Bol – 12. dio – Lijekovi u liječenju boli

Analgetici, ne-steroidni protuupalni lijekovi (NSAID), antiepileptici…

Analgetici

Paracetamol (Lupocet) je lijek koji se koristi za smanjenje bola te sniženje povišene tjelesne temperature. Može se uzeti do 4 puta dnevno, te do 4000 mg. Prilikom doziranja treba biti oprezan ukoliko postoji oštećenje jetre ili bubrega. Lijek ne djeluje negativno na želučanu sluznicu i zato je uvijek prvi izbor kod bolesnika s gastritisom ili ulkusom na želucu. Može se primjenjivati kod svih dobnih skupina. Postoji u raznim oblicima kao tablete, sirup, čepići, infuzije i sl. Navedeni lijek se može kombinirati s drugim lijekovima za bol, kao npr. opioidni analgetici, te u takvoj „fiksnoj kombinaciji“ postoji u nekoliko preparata.

Ne-steroidni protuupalni lijekovi (NSAID)

Navedena skupina lijekova se koristi za ublažavanje boli, smanjanje upale i snižavanje povišene tjelesne temperature. Bolesnicima koji imaju izraženu bol tijekom čitavog dana, uzrokovanu upalom, treba davati punu protuupalnu dozu s pokrivenošću lijekom kroz 24 sata. Mogu se kombinirati i sa čistim analgeticima (lijekovima koji prvenstveno djeluju na bol), kao paracetamolom i tramadolom. Najvažnije nuspojave su gastroenterološke poput gastritisa ili ulkusa želuca, no mogu se spriječiti lijekovima koji štite želučanu sluznicu.  U ovu skupinu pripadaju Ibuprofen, Diklofenak, Ketoprofen, Naproxen i sl., no ipak se najčešće se koristi Ibuprofen, budući da se dobro podnosi.

 • Ibuprofen (Neofen) – navedeni lijek blokira bol na njenom mjestu nastanka, tj. na periferiji. Može se uzeti do 3-4 puta dnevno, te do 2400 mg. Prilikom doziranja treba biti oprezan ukoliko postoji oštećenje jetre, srca ili bubrega. Može se primjenjivati i kod djece starije od 12 godina. Postoji u raznim oblicima kao tablete, sirup i čepići. Navedeni lijek se može kombinirati s drugim lijekovima za bol, kao npr. paracetamol.

COX-2 blokatori – navedeni lijekovi spadaju također u skupinu NSAID, no imaju malo drugačiji mehanizam djelovanja na bol. NSAID djeluju na bol putem smanjenja stvaranja prostaglandina, blokiranjem enzima ciklooksigenaze (COX). Postoje dva oblika ovog enzima COX-1 i COX-2. COX-2 nastaje prilikom upalnih stanja, te uzrokuje bol i vrućicu.  Ovi lijekovi ciljano blokiraju COX-2 koji se smatra odgovornim za stanje bola i vrućice u upalnim stanjima. S uporabom ovih lijekova treba biti oprezan kod bolesti srca i krvnih žila, starijih osoba, ne koriste se kod djece, te kod oštećenja dišnog sustava, želuca i jetre.

Antiepileptici

Navedeni lijekovi se koriste u liječenju epilepsije, ali također se koriste i za liječenje neuropatske boli i fibromijalgije. Postoji nekoliko vrsta antiepileptika, no u svrhu liječenja neuropatske boli se koriste pregabalin i gabapentin. Navedeni lijekovi mogu pomoći u smanjenju dugotrajne boli u živcima uzrokovanu dijabetesom (dijabetička neuropatija) i bol nakon infekcije herpes zoster virusom (postherpetična neuralgija). Također su mogu biti djelotvorni i kod centralne neuropatske bol, koja se javlja nakon moždanog udara ili traumatskih ozljeda mozga te kod fibromijalgije.

Gabapentin – predstavnik je ove skupine lijekova, te se koristi kod dijabetičke polineuropatije, postherpetička neuropatije, trigeminalne neuralgije (bol u području lica) i fantomske boli (bol koja nastaje nakon amputacije ekstremiteta ili djela ekstremiteta). Gabapentin se koristi u dozi od 900 do 1800mg/dan. Navedeni lijek se može koristiti kod djece starije od 12 godina, te se isključivo uzima na preporuku liječnika. Prilikom uvođenja lijeka u terapiju je važno postepeno podizanje doze, kao i prilikom isključivanja lijeka iz terapije je bitno postepeno smanjenje doze kroz 1-2 tjedna.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika