Sunce i kosa

Kosa je važna za lijep izgled i ogledalo je zdravlja. Svaka promjena u izgledu kose može nas brinuti i može biti razlog odlaska liječniku.

Uz mnogobrojne preparate za kosu nastojimo zadržati lijep izgled kose tako da je ona sjajna gusta kao na reklami, a često uz pitanje da li je to danas zapravo i moguće.

Danas je kosa izložena mnogobrojnim vanjskim štetnim utjecajima koji na nju djeluju. Najčešće spominjani vanjski čimbenici su sunce, vjetar, uvjeti rada, suh zrak, mehanička oštećenje, agresivne boje za kosu, neadekvatna i nepravilna njega  i dr. Tako oštećena kosa je bez sjaja, tanka, lomljiva, djeluje krhko, promijenjene  boje.

Sunce može jako oštetiti kosu, pogotovo ako je ona prethodno bila podvrgnuta agresivnijim zahvatima, pa sunce i često kupanje u moru dovode do oštećenja vlasi. UVAi UVB zrake djeluju na kosu: UVB djeluje  na površinu kose ne prodire do sredine dlake, dok UVA prodire kroz kutikulu i dolazi do kore.

Djelovanjem sunca dolazi i do promjene boje kose pa smeđa postaje crvenkasta, a svijetla kosa žuti. Drugi štetni utjecaji (kao sušenje kose vrućim fenom, jaki kemijski zahvati) dovode do promjene strukture vlasi pa mogu nastati čvorići na dlaci, ili nastaju sitni mjehurići u strukturi vlasti ili se pojavljuju čvorići zapetljane kose koju je teško češljati.

Kako smanjiti oštećenja kose pogotovo ono nastalo UV zrakama? Podrazumijevalo bi se: pravilno ju njegovati, uz uporabu lokalni preparata koji pružaju fotozaštitu i imaju u sebi lokalno antioksidanse. Potrebno je koristiti blage šampone, maske i regeneratore. Osim toga danas su na tržištu i mnogobrojni preparati za kosu koji imaju u sebi UV zaštitu u obliku spreja, losiona, pjena za kosu, a također i moderni preparati koji antioksidane (najčešće zeleni čaj, ekstrakt oraha i koenzim Q).

Sve ovo navedeno može nam pomoći sačuvamo ljepotu kose i smanjimo oštećenja tijekom ljeta i godine.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika