Mikroplastika u kozmetici

Određene kozmetičke proizvode poput zubne paste koristimo svakodnevno i sigurno se ne pitamo da li je ritual pranja zuba štetan za okolinu. Ono što odlazi u naše slivnike i kanalizaciju vrlo  često sadrži čestice mikroplastike koje se ne vide  golim okom.Radi njihove njihove malenosti uređaji za pročišćavanje otpadnih voda ih ne zaustavljaju i stoga slobodno odlaze u mora i rijeke. Ovako malene čestice se ne mogu reciklirati a sa njima smo  svaki dan u kontaktu.Kozmetički proizvodi kao što su zubne paste, pilinzi za tijelo obiluju mikroplastikom, no plastične čestice se nalaze i u proizvodima kao što   su dezodorans, šampon, melem, gel za tuširanje, piling, dekorativna kozmetika, boja za kosu, krema za brijanje, krema za zaštitu od sunca, repelent protiv insekata, krema protiv bora, maska za lice, proizvodi za njegu dojenčadi, sjenilo za oči, šljokice, maskara.Mikroplastika se u kozmetičkim proizvodima pojavila prije pedeset godina i od tada se naširoko i nekotrolirano  primjenjuje. Ove malene čestice nisu baš bezopasne jer zagađuju okolinu, a sigurno djeluju i na ljudsko zdravlje.

Znanstvena istraživanja pokazuju da je do 4,1% zagađenja Europskog mora mikroplastikom uzrokovano kozmetičkim proizvodima.Čestice mikroplasike su manje od 5 mm, netopive su u vodi i nerazdradive  a rade se od plastike kao što je Poliamid (PA); Polietilen(PE);Polietilen tereftala(PET);Poliester(PES); Poliimidi (PI);Polipropilen(PP);Poliuretan(PUR).

Mikroplasika u kozmetičkim proizvodima  djeluje tako da pojačava njihovo djelovanje, pa šamponu za kosu  olakšava raščešljavanje, pilingu  omogućava  uklanjanje površinskog sloja kože, zubnim pastama  bolje pranje zubiju, kremama za lice bolje prijanjanje za kožu, sjajilu za usta postojanost, vodootopornost proizvodima za zaštitu od sunca…. itd .itd. no kozmetički  proizvodi  su uzrok  pet posto mikroplastike u moru koja zagađuje more i postaje dio prehrambenog lanca morskih životinja. Do sada nisu  provedena velika istraživanja kako mikroplastika djeluje na ljudsko zdravlje no to će biti  sigurno potrebno ispitati. Također ne postoje  još uvijek zakonske regulative niti zabrana primjene mikroplastike u kozmetičkim proizvodima. Ono što se može primjetiti da određeni kozmetički poizvodi imaju na sebi oznaku da ne sadrže mikroplastiku  i time su svako ekološki i zdravstveno više prihvatljiv. Do jasnih zakonskih  odredbi preporučila bih  da obratite pozornost da li proizvodi koje  primjenjujete imaju u svom sastavu slijedeće:

Polyacrylamide, Polyacrylate, Polypropylene  Polyurethane, Polyvinyl,  Propylene Copolymer or Polypropylene,  PVP,  Styrene Copolymer,  Tetrafluoroethylene,  Vinyl Acetate Copolymer,  VP/VA.Acrylates Copolymer, Acrylates Crosspolymer, Butylene, Carbomer Dimethicone, Ethylene, Methacrylate Copolymer, Methacrylate Crosspolymer, Methyl Methacrylate Copolymer, Methyl Methacrylate Crosspolymer, Nylon

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika