Sindrom pečenja u ustima – 5. dio

Liječenje

Ne postoje jasne smjernice liječenja sindroma pečenja u ustima. Pregled dosadašnjih istraživanja o liječenju ovog sindroma upućuje na nedostatak visokokvalitetnih studija. Potreban je daljnji rad kako bi se razvile jasne smjernice i preporuke za liječenje bolesnika sa sindromom pečenja u ustima.

Na temelju dostupnih dokaza, liječnici bi trebali razmotriti svakog bolesnika ponaosob i razmisliti o odgovarajućim mogućnostima liječenja za svakog bolesnika pojedinačno.

Klinički se mora utvrditi je li sindrom primaran (bez poznatog uzroka) ili sekundaran (s poznatim uzrokom). Ako je sindrom sekundaran kao posljedica neke druge bolesti ili sindroma, tada treba identificirati čimbenik koji uzrokuje pečenje u ustima i liječiti isti ukoliko je to moguće. Budući da su mnogi bolesnici s ovim sindromom imali veći broj kontakata s zdravstvenim sustavom i nisu uspjeli smanjiti svoje tegobe, važno je najprije provesti vrijeme slušajući bolesnika (detaljna anamneza). Osim anamneze je važno i pružiti edukaciju o prirodi ovog sindroma i o mogućoj terapiji.

Ovi bolesnici bi trebali dobiti informacije o potencijalno štetnim učincima i navika, kao što je bruksizam (škljocanje zubima), korištenje proizvoda za oralnu njegu koji sadrže alkohol i slično. Redovita tjelovježba, održavanje pravilne prehrane, te opuštanje su se pokazali korisnima u smanjenju nefunkcionalnosti zbog dugotrajne boli. 

Lokalna terapija

  • Tablete za salivaciju
  • Lidokain tekućina za ispiranje usta (kratko djelovanje)

Sistemska terapija

Ostaje samo na preporukama bez jasnih dokaza o učinkovitosti, vrijedno je potencijalno ne napraviti štetu bolesniku s ovim liječenjem ukoliko se pokuša.

  • Gabapentin, (lijek za neuropatsku bol i za epilepsiju) 100 mg do 300 mg do 3 puta dnevno
  • Sertralin, (antidepresiv) 50 mg na dan
  • Duloksetin (lijek za neuropatsku bol i antidepresiv) 30 mg do 60 mg na dan
  • Amitriptilin (lijek za neuropatsku bol i antidepresiv) 25 mg do 50 mg dnevno prije spavanja ili Nortriptilin, 10 do 75 mg dnevno prije spavanja

Postoje neki dokazi da kognitivno bihevioralna terapija (KBT) može biti učinkovita u liječenju bolesnika sa sindromom pečenja u ustima. KBT može pomoći u smanjenju misli katastrofiranja, poboljšanju raspoloženja i strategijama prihvaćanja svojeg stanja. Također je primijećeno dugoročno poboljšanje funkcije unatoč simptomima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika