Suha koža lica u odrasloj dobi. Kako ju tretirati?

Suha koža lica može biti izražena tijekom cijele godine. U odraslih osoba suhoća može biti izražena i u muškaraca i u žena, no vrlo često je ovaj problem sa kožom izražajniji u žena.

Protiv suhoće koža se brani takozvanim hidrolipidnim filmom koji može biti poremećen i promijenjen različitim vanjskim i unutranjim čimbenicima. Suhoća kože može biti nasljedna, može biti uvjetovana hormonskim promjenama, starenjem, dermatološkim oboljenjima, estetskim tretmanima, klimatskim uvjetima i stilom života.

Starenje koje je fiziološki proces djeluje na kožu tako da je ona sve tanja i nježnije hidrolipidne barijere što se odražava i na suhoću kože. Hormonske promjene pogotovo u menopauzi se očituju kao suhoća kože, pa je u tom razdoblju života izuzetno bitno njegovati kožu kako bi očuvala svoj lijep izgled i spriječilo se preuranjeno starenje kože. Suvremeni način života potiče suhoću kože što može biti izraženo samo na koži lica, ali može zahvaćati i cijelu kožu tijela.

Kožne bolesti kao što je atopijski dermatiti, psorijaza, kontaktni dermatitisi i dr. mogu se na koži odražavati kao jaka suhoća koja može biti praćena ljuskanjem kože i crvenilom.  

Nagle dijete i gubitak kilograma mogu osiromašiti tijelo bitnim nutrijentima i masnoćama što može voditi starijem izgledu kože no što zapravo jest pa se u sklopu različitih dijeta pogotovo ako se planira znatno smanjiti tjelesnu težinu mora konzultirati nutricionistu.

Stresne dugotrajne situacije i psihičke napetosti mijenjaju izgled kože jer smanjuju količinu lipida u koži, pa ona postaje suha, osjetljivija i sklona iritacijama i dermatitisu. Ako je uz kronični stres prisutna nesanica time se suhoća još dodatno pojačava.

Klimatski uvjeti kao što su oštre zime, ali i suha ljeta mogu naglasiti suhoću kože pa boravak na otvorenom i sportske aktivnosti na otvorenom u to vrijeme mogu potaknuti gubitak lipida u koži.

Estetske procedure kao što su kemijski medicinski pilinzi mogu potaknuti suhoću kože i ljuskanje, što može trajati već prema dubini i jačini pilinga i učinku na koži koji se je želio postići.

Njega kože u obliku krema s retinolom potiću suhoću kože, pa se uz primjenu takovih krema mora tijekom dana nanositi proizvode sa zaštitnim faktorom od sunca i hidratantne kreme. Kako se proizvodi s retinolom najčešće primjenjuju navečer ponekad se njihova primjena može prori jediti nanošenjem svako drugo do treće veče ili se dodatno na kožu na kojoj je namazana krema s retinolom još može nanijeti i krema za oporavak kože.

Kako pomoći suhoj koži lica? Svakako prema tome koliko je suhoća izražena… pa se mogu kombinirati boosteri sa omega masnim kiselinama i hranjive kreme. Kožu je potrebno čistiti s čistačima koji sadrže omega masne kiseline kako se ne bi pranjem i skidanjem šminke dodatno isušila. Kod osjetljive i suhe kože lica potrebno je primjenjivati proizvode koji nemaju snažne mirise. Koji ne sadrže parabene, mineralna ulja, alergene, kiseline, sodium laureat sulfat, sintetička ulja i aditive i nanočestice. Proizvodi koji sadrže kvalitetne poizvode kao što su vitamin E, arginin, shea maslac, jojoba ulje, skvalene, antioksidante, aloe veru i dr. ljekovito djeluju na kožu jer hrane kožu, djeluju protiv bora i starenja kože, djeluju protuupalno.

Novost je i dodatak probiotičkih kultura ili dijelova bakterije Lactobacilus koji djeluju na regulaciju mikrobiona kože.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika