Spinalni hemangiom – 2. dio

Što je uzrok spinalnih hemangioma?

Točan uzrok nastanka spinalnih hemangioma nije dobro poznat. Mogući su genetski i nasljedni čimbenici. Uglavnom, hemangiomi se mogu razviti gdje god postoje krvne žile, odnosno mogu biti vidljivi izvana, ali se nalaziti i na unutarnjim organima.

Karakteristično za ove benigne lezije je rast normalnih kapilarnih i venskih struktura. Odnosno, hemangiomi nastaju kada se krvne žile nanovo formiraju i pritom rastu. Polazna točka za nastanak ovih tvorbi su stanice koje oblažu unutrašnjost krvnih žila.

Rast vaskularnih struktura naknadno uzrokuje pomicanje kosti i u rjeđim slučajevima pritisak na spinalni kanal.

Hemaniomi u novorođenčadi koji su van koštanog sustav, kao npr. koža, pluća, bubrezi i slično, se uglavnom spontano povuku. No za razliku od njih, hemangiomi kralježnice ne regrediraju spontano.

Mogu se pojaviti dva tipa hemangioma kralješka: kavernozni i kapilarni tip.

Kavernozni hemangiom uključuje velike krvne žile, te kapilarni hemangiomi koji uključuju male krvne žile ili kapilare.

Učestalost spinalnih hemangioma?

Učestalost spinalnih hemangioma je oko 10%, a ovaj podatak dolazi iz obdukcijskih izvještaja. Oni jako rijetko daje simptome i uglavnom se nađe kao slučajan nalaz prilikom rendgenske obrade kralježnice.

Žene su nešto više pogođene nego muškarci.

Prilikom analize MR slika kralježnice, hemangiomi se nalaze u oko 25% slučajeva.

Oko 40 posto svih hemangioma koštanog skeleta nalazi se u kralježnici. Nazivaju se i hemangiomi tijela kralješka. Takav hemangiom tijela kralješka može zahvatiti cijeli kralježak ili samo određene dijelove tijela kralješka.

Osim u koštanim strukturama, hemangiomi se mogu naći i u mekotkivnim tvorbama, kao što su bubrezi i pluća, koža, jetra i slično.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika