Bol – 6. dio – liječenje neuropatske boli

Farmakološka terapija pruža najbolji učinak na bol u mirovanju; dovodi do poboljšanja koncentracije ovih bolesnika, kao i do poboljšanja sna…

Farmakološka terapija

Pruža najbolji učinak na bol u mirovanju; dovodi do poboljšanja koncentracije ovih bolesnika, kao i do poboljšanja sna. Lijekovi minimalno utječu na bol u aktivnosti, kao npr. bol koja se javlja prilikom hodanja, ustajanja i sl.

Najčešće se koriste 3 skupine lijekova:

  • antidepresivi

Antidepresivi kao amitriptilin su se pokazali kao najučinkovitiji u liječenju ovog tipa boli. Nuspojava mu je suha usta, a daje se do 75 mg i to se uzima navečer, s time da je početna doza 10 mg. Učinak postiže za 2-4 tjedna i to jest smanjenje bola, ali ne i potpuno odsustvo bola. Liječenje traje 3 mjeseca, a zatim se polagano smanjuje doza.

Najčešće korišteni antidepresivi, kao sertralin se nisu pokazali učinkoviti u liječenju ove vrste bola. Antidepresivi novije generacije kao duloksetin i venlafaxin su opcija broj tri, nakon amitriptilina i antiepileptika.  Maksimalni učinak se postiže u roku od dva mjeseca.

  • antiepileptici (lijekovi za liječenje epiliepsije)

Antiepileptici, su učinkoviti protiv povremene neurogene boli, dok su manje učinkoviti kod stalno prisutne boli. Prvi je izbor gabapentin 300 mg, tri puta dnevno s postepenim podizanjem doze do maksimalno 1200mg, tri puta dnevno. Učinak se ocjenjuje nakon 3 tjedna, ako nema učinka preparat se isključi iz liječenja i to s postupnim smanjenjem doze kroz jedan tjedan. U slučaju da nema učinka koristi se pregabalin. Karbamazepin se koristi za trigeminalnu i gloso-faringealnu neuralgiju (bol u području lica i varat uzrokovana upalom navedenih moždanih živaca), do 1600mg dnevno s postupnim povećanjem doze.

  • opioidni analgetici

U opioidne analgetike spadaju morfij, tramadol, oksikodon i drugi. Ne daju se nikada kao prva linija liječenja kod ovog tipa bola. Važno je voditi brigu oko načina uvođenja, nuspojava, kao i prestanka uzimanja ovih lijekova. Dozu lijeka treba postepeno podizati prilikom uvođenja lijeka u terapiju, te tako i postepeno smanjivati prilikom prestanka uzimanja lijeka.

  • ostali lijekovi

Kožni flaster lidokaina – prilikom njegove upotrebe dolazi do ublažavanja simptoma neuropatske boli povezane s prethodnom infekcijom herpes zoster virusom (post-herpetička neuralgija). Nanosi se na bolno područje jednom dnevno. Učinak terapije je prisutan 2-4 tjedna.

Kapsaicin krema se nanosi 2-3 puta dnevno na neoštećenu kožu kod periferne neuropatije. Nakon nekoliko dana primjenjuje se samo 1 puta dnevno. Učinak na smanjenje boli je umjeren i može biti prisutan i kroz nekoliko tjedana.

Primjena oralnih kortikosteroida oralno (na usta) ima dobar učinak kod malignih stanja u području središnjeg živčanog sustava.  

Razlikujemo perifernu i središnju neuropatsku bol, ovisno je li uzrok u središnjem ili perifernom živčanom sustavu. Kod periferne neuropatske boli , kao npr. polineuropatije, postherpesne neuralgije, i sl. preporučeni su slijedeći lijekovi u liječenju bola:

  • prvi izbor: lijek za liječenje epilepsije gabapentin ili triciklički antidepresivi kao amitriptilin
  • drugi izbor: lijek za liječenje epilepsije pregabalin
  • treći izbor: antidepresivi novije generacije kao duloksetin i venlafaxin
  • četvrti izbor: blagi opioidi kao tramadol
  • peti izbor: jaki opioidi u obliku tableta za postepeno otpuštanje lijeka (morfin ili oksikodon)

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika