Bolno stopalo – 4. dio

Isključiti akutni artritis, odnosno upalni artritis koji se javlja kod reumatoidnog ili psorijatičnog artritisa, te osteoartritis u stopalu.

Diferencijalna dijagnoza.

Isključiti akutni artritis, odnosno upalni artritis koji se javlja kod reumatoidnog ili psorijatičnog artritisa, te osteoartritis u stopalu.

Liječenje.

Dostupno je nekoliko metoda liječenja, te su provedene brojne znanstvene studije o njima. Izgleda da ni jedna operativna metoda nije znatno bolja od ostalih.

Početni tretman uključuje NSAIR lijekove, kao ketoprofen, ibuprofen i slično, ali i dovoljno široke cipele kako bi se izbjegao bočni pritisak na zglob palca. Međutim, stupanj dokaza za korektivne ortoze ili fizioterapiju kao pomoćno liječenje hallux valgusa nije jako visok. U slučaju izraženih problema s boli, uputnicu treba poslati ortopedu. Što se tiče indikacije za operativni zahvat, pojava deformacije ili iznos bočnog kutnog pomicanja manje su važni od subjektivnih problema. Postoji velik broj različitih kirurških metoda opisanih za hallux valgus, ali nema konsenzusa oko prvog izbora kirurške metode.

Operacija općenito daje dobre rezultate, ali neki bolesnici nakon nekog vremena dobiju relaps bolesti. Razne međunarodne studije pokazuju da je 50-90% pacijenata zadovoljno postupkom, a 10% je navelo da im se pogoršalo nakon zahvata. Položaj valgusa 10-25 ° nakon operacije je normalan i može proći nekoliko mjeseci prije nego što bol i oteklina nestanu. Stopalo se neće uklopiti u uže cipele ni nakon operacije. Rezultat nije savršeno stopalo.

Nakon operacije.

Bol je prisutna u prvim tjednima nakon zahvata. Potrebno je olakšanje pomoću štaka otprilike 14 dana. Prvi tjedan je važno držati noge na povišenom. Palac na stopalu će smanjenu pokretljivost nekoliko mjeseci nakon operacije. Nakon tri mjeseca se može lagano početi razgibavati nožni prst i istodobno se savijati i istezati.

Prognoza.

Mogućnost sprečavanja deformacije neoperativnim liječenjem je mala. Nakon osteotomije, učinak je trajan. Komplikacije nakon operacije uključuju trajnu bol, deformaciju i oštećenje živca.

Bolovanje

Nakon operacije, sposobnost rada u svim oblicima rada može biti smanjena do 6 tjedana, a dulje bolovanje je potrebno kada se radi posao s velikim opterećenjem na stopalo.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika