Tjelesna aktivnost i ljepota kože

Tjelesna aktivnost ima mnogobrojne pozitivne učinke za zdravlje. Uvijek se navodi pozitivno djelovanje na srce, krvožilni sustav, mišiće, psihu ali se rijeđe naglašava kako djeluje na kožu…

Tjelesna aktivnost ima mnogobrojne pozitivne učinke za zdravlje. Uvijek se navodi pozitivno djelovanje na srce, krvožilni sustav, mišiće, psihu ali se  rijeđe naglašava kako djeluje na kožu. Ako na sve  tjelesne sustave djeluje pozitivno naravno da će tako djelovati i na najveći organ-kožu i pridonijeti zdravlju i ljepoti kože. Tjelesna aktivnost preporučuje se svakoj osobi i mora biti prilagođena dobi, spolu, kondiciji i postojećim zdravstvenim problemima. U osoba koje koje redovito vježbaju poboljšana je  cirkulacija u cijelom tijelu pa i u  koži, jer  i najmanje  krvne žile u koži dobivaju više krvi, kisika i hranjivih tvari. Koža radi navedenog poprima zdraviju boju, ružićasta je, ljepša i zategnutija . Tjelovježba potiče i stvaranje kolagena u koži koji je vrlo važan kao strukturi dio kože.

Tjelesna aktivnost  može pomoći da neke kožne bolesti poput akni budu manje izražene i da ne nastaju što je od velike pomoći uz svu terapiju koju propisuje dermatolog. U djevojaka koje imaju policistične jajnike umjerena tjelovježba  pozitivno djeluje na hormonski status.
U osoba  koje imaju problema sa cirkulacijom u nogama umjerena tjelovježba, vodi k tome da  su problemi sa cirkulacijom  manje izraženi što dovodi do poboljšanja u izgledu kože i manje izraženosti  hipostazičnog  dermatitisa, kao što je crvenilo, ljuskanje i pigmentacije.

Prilikom vježbanja ubrzano se diše pa se povećava i količina udahutog zraka što je  jače izraženo prilikom vježbanja na otvorenom.Udisanjem više zraka i  tijelo dobiva više kisika. Broj krvnih stanica se povećava, srce radi učinkovitije i organi su bolje opskrbljuju krvlju. Poboljšava se krvni tlak, kao i vitalnost krvnih žila i tkiva. Sve to dovodi i do bolje oksigenacije kože, koža je ljepša i vitalnija.

Tjelovježba smanjuje stres jer smanjuje  razine hormona stresa u tijelu.Tijelo je manje podložno upalama, pa su i upalne promjene nakoži manje izražene. Tjelovježba pomlađuje cijelo tijelo pa i kožu jer stres vodi  k nesanici, a manjak sna  uzrokuje dehidrinost kože, tamne podočnjake i podbuhlost lica. Dovoljno sna jako se očituje baš na koži lica koje je tada zaglađeno s  manje izraženim borama.
Tjelovježba  potiče znojenje što je  korisno jer znojenje ima pozitivne učinke na ljepotu kože time što se otvaraju pore u koži. Kako bi koža uz vježbanje bila što ljepša preporučuje se  ne nanositi puder  prije vježbanja kako  se pore u koži ne bi zatvorile i kako ne bi nastajali prištići. Prije treninga mogu se korisiti laganije hidratantne  kreme koje će štiti kožu od iritacija. manjih trauma i dehidracije. Vrlo je važno kod sportova na otvorenom  tijekom  dana nanositi proizvode za zaštitnu od sunca koji mogu biti u obliku kreme za lice ili zaštitnog speja za kosu.Lice se može nakon vježbanja osvježiti  termalnim sprejem ili osvježavajućim maramicama.

Nakon treniranja preporučuje se radovito tuširanje radi održavanja osobne  higijene kako bi se s kože uklonio znoj i prašina.Koža  tijela može se dodatno njegovati losionima za tijelo te redovitom primjenom pilinga. Nakon treninga preporučuje se oprati kosu blagim šamponima za čestu uporabu kako se kosa ne pretjerano isušila te još dodatno njegovati regeneratorima, maskama za kosu i njegujućim uljima.  

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika