Difuzna idiopatska skeletna hiperostoza (DISH) – 4. dio

Iako ne postoji lijek za difuznu idiopatsku skeletnu hiperostozu, postoje određeni postupci koje možete poduzeti kako bi se smanjila bol i ukočenost.

Liječenje DISH-a je usmjereno na očuvanje funkcionalnog statusa i sprječavanje komplikacija. Pojedine bolesti i stanja kao što su pretilost, inzulinska rezistencija i dijabetes tipa 2 mogu djelovati na pogoršanje simptoma DISH-a, a njihovo liječenje može usporiti ili zaustaviti napredovanje DISH-a. Liječenje treba biti individualno ovisno o potrebama i simptomima bolesnika, kao i o njegovim drugim bolestima. 

Lijekovi

Za liječenje boli uzrokovane DISH-om koristimo se lijekovima za bol koje koristimo i za druge bolesti sustava za kretanje. Od lijekova se mogu primjenjivati analgetici poput paracetamola (Lupocet), ali bolji učinak imaju nesteroidni antireumatici koje češće i koristimo.

Nesteroidni antireumatici (NSAR) su lijekovi koji djeluju na smirenje upale i bola. Bolesnicima koji imaju izraženu bol tijekom čitavog dana treba davati punu dozu lijeka, tako da je bolesnik pokriven lijekom kroz 24 sata. To znači da navedeni lijek treba uzimati u punoj propisanoj dozi, primjerice ibuprofen 3x dnevno. Njega najčešće i koristimo, jer se dobro podnosi. NSAR lijekovi se mogu kombinirati i sa čistim analgeticima (lijekovima koji prvenstveno djeluju na bol), kao što su paracetamol i tramadol. Najvažnije nuspojave NSAR-a su gastroenterološke poput gastritisa ili ulkusa želuca, no mogu se spriječiti lijekovima koji štite želučanu sluznicu. U kroničnoj fazi bolesti nesteroidni antireumatici se uzimaju u manjoj dozi za smanjenje boli te se mogu kombinirati s fiksnom kombinacijom lijeka paracetamola i tramadola (Zaracet). NSAR lijekove bolesnik može koristiti i u lokalnom obliku putem krema ili gelova kao npr. Neofen plus gel.

Jaka bol u entezama (hvatišima tetiva za kost) se može liječiti kortikosteroidnim injekcijama. Kortikosteroidi su lijekovi  koji imaju snažan protuupalni učinak. No, imaju izražene nuspojave, pa ih se nesmije često primjenjivati. Sustavna upotreba, u obliku tableta, u ovoj bolesti ne koristi se često.

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija može smanjiti ukočenost koja se pojavljuje u sklopu ove bolesti, a vježbe dovode do povećanja opsega pokreta u zahvaćenim zglobovima. Tjelesna aktivnost i fizikalna terapija obično se koriste za bolesnike koji imaju ukočenost u kralježnici. Fizikalna terapija može uključivati vježbe istezanja i jačanja mišića kralježnice te fizikalne modalitete poput ultrazvuka, termoterapije ili elektroterapije.

Kirurgija

Kirurško liječenje je rijetko potrebno. Ono može biti metoda liječenja u slučajevima kada DISH izaziva ozbiljne komplikacije, tj. kod bolesnika koji otežano gutaju zbog okoštavanja u vratnoj kralježnici s izraženim koštanim izdancima (osteofitima) ili kod bolesnika kod kojih dolazi do pritiska na kralježničnu moždinu. Kod ovih bolesnika se dio osteofita ili okoštenja ukloni te se time smanje tegobe.

Preporuke

  • redovita aerobna tjelovježba, kao što su hodanje ili plivanje, može povećati izdržljivost, održati pokretljivost i funkciju kralježnice i ostalih zglobova. Uvođenje tjelovježbe uvijek treba učiniti postupno i lagano.
  • održavati optimalnu tjelesnu masu – budući da je pretilost povezana s DISH-om, gubitak tjelesne mase može pomoći u spriječavanju napredovanja bolesti i smanjiti rizik od komplikacija.
  • termoterapija – koristite toplinske jastučiće na područjima vašeg tijela koja su zahvaćena DISH-om, radi smanjenja boli. Jastuk ne smije biti vruć, već topao, tako da se smanji rizik od opeklina.

Ove bolesnike treba kontrolirati zdravstveni radnik, liječnik, te evaluirati uspjeh dosadašnje terapije.

Prognoza

DISH često i ne uzrokuje simptome te je dugoročna prognoza ovih bolesnika dobra. Ono do čega može doći kod ovih bolesnika je ograničenje opsega pokreta u kralježnici, a rijetke komplikacije su već spomenuti poremećaj gutanja i oštećenje kralježnične moždine.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika