Bolno stopalo – 19. dio

Peronealni tendinitis.

Mjere ishoda.

LEFS (Funkcionalna ljestvica donjih ekstremiteta): cilj ove ljestvice je mjerenje početne funkcije bolesnika, napretka i ishoda nakon liječenja ili rehabilitacije ovog stanja. Može se primijeniti za određena stanja koju uzrokuju disfunkcijonalnost donjih ekstremiteta i boduje se od 0-80, pri čemu 80 ne ukazuje na poteškoće.

FAAM (Mjera aktivnosti stopala i gležnja): to je instrument koji se sastoji od 29 pitanja za procjenu tjelesne funkcije bolesnika s ozljedom stopala ili gležnja. Upitnik je podijeljen u dvije kategorije: aktivnosti svakodnevnog života i sport.

Pregled.

Prije pregleda potrebno je uzeti detaljnu povijest bolesti.

Treba obratiti pozornost na cjelokupno držanje stopala, na primjer je li postoje li deformiteti. Također treba pogledati je li postoji oteklina u gležnju.

Treba ispitati je li postoji toplina i bol duž tetive.

Pomicanje stopala prema unutra, ili savijanje prema gore mogu izazvati bol u laterlanom maleolu (vanjska izbočina gležnja). Kao i aktivan pokret uz otpor prilikom savijanja stopala put dole.

Pregledom se često otkriva bolno ograničenje raspona pokreta u gležnju. Bol se također može dokazati gore navedenim pokretima u stopalu.  

Procjena mišića pokazuje smanjenu snagu peronealnih mišića. Peronealni mišići mogu se izolirano testirati svaki ponaosob. Ako je zahvaćena samo tetiva peroneus brevis, bol se nalazi straga i prema vani od lateralnog maleola. Ukoliko je zahvaćena tetiva peroneus longusa bol se javlja duž vanjske strane petne kosti do palca.

Patologija navedenih tetiva dugog i kratkog mišića peroneusa se ispituje provokacijskim testovima. Dakle testom se provocira bol ili osjetljivost. Stopalo se pregledava u opuštenom položaju s koljenom savijenim pod kutem od 90 °. Blagi pritisak primjenjuje se na peronealne tetive. Bolesnik se tada zamoli za savije stopalo put dole. Može se izazvati bol ili se može osjetiti subluksacija navedenih tetiva.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika