Algodistrofija (kompleksni regionalni bolni sindrom) – 4. dio

U navedene postupke ubrajamo invazivne terapijske mogućnosti, kao određene blokade (injekcije) ili kirurške postupke, elektroterapiju i drugo.

Liječenje bolesti:

Rehabilitacija

Kineziterapija (terapijsko vježbanje) dovodi do poboljšanja cirkulacije u bolnom ekstremitetu zahvaćenom algodistrofijom. Osim toga, kineziterapija može pomoći u poboljšanju fleksibilnosti, snage i funkcije ekstremiteta, kao i spriječiti ili preokrenuti promjene u mozgu koje su povezane s kroničnom boli. Radna terapija može pomoći bolesniku pronaći strategiju za novi način obavljanja rada i aktivnosti u svakodnevnom životu.

Psihoterapija

Algodistrofija je povezana s različitim psihološkim simptomima, kao depresija, anksioznost, ili post-traumatski stresni poremećaj. Na žalost, svi navedeni poremećaji dovode do pojačane percepcije boli i otežavaju proces rehabilitacije.

Lijekovi

Nekoliko različitih klasa lijekova su pokazali učinkoviti u liječenju algodistrofije, posebno kada se koriste u ranoj fazi bolesti. Problem je što nijedan lijek ili kombinacija lijekova ne jamči učinkovitost kod svakog bolesnika, odnosno odgovor na terapiju je individualan. Lijekovi za liječenje algodistrofije uključuju:

 • nesteroidni protuupalni lijekovi za liječenje umjerene boli, kao ibuprofen, ketoprofen i naproksen
 • kortikosteroide koji liječe upalu, oteklinu i edem, kao što su prednisolonom i metilprednisolon (koriste se uglavnom u ranim fazama bolesti), i to u dozi do 80 mg dnevno, u trajanju od 2 tj. 
 • lijekovi za liječenje osteoporoze, kod algodistrofije dolazi do osteoporoze kostiju u zahvaćenom ekstremitetu, zato se mogu koristiti lijekovi kao aledronat
 • lijekovi za liječenje epilepsije ili depresije, koji su pokazali učinkovitost u liječenju neuropatske boli, kao što su gabapentin, pregabalin, duloksetin, amitriptilin
 • opioidni analgetici samostalno ili u kombinaciji s paracetamolom, kao što je tramadol
 • ketamin, jak anestetik, niske doze ketamina intravenski nekoliko dana bitno smanjuju ili eliminiraju kroničnu bol kod algodistrofije. 
 • analgetski gelovi ili flasteri

Navedeni lijekovi pojedinačno ili u kombinaciji mogu imati različite nuspojave kao što su pospanost, vrtoglavica kao i kognitivne smetnje.

Druge terapijske metode

U navedene postupke ubrajamo invazivne terapijske mogućnosti, kao određene blokade (injekcije) ili kirurške postupke, elektroterapiju i drugo.

 • simpatički živčani blok. Simpatički blokovi uključuju ubrizgavanje anestetika uz kralježnicu, te tako dovode do izravnog blokiranja aktivnosti simpatičkog živca i poboljšanja protoka krvi kroz zahvaćeni ekstremitet,
 • stimulacija živaca, putem elektroterapije,
 • intravenozni imunoglobulin (IVIG). Imunološka terapija, isključivo rijetko se primjenjuje i to samo kod osoba koje nisu imale dobar odgovor na standardnu terapiju,
 • hiperbarična komora kisikom. Radi se o visokotlačnoj terapiji kisikom. Bolesnik se nalazi u komori u kojoj ima više kisika nego u atmosferi, s ciljem da dođe više kisika u zahvaćeni ekstremitet. Navedena terapija može smanjiti otok i bol, te poboljšati opseg pokreta u osoba s algodistrofijom,
 • elektroterapija kao TENS, odnosno transkutana nervna stimulacija, dovodi do smanjenja boli.

Nekoliko alternativnih terapija mogu se primijeniti za liječenje boli kod algodistrofije. Opcije uključuju modifikacije ponašanja, akupunkturu, kao i razne tehnike opuštanja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika