Svrbež vlasišta

Svrbež vlasišta može biti prisutan u djetinjstvu , ali se može javiti u bilo koje životno doba. Ponekad razlog može biti običan – kao što je uporaba neadektavne kozmetike, šampona, pjena i gelova koji mogu biti agresivni.

Stanje koje često muči osobe tijekom cijele godine i može biti više ili manje izraženo.

Svrbež vlasišta može biti prisutan u djetinjstvu , ali se može javiti u bilo koje životno doba. Ponekad razlog može biti običan – kao što je uporaba neadektavne kozmetike, šampona, pjena i gelova koji mogu biti preagresivni i nadražiti kožu vlasišta. Često su uzrok i alergije na različite kozmetičke preparate koji se koriste za njegu vlasišta, a kao posljedica se javlja svrbež vlasišta.

U vrtićke i školske djece svrbež vlasišta  često uzokuje uš (Pediculosis) koja može biti veliki problem ako se ne liječi  cijela obitelj, vrtićka grupa ili razred. Također u djece  mogu biti i gljivične bolesti  (Tinea capitis)  biti uzrok svrbežu, pa ih je potrebno na vrijeme liječiti da se uzročnik ne bi dalje širio. Atopijski dermatitis  također može već u djetinjstvu početi sa svrbežom vlasišta, crvenilom i ljuskanjem uz promjene i po cijelom tijelu.

Svrbež vlasišta može biti povezana i sa nastajanjem prhuti u kosi. Prhut se ne smatra zdravstvenim problemom, ali osobama predstavlja  veliki problem jer se vidi i ostavlja tragove na odjeći. Koža vlasišta ljušti se i obnavlja kao i ostala koža na tijelu, no ako se pojačano ljušti nastaje pa je veći broj odumrlih  stanica na površini i rezultira nastajanjem prhuti. Sama prhut može  biti masna i suha. Kod suhe prhuti su uz svrbež vlasišta  izražene sitne, bjelkaste ljuskice, a dok su kod masne prhuti ljuskice žućkaste i veće.

U vlasištu koje je zahvaćeno psorijazom ljuske su veće i izražajnije, a samo vlasište je na opip tvrdo i  zadebljano. Sam svrbež može biti više ili manje zastupljen. U žena u dobi od 35 do 70 godine života svrbež vlasišta je vrlo česta pojava, a može se izrazito pojačavati u stanjima stresa ili većih psihofizičkih napora. Također se u ovakovim stanjima viđa izrazito suho vlasište.

Mnoge bolesti mogu početi sa svrbežom vlasišta tako da  da pozadina svrbeža vlasišta može imati dermatološki, sistemski, neurološki i psihogeni karakter. Uvijek je potrebno uzeti detaljnu anamnezu i detaljno pregledati vlasište kako bi se postavila dijagnoza.

Svrbež vlasišta liječi se na različite načine. Uvijek je važno postaviti pravilnu dijagnozu kako bi liječenje bilo uspješno.Ušljivost vlasišta se liječi specifičnim šamponima,a u liječenju gljivičnih bolesti daju se peroralni i lokalni antimikotici.

U liječenju prhuti danas postoje specifični šamponi za suhu i masnu prhut koji se mogu koristiti svakodnevno  dok se stanje ne normalizira.U liječenju atopijskog dermatitisa vlasišta primjenju se kortikosteroidni losioni i  specijalni dermokozmetički šamponi. U liječenju psorijaze vlasišta primjenjuju se  također kortikosteroidni losioni koji često sadrže i  salicilnu kiselinu.

Vrlo je važna pravilna njega vlasišta

S dermatološkog aspekta potrebno je izbjegavati sve tretmane i preparate koji bi mogli potencijalno iritirati vlasište, od manipulacija visokim temperaturama (izravno sušilom blizu vlasišta, peglanje kose) do primjene boja za kosu i metoda posvjetljivanja (tzv.” blajhanje”) kao i kozmetičkih preparata koji izazivaju tzv. status cosmeticus. Uvijek treba krenuti od evaluacije svih proizvoda za kosu koji se u tom trenutku koriste.

Jedan od vrlo čestih uzročnika svrbeža vlasišta je reakcija preosjetljivosti na preparate za kosu i vlasište kao što su boje za kosu i druge kemikalije koje imaju agresivnije djelovanje na strukturu vlasi, ali i mnogobrojni šamponi, regeneratori, sredstva za stiliziranje kose itd. Kemikalije koje služe za ravnanje kose su dobro poznati kutani iritansi koji agresivno djeluju na osjetljivo vlasište. Iz tog se razloga vrlo često znaju primjenjivati vazelinski slojevi kao baza uz rub vlasišta, no uvijek je potrebno savjetovati da se takvi postupci rade isključivo pod nadzorom treniranih i iskusnih, profesionalnih frizera.

Današnja tehnologija izrade boja za kosu i preparata za trajno oblikovanje napredovala je u tolikoj mjeri da postoje oni koji imaju čak BIO certifikat, s isključivo biljnim sastojcima, bez sadržaja vodikovog peroksida, rezorcinola, para-fenilendiamina, toluen-diamina, amonijaka, tioglikolata, formaldehida i drugih supstancija koje su se prije nalazile u takvim pripravcima.

Šamponi su predviđeni za kratkotrajni kontakt s vlasištem i višestruko ispiranje vodom, pa se od njih ne očekuju prevelike neželjene reakcije. Međutim, svakodnevica u ljekarnama je pokazala da ima sve više pacijenata koji imaju problema s preagresivnim šamponima, posebice onima koji sadrže natrijev-lauril sulfat kao snažni surfaktant koji ponekad izaziva i akne na leđima. Isti sastojak se apsolutno izbjegava u organskoj i BIO kozmetici. Otežavajuća okolnost je činjenica da se mnogim pacijentima koji imaju svrbež vlasišta zbog seboroičnog dermatitisa propisuju šamponi s klimbazolom, ketokonazolom, pirokton-olaminom, salicilnom kiselinom, koloidnim sumporom, selenovim disulfidom, cinkovim piritionom i dr. koji znaju u trenutku primjene dodatno nadražiti kompromitirano i osjetljivo vlasište.

Nove smjernice u dermatofarmakologiji zahtijevaju kombinaciju farmakološkog liječenja uz što blaže protuupalne šampone bez kontaktno-iritabilnog rizika. Kozmetičke opcije koje se mogu savjetovati uključuju vrlo blage šampone i regeneratore koji po mogućnosti sadrže snažne protuupalne sastojke poput bisabolola, ekstrakta peonije ili lavande, dekspantenola, beta glukana i avenantramida iz zobi, oleo-kalcerozni linimentum ili omega masne kiseline.

Jedan od najpraktičnijih tretmana za svakog pacijenta je izrada pakunga (mlaka voda, koloidna zob USP i ulje noćurka) koje se drži 10 minuta pod prozirnom plastičnom folijom i nježno ispire blagim šamponom bez natrijevog lauril sulfata, te eventualno nanese regenerator na bazi shea maslaca.

Ukoliko su pacijenti skloni metodama aromaterapije (premda su eterična ulja najčešći alergeni!) u literaturi dr. Baudouxa nalazi se formulacija na temelju ulja nevena i protuupalnih eteričnih ulja: 2 kapi egipatskog geranija + 3 kapi prave lavande + 1 kap rimske kamilice + 1 kap palmarose + 3 kapi ulja nevena (macerat). Ta se kombinacija nanosi 3-6 puta na područje sa svrbežom vlasišta ili dijela kože. Bili zagovornici alternativnog pristupa ili ne, važno je znati kakve su terapijske opcije dostupne.

Svakako ne treba isključivati ni peroralnu primjenu gama-linolenske kiseline (GLA) uz preporučene dnevne doze kakve se savjetuju kod raznih oblika pruritusa.

Nove terapeutske ciljne razine

Dermatofarmakologija se dinamično razvija na području lijekova i tretmana za svrbež vlasišta, posebice kada je riječ o atopijskom ili psorijatičnom pruritusu. Samo neki od novijih molekularnih razina na koje se nastoji djelovati suvremenim farmakološkim opcijama su kanabinoidni, histaminski i neurokininski receptori, kao i PAR-2 receptori i endogene proteaze.

Svrbež vlasišta za mnoge je pacijente nelagodni simptom, te može značajno narušiti kvalitetu života ukoliko se pravovremeno ne pristupi liječenju i komplementarnom tretmanu pomoću medicinske kozmetike.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika