Bolno stopalo – 21. dio

Iščašenje i ruptura peronealnih tetive

Subluksacija ili dislokacija (nepotpuno ili potpuno iščašenje) peronealnih tetiva je poremećaj koji uključuje produljenje istih ili oštećenje gornjeg peronealnog retinakuluma, dok je ruptura puknuće tetive.

Peroneus brevis i peroneus longus tetive prolaze preko lisne kosti i skočnog zgloba, te su stabilizirane superiornim peronealnim retinakulumom (SPR) u utoru na lisnoj kosti.

Uzroci nastanka

Najčešći mehanizam nastanka potpunog ili nepotpunog iščašenja je sila na gležnju povezana s brzom i snažnom kontrakcijom peronealnih tetiva s istodobnom rotacijom u skočnom zglobu. Tetive peroneus longusa i brevisa se dislociraju iz utora na lisnoj kosti zbog puknuća ili labavosti SPR -a (superiornog peronealnog retinakuluma). Subluksacija peronealnih tetiva često se javlja kod skijanja, ali je zabilježena i u drugim sportovima.

Akutna puknuća peronealnih tetiva se javljaju dosta rijetko i to obično nakon ponovljenih deformacija gležnja. Najčešće nastaju tijekom sportske aktivnosti. Puknuće peroneus brevisa češće je od puknuća peroneus longusa. Kronična ruptura uzrokovana je degeneracijom peronealnih tetiva često nakon opetovanih iščašenja i uslijed disfunkcije ili oštećenja SPR-a.

Simptomi

Postoje četiri stupnja za klasifikaciju akutnog iščašenja peronealnih tetiva. S tim da je prvi najlakši, a četvrti najteži i najozbiljniji.

Glavni simptom za subluksaciju je osjećaj preskakanja tetive na vanjskom rubu gležnja. Tetive kliznu s mjesta uz donji vrh fibule. Bol, oteklina ili osjetljivost ispod i iza vanjskog maleola, kao i bolnost pri okretanju gležnja put van su česti simptomi kod ovog stanja.

U diferencijalnu dijagnozu ubrajamo peronealnu tendinopatiju.

Akutnu subluksaciju peronealnih tetiva često je teško klinički procijeniti. Obično postoji oteklina i osjetljivost u gležnju.

U kroničnim situacijama bolesnici se često žale na bol i mogu tipično izvesti dislokaciju aktivnim pokretanjem stopala put gore i vani. U većini slučajeva ispitivač može opipati, pa čak i vizualizirati, peronealnu tetivu koja preskoči oko stražnjeg ruba vanjskog maleola.

U akutnom obliku rupture prisutna je prolazna bol i oteklina često straga od vanskog maleola, dok bol u kroničnom puknuću može izostati. U slučaju ozljede tetive peroneus longusa, bol se također može proširiti duž donje strane stopala gdje se tetiva veže za palac stopala. Neki bolesnici imaju subjektivni osjećaj slabosti i nestabilnosti stopala i gležnja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika