Bol – 4. dio

Pri liječenju maligne boli stav je kako je liječnik aktivni sudionik u liječenju, dok je pacijent više pasivni sudionik, odnosno “primatelj njege”…

Liječenje maligne boli

Pri liječenju maligne boli stav je kako je liječnik aktivni sudionik u liječenju, dok je pacijent više pasivni sudionik, odnosno “primatelj njege”.

Glavni ciljevi pri liječenju ove vrste bola su:

Mirna i planirana okolina za pacijenta, kao i kontinuitet skrbi za bolesnika od samog trenutka postavljanja dijagnoze bolesti. Važno je i da bolesnik ima pristup psihologu ili nekom drugom savjetniku.
Analgetici se daju u cilju ukupnog olakšanja boli.
U prvu ruku se koristi paracetamol i/ili NSAID (nesteroidni protupalni lijekovi), posebice ako je prisutna upala u kostima kao posljedica metastaza.

U drugu ruku se koriste oralni opioidni analgetici kratkog djelovanja, kao npr. morfij 5-10 mg do šest puta dnevno s tim da se prvih nekoliko dana postepeno povećava doza, do efektivne doze za bolesnika, s kojom se postiže smanjenje bola. Nakon toga se prelazi na dugodjelujući preparat morfija u istoj efektivnoj dozi, ali svega dva puta dnevno.

Pojedini preparati morfija kao oksikodon 10-20mg, dva puta dnevno, se mogu koristiti kao početna terapija bez titracije doze preparatima kratkog djelovanja.

Ukoliko bolesnik ima poteškoću s gutanjem tada se koriste injekcije morfija ili oksikodona ili alternativno flasteri fentanila.

Poremećaj disanja koji je značajna i ozbiljna nuspojava opijoidnih lijekova se obično ne susreće kod ovih bolesnika budući da se lijek koristi kontinuirano i duže vrijeme.

Ukoliko su zajedno prisutne nociceptivna i neuropatsku bol postoji analgetik koji može pomoći u liječenju oba tipa, kao npr. tapentalol.

Ponekada opioidi mogu uzrokovati delirij ili zbunjenost, te se u tu svrhu koristi antispihotik risperidon. Navedeni lijek smanjuje simptome delirija i zbunjenosti.

Unatoč navedenom liječenju ponekad se može javiti ”extra – bolno stanje” koje se liječi s dodatnom dozom morfina cca oko 1/6 od dnevne doze koju bolesnik uzima na usta ili putem injekcija. Opcije za smanjenje ovih napada bola su kratko- i brzo djelujući preparati morfina kao npr. pastile za apsorpciju u usnoj sluznici.

Antiemetici (lijekovi za suzbijanje povraćanja) se koriste uvijek kada se započne s liječenjem opioida.

Prevencija opstipacije

Opstipacija (zatvor) je česta nuspojava opioidnih lijekova zato se uvijek u tu svrhu moraju zajedno koristiti lijekovi za lakšu probavu. Laktuloza je najčešći izbor. Sredstva u obliku praha se ne propisuju budući da dovode do dodatnog zatvora kako je unos tekućine često smanjen u ovih bolesnika.ž

Kortikosteroidi

Koristi se za bolove u kostima, bol u trbuhu, neurogene boli zbog metastaza, glavobolje koje su posljedica tumora u mozgu.

Pumpe za bol se postavljaju rijetko i to mora biti u posebno specijaliziranim klinikama za bol.
Koštane metastaze također se mogu tretirati s radioterapijom odnosno zračenjem ili  radioaktivnim stroncijem.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika