Vitamin D – zvijezda zimskih mjeseci

Vitamin D je esencijalan vitamin, topiv u mastima, koji tijelu pomaže u regulaciji kalcija i fosfora. Ujedno ima važnu ulogu u održavanju strukture naših kosti. U hrani i dodacima prehrani postoje različiti oblici vitamina D – D2 (ergokalciferol) i D3 (kolekalciferol). Ovo je jedini vitamin koji se može stvoriti u našoj koži pod utjecajem sunčevog zračenja (UVB zraka).

Suplementacija vitamina D se nekada uglavnom koristila u dojenčadi, radi pravilnog razvoja koštanog sustava i u starijih osoba (iznad 65 godina), kako bi se smanjio rizik od osteoporoze. Sve jači negativni utjecaj jakog sunčevog zračenja, kreme za zaštitu od sunca i boravak u zatvorenim prostorima doveo je do smanjene proizvodnje vitamina D u našoj koži.

Današnja je uloga vitamina D puno šira i postao je neizostavni dio kućne ljekarne, kako zbog poticanja imuniteta tako i zbog blagotvornog učinka na krvožilni i koštani sustav.

IZVORI VITAMINA D

Svakodnevni boravak na svježem zraku i suncu (osim u ljetnim mjesecima, kada se od sunca trebamo štititi) od pola sata i raznovrsna prehrana mogu spriječiti manjak vitamina D u organizmu. U hranu bogatu ovim vitaminom spadaju određene vrste masne ribe (pastrva, losos, tuna, skuša), riblje ulje, jetrica, žumanjak, sir. U novije vrijeme je veliki broj prehrambenih proizvoda obogaćen vitaminima i mineralima, pa tako i D vitaminom.

NEDOSTATAK VITAMINA D

Simptomi nedostatka vitamina D su rijetki i mogu uključivati slabost u mišićima ili bolove u kostima. Studije pokazuju da skoro 50% populacije u Hrvatskoj pati od manjka vitamina D u krvi, što je izraženije u zimskim mjesecima. Time su izloženiji većem riziku od razvoja krvožilnih bolesti, dijabetesa, karcinoma, multiple skleroze, smanjenim kognitivnim funkcijama u odraslih.

Razlozi manje koncentracije vitamina D mogu biti način ishrane (veganska i vegetarijanska prehrana), nedovoljni boravak na otvorenome, tamna boja kože, bolesti bubrega, bolesti probavnog sustava koje uzrokuju smanjenu apsorpciju iz hrane (celijakija, Chronova bolest). Pretilost je također uzrok manjka vitamina D jer se on skladišti u masnom tkivu.

UČINCI VITAMINA D

Rijetke bolesti kao što su hipoparatireoidizam i hipofosfatemija zahtijevaju uzimanje specifičnih oblika vitamina D kako bi se održala struktura kosti i razina kalcija u organizmu. Uzimanje vitamina D ublažiti će gubitak koštane mase i kod hiperparatireoidizma.

Rahitis, danas rijedak u razvijenim zemljama, nekada je zbog loše dugotrajne ishrane i niskog unosa vitamina D bio glavni uzročnik suplementacije vitamina D u dječjoj dobi.

Gubitak koštanog tkiva zbog dugotrajne uporabe kortikosteroida može se umanjiti upravo uzimanjem vitamina D. Sukladno tome, uzimanje vitamina D važno je i zbog prevencije osteoporoze. U ovim se slučajevima preporučuje uzimanje kalcija uz vitamin D.

Karijesi i problemi sa zubnom caklinom još su jedan razlog za uzimanje preparata s vitaminom D jer se može smanjiti rizik od karijesa za skoro 50% u dječjoj i adolescentskoj dobi. Ako se u starijoj dobi uzima vitamin D s kalcijem, neće dolaziti do ispadanja zuba.

Kod psorijaze se uz lokalno mazanje pripravaka s kortikosteroidima mogu koristiti i pripravci koji sadrže vitamin D i zajedno bolje ublažavaju stvaranje plakova.

Simptomi peludne groznice mogu se ublažiti suplementacijom vitamina D u svim dobnim skupinama.

Vitamin D ima preventivnu ulogu i u bolestima krvožilnog sustava, kao što su hipertenzija i zatajenje srca jer može regulirati vrijednosti krvnog tlaka i smanjiti rizik od razvoja srčanog zatajenja. Također regulira metabolizam inzulina i tako utječe na prevenciju šećerne bolesti, pogotovo kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom.

Upala dišnih puteva, pogotovo u male djece može se spriječiti ali i ublažiti svakodnevnim uzimanjem vitamina D. U našem tijelu on pojačava stvaranje obrambenih stanica imunološkog sustava (citokina) i štiti od stranih patogena (bakterija, virusa). U tom se slučaju preporučuje uzimanje viših doza vitamina D, od 800 do 4.000 IJ (internacionalnih jedinica) dnevno.

Uobičajena doza u dodacima prehrani do prije par godina iznosila je 5-10 mcg (200 do 400 IJ). U zadnje se vrijeme na tržištu mogu pronaći i preparati koji sadrže do 100 mcg (4.000 IJ) vitamina D. Preporučena dnevna doza je 5 mcg (200 IU).

NEŽELJENI UČINCI VITAMINA D

U preporučenim dozama, vitamin D nema štetnih učinaka. Pošto je topiv u mastima, iskoristivost u tijelu će mu biti bolja ako se uzme nakon obroka koji sadrži masti. Ako se uzimaju visoke doze kroz dulje vrijeme, mogu se javiti slabost, suha usta, mučnina i povraćanje te visoka razina kalcija u krvi.

Kod uzimanja lijekova preporučuje se razmak od 2 sata prije uzimanja vitamina D.

Aluminijeve i magnezijeve soli koje se nalaze u antacidima (lijekovi za neutralizaciju viška kiseline u želucu) imaju jače djelovanje i više se apsorbiraju ako se uzimaju uz vitamin D.

Lijekovi za sniženje krvnog tlaka iz skupine beta blokatora pak imaju slabiji učinak uz istovremeno uzimanje vitamina D. Jednako je i s lijekom za snižavanje razine kolesterola, atorvastatinom.

Postoje i lijekovi koji smanjuju apsorpciju i djelovanje vitamina D, kao što su tiazidni diuretici ili antikoagulansi.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Nedostatak vitamina D

Savjetujete li mi da je kod ovakvog nalaza uzimam samo kapi ili je potrebno introvenozno primiti terapiju D vitamina te nakon nje nastaviti uzimati kapi?

Dijete

Primjena vitamina D tijekom trudnoće i kognitivne sposobnosti djeteta

Vitamin D ili kalciferol spada u skupinu vitamina topivih u mastima. Postoje dva glavna oblika vitamina D, vitamin D2 (ergokolekalciferol) i vitamin D3 (kolekalciferol). Vitamin D2 potječe iz biljnih izvora dok se vitamin D3 stvara u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti te se dobiva iz namirnica životinjskog porijekla, pretežno iz ribljih ulja i žumanjaka. S ciljem […]

Aminokiseline

Osnovne činjenice o proteinima koje svatko treba znati

Proteini su hranjive tvari koje se u percepciji javnosti doživljavaju pozitivno te se bilježi sve veći interes za proteinima biljnog i životinjskog porijekla. Osim toga, sve je više kliničkih dokaza, posebno kod osoba starije dobi, koji podupiru zdravstvene prednosti unosa odgovarajućih ili povišenih dnevnih doza proteina. Zašto su nam potrebni proteini? Davne 1838. godine švedski […]

Dobroćudne promjene

Stucco keratoze

Nakon ljeta i sezone sunčanja određene kožne promjene mogu biti izražene i uočljivije. Razlog tome je što zdrava i nepromijenjena koža tamni pod utjecajem ultraljubičastih zraka dok promijenjena koža može postati svjetlija ili tamnija. Promjene na nogama u obliku malenih svijetlih točkica na potkoljenicama ponekad se viđaju u odraslih osoba na potkoljenicama i nazivaju se […]

Bol

Uloga vitamina D kod ublažavanja menstrualnih bolova

Bol, grčevi i neugoda tijekom menstruacije normalna su pojava međutim, jaku bol koja onemogućuje provođenje svakodnevnih aktivnosti ne bismo trebali smatrati normalnim stanjem. Bolna menstruacija naziva se još i dismenoreja i postoje dva tipa dismenoreje: primarna i sekundarna. Primarna dismenoreja odnosi se na bol neposredno prije i tijekom menstruacije, dok sekundarna dismenoreja predstavlja pojavu menstrualne […]

Alergija

Imam sitne prištiće na ramenu – je li to alergija na sunce?

Iz iste kategorije

Ljekarništvo

Probiotici – dobri saveznici u vrijeme blagdana

Kraj je godine i spremamo se za obiteljska okupljanja, druženje s najmilijima i blagdansku trpezu. U ovo je vrijeme teško ostati suzdržan od obilja hrane, slatkog i pokoje zdravice više. No, s pretjeranim uživanjem u hrani i piću, dolaze i posljedice – uglavnom prolazne tegobe probavnog sustava. Zatvor, proljev, osjećaj težine u želucu, bolovi i […]

Ljekarništvo

Probiotici i mikrobiota

Mikrobiota Mikrobiota je skup svih mikroorganizama koji naseljavaju naše sluznice i kožu. Vrlo je raznolik i specifičan poput otiska prsta. Čine ga bakterije, virusi, gljivice i drugi mikroorganizmi. Naše tijelo svakodnevno nastanjuje preko 1000 različitih vrsta i 39 bilijuna mikroorganizama. Oni se nalaze u sluznici crijeva, mokraćnog trakta, vaginalnog trakta, usne šupljine, pluća i na […]

Ljekarništvo

Biorezonanca – dijagnoze

Ljekarništvo

Kofein nije samo kava

Kofein je prirodna tvar gorkog okusa koja ima stimulacijski učinak u ljudskom organizmu. Prirodno se nalazi u preko 60 biljaka, kao što su zrna kave, listići čaja, plodovi kole, sjemenke kakaa, guarana, biljka mate (Yerba mate). Kofein se može i sintetizirati te se kao takav koristi u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lijekova, ali i u […]

Ljekarništvo

Kad su noge teške ili bole… bolesti vena

Ljeto je vrijeme razmišljanja o godišnjem odmoru, odlasku na plažu, nošenju kratkih hlača i haljina. Velik se broj žena i muškaraca ljeti zabrine zbog izgleda vena i kapilara nogu. Osim što predstavljaju estetski problem, bez odgovarajućih koraka za sprečavanje, proširene ili varikozne vene nogu mogu postati i nezanemariv zdravstveni problem. Varikozne vene muče svaku treću […]

Ljekarništvo

Vrućine i povišeni krvni tlak

Dolaskom ljeta dolazi i toplo vrijeme. Termometar se često penje iznad 30 stupnjeva. Za vrijeme ljetnih vrućina, u tijelu se šire krvne žile kako bi se bolje ohladilo. Time se za vrijeme dana zna dogoditi da se snize vrijednosti krvnog tlaka. Kod osoba koje inače pate od hipertenzije, može se desiti da izmjerene vrijednosti tlaka budu […]

Ljekarništvo

Molim Vas savjet za problem sa neugodnim mirisom tijela

Ljekarništvo

Putna ljekarna – djeca i kronični bolesnici

U prvom dijelu putne ljekarne navedeni su preparati koji mogu pomoći svim dobnim skupinama. Ranjivije su skupine naravno djeca i starije osobe s kroničnim bolestima. Putovanje u Hrvatskoj je za kronične bolesnike postalo jednostavno uvođenjem e-recepta jer se kronična terapija koja je propisana na ponovljivi recept može podići u bilo kojoj ljekarni. Prije samog putovanja […]