitih čimbenika od kojih su najzanačajniji naslijeđe i postojanje određenih promjena na koži koje se nazivaju prekanceroze.
Aktinička keratoza i leukoplakija donje usne najčešće su prekanceroze iz kojih se može razviti spinocelularni karcinom. Spinocelularni karcinom nastaje iz stanica koje se nazivaju keratinociti kao karcinom in situ, a kasnije prodire kroz bazalnu membranu i postaje invazivni karcinom.
Klinički se razlikuju dva oblika spinocelularnog karcinoma – egzofitični i endofitični oblik. Ako je iznad razine kože naziva se egzofitični oblik i ima izgled čvorića u čijim se središtu vremenom stvara ranica s tvrdim i izbočenim rubom.
Endofitični oblik oblik izgleda kao ranica u razini kože koja ne prolazi.
Najčešća mjesta na kojima nastaje su donja trećina lica – najčešće donja usnica, vlasište, šake, podlaktice, ušna školjka. Na usnici izgleda poput ranice ili kraste koja ne prolazi.

Spinocelularni karcinom na sluznicama (genitalna regija, jezik, sluznica usne šupljine) rjeđi je  od onih lokaliziranih na koži, ali metastazira mnogo češće.
Ukoliko se tumor ne liječi na vrijeme, metastazira u regionalne limfne čvorove, a kasnije i u unutrašnje organe.

Terapija spinocelularnog karcinoma je kirurška u kojoj se tumor mora odstraniti u cijelosti i poslati na PHD analizu. Nakon toga vrlo su važne redovite dermatološke kontrole kroz tri godine.

Prilikom svakog pregleda potrebno je pogledati cijelu kožu kako bi se otkrilo eventualno nastajanje nekog drugog tumora kože ili prekanceroze kože uz ultrazvuk limfnih čvorova regije tijela koju će odlučiti liječnik. Vrlo je važno čuvati se sunca, kroničnih iritacija i kemijskih kancerogena koji mogu djelovati na kožu. Preporučuje se pratiti nalaz na koži i jednom mjesečno učiniti samopregled kože kako bi se otkrila neka nova promjena na vrijeme.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika