Zero Waste u kozmetici

Termin Zero Waste prvi put je upotrijebljen 2008. godine i podrazumijevao je način života bez stvaranja otpada, pogotovo plastičnog. Do danas je primijenjen u mnogobrojnim segmentima modernog života. Neki ga prihvaćaju, a neki ne iako brojna istraživanja govore kako je od početka pedesetih godina XX. stoljeća proizvedeno više od 8 milijardi tona plastike, a 60% od te količine sada se nalazi na odlagalištima ili u okolišu.

Pokret Zero Waste želi izbjeći stvaranje otpada što je više moguće i bori se protiv neumjerene i nepotrebne konzumacije. Kupovina nepotrebnih proizvoda i konzumerizam stvaraju od  nas ljude ovisne o kupovini i gomilanju nepotrebnih stvari što nepovoljno djeluje na nas same, na naš budžet, okolinu i prirodu.

Zero Waste potiče korištenje proizvoda bez ambalaže ili sa što manje ambalaže, a sam pokret se temelji na pet principa koji se nazivaju 5R i podrazumijevaju:

Refuse – manje kupovati i odbijati gomilati nepotrebnu ambalažu kako bi se smanjila količina smeća.

Reduce – smanjiti nepotrebno, kupovati samo nužno.

Reuse – ponovno iskoristiti, ne odmah baciti.

Recycle – reciklirati i koristiti u sasvim druge svrhe.

Rot – kompostirati sve što je organskog podrijetla.

Ovi principi se sve više primjenjuju i u kozmetici jer ogromno tržište kozmetike proizvodi i ogromne količine plastičnog otpada. Danas proizvođači kozmetike sve više izbjegavaju korištenje plastične ambalaže i okreću se organskim, razgradivim rješenjima.

Sve je više proizvoda koji su dostupni bez pakiranja ili su pakirani minimalno i održivo. Mnogobrojni kozmetički proizvodi pakirani su u plastici, no svakako da su moguće određene promjene kao što je primjena proizvoda u staklenoj ili papirnatoj ambalaži, primjena blazinica za čišćenje lica od prirodnih materijala, četka i četkica za kosu od prirodnih materijala, šampona, regeneratora u tvrdom obliku itd.

Kupovinom velikih pakiranja i proizvoda za ponovno punjenje može se znatno smanjiti plastični otpad, a mnogo ambalaže može se reciklirati i upotrijebiti u druge svrhe.

Osim problema kao što su plastične ambalaže veliki je problem je i mikroplastika. To su malene čestice plastike koje se nalaze u mnogobrojnim kozmetičkim proizvodima.

Mikroplastika sadrži mnoge omekšivače i ftalate koji mogu biti hormonalno aktivni pa čak i otrovni. Na površini tih čestica nakupljaju se i različiti toksini iz okoliša. Putem odvoda i vode te male čestice dolaze u rijeke, mora, jezera, pa se danas i u pitkoj vodi mogu naći čestice mikroplastike. Potrebna su stoljeća da se čestice razgrade, a ugrožavaju zdravlje i zagađuju okoliš.

Sve to navodi da briga o okolišu počinje od nas samih, da nismo izolirani dio prirode već time kako kupujemo, što kupujemo, u kojim količinama i ambalažama djelujemo na svoje zdravlje i na očuvanje prirode.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Dermatologija

Važnost primjene retinoida u liječenju akne

Jedna od najčešćih kožnih bolesti su akne i vrlo čest razlog dolaska dermatologu na pregled. Prve promjene u obliku akne mogu nastati u pubertetu, ali i u odrasloj dobi. Sama pojava na koži može biti blaga poput jedva vidljivih promjena, ali i izrazito teška što uvijek zahtijeva liječenje. Akne nastaju na dijelovima kože koja je […]

Dermatologija

Dermatitis u djeteta – čime mazati?

Dermatologija

Egzosomi i primjena u estetskoj medicini

U posljednje vrijeme su u centru interesa maleni mjehurići koji se nalaze između stanica i nazivaju se egzosomi te se njihovo djelovanje između stanica i uloga intenzivno istražuje. Egzosomi su malene vezikule (mjehurići) koji izgledaju poput malenih okruglih loptica i koje sadrže ribonukleinsku kiselinu – RNK, proteine i neke druge molekule. Iako su jako maleni, […]

Dermatologija

Alopecia areata

Ispadanje kose vrlo je česta pojava, a oblik ispadanja koji se opaža kao krugovi bez kose naziva se alopecia areata. Može nastati u svim životnim dobima, no učestalija je u djece i mladih osoba. Radi se o alopeciji koja prolazi kada se otkrije uzrok koji je u pozadini problema pa ne ostavlja trajne ožiljke ili […]

Dermatologija

Izrasilne oko analnog otvora – molim mišljenje

Dermatologija

Aterom na vlasištu

Ateromi su lojne ciste ispod kože koje se nazivaju i još i epidermalne ciste. Mogu nastati bilo gdje na tijelu, ali su na vlasištu najčešće. Djeluju poput kvržica ispod razine kože i ako nisu upaljene ne predstavljaju neki zdravstveni problem. Njihova pojava na vlasištu ponekad zabrinjava pacijente jer nisu sigurni radi li se o zadebljanju […]

Dermatologija

EGCG – EPIGALOKATEHIN i zdravlje kože

Epigalokatehin-3-galat je vrsta katehina koja se nalazi u zelenom čaju i bijelom čaju. Kemijski se radi o esteru epigalokatehina i galatne kiseline. Vrlo je bitan za ljudsko zdravlje i potaknuće je mnogobrojnih istraživanja pa se i donekle i zna njegovo djelovanje na ljudsko zdravlje. Osim u zelenom čaju nalazi se i u bijelom čaju, a […]

Dermatologija

Bijeli čaj i zdravlje kože

Bijeli čaj ima antioksidativna i antiseptička djelovanja te je stoga sve cjenjeniji. Bijeli čaj možda nije toliko poznat u zapadnom svijetu kao zeleni, no naziva se i čajem za ljepotu kože radi svojih ljekovitih svojstava. Koža je tijekom života izložena mnogobrojnim vanjskim i unutarnjim onečišćenjima i toksinima koji uzrokuju prerano starenje kože, a bijeli čaj […]