Difuzna idiopatska skeletna hiperostoza (DISH) – 3. dio

Najčešće tegobe bolesnika s DISH-om su: zakočenost, najčešće u prsnoj kralježnici, bol i gubitak opsega pokreta. Ukoliko imate neke od simptoma DISH-a bilo bi dobro otići kod svog obiteljskog liječnika koji će vas nakon početne procjene uputiti specijalistu poput fizijatra ili reumatologa.

Bolesnik bi se obavezno trebao javiti liječniku ukoliko razvije neke od slijedećih tegoba:

  • otežano gutanje ili promjene osjeta (kao što su utrnulost ili trnci) u rukama ili nogama
  • znakove oštećenja kralježnične moždine u vidu poteškoća s hodanjem, nemogućnost kontrole stolice ili mokrenja, kao i gubitak osjeta u preponama. No, ovi simptomi su ipak rijetkost.

Za ispravnu dijagnozu bolesti važno je porazgovarati s bolesnikom i obaviti dobar klinički pregled. Vašeg liječnika će generalno zanimati: koliko simptomi traju, jesu li izraženiji ujutro, je li se pojačavaju u mirovanju ili aktivnosti, kad ste ih prvi puta primijetili, što ih pogoršava, a što umanjuje, koje druge bolesti imate, uzimate li kakve lijekove, te jeste li ikada imali nesreću ili ozljede koje bi mogle imati vezu s trenutnim tegobama sustava za kretanje. Dok čekate pregled kod liječnika specijalista možete pokušati s primjenom topline na zahvaćena područja ili uzeti lijekove za bol poput paracetamola (Lupoceta) ili ibuprofena (Neofena).

DISH uzrokuje bol na mjestu zahvaćene tetive ili ligamenta, odnosno gdje se navedene strukture pripajaju uz kost. Testovi koji se mogu koristiti za dijagnozu DISH-a obuhvaćaju: radiološke i laboratorijske pretrage.

Radiološke pretrage:

  • roendgen (RTG) – ovom pretragom se može vidjeti kalcifikacija duž kostiju kralježnice (kralježaka). Kalcifikati mogu izgledati kao vosak koji curi niz kralješke. Torakalni kralješci su zahvaćeni u 100% ovih bolesnika, lumbalni kralješci u 68 do 90%, a vratni u 65-78% oboljelih. Okoštavanje ligamenta se češće javlja na desnoj strani u torakalnoj (prsnoj) kralježnici budući da se s lijeve nalazi aorta. Osim na kralježnici okoštavanja nalazimo na mjestima gdje se tetive i ligamenti vežu za kost (enteze). Najčešća mjesta gdje nalazimo ove promjene su sjedna kvrga i veliki trohanter bedrene kosti (iznad zgloba kuka).
  • kompjuterizirana tomografija (CT) i magnetska rezonancija (MRI) – ove pretrage koristimo rijetko, odnosno samo ako želimo isključiti bolesti i stanja koje mogu izazvati slične znakove i simptome kao DISH, primjerice ankilozantni spondilitis.

Laboratorijski nalazi

Generalno ne treba raditi laboratorijske testove kod ovih bolesnika. Povišen odnos glukoze u krvi nije toliko povezan s ovom bolešću kao s dijabetesom. Laboratorijske pretrage nam mogu pomoći ukoliko sumnjamo na neku drugu bolest.

Diferencijalna dijagnoza

Od ostalih bolesti koje mogu imati slične simptome kao DISH ubrajamo različite spondiloartritise, posebno ankilozantni spondilitis, hipervitaminoza A (visoke vrijednosti vitamina A u krvi), hipofosfatemija (manjak fosfora u krvi), hipoparatireoidizam (manjak PTH hormona iz štitnjače) i druge.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika