Trzajna ozljeda vratne kralježnice (“whiplash injury”) – 1. dio

Trzajna ozljeda vratne kralježnice (“whiplash injury”) jest istegnuće vrata obično praćeno akutnom boli koja je posljedica ozljede mekih struktura vrata: mišića, tetiva i ligamenata. Prijelomi kostiju vratnih kralježaka, te ozljeda intervertebralnog diska ne spadaju u ovaj tip ozljede.

Takve ozljede najčešće nastaju pri sudaru dvaju vozila, a sam mehanizam nastanka ozljede je složen i još uvijek nedovoljno poznat. Simptomi se razlikuju ovisno o zahvaćenosti struktura vrata. Najčešće se radi o lokaliziranoj boli u vratu, ograničenim kretnjama u vratnoj kralježnici u svim smjerovima te izrazitoj boli pri pokretima u vratu.

Ponekad se bolovi iz vrata šire u glavu te se pojavljuju zajedno sa: glavoboljom različita intenziteta, mučninom, boli u zatiljku i nagonom na povraćanje. Također mogu biti prisutni i simptomi poput šuma u ušima i vrtoglavice. Uzroci ovih simptoma su napetost vratnih mišića i pritisak na živce u gornjem dijelu vratne kralježnice. Ukoliko je došlo do oštećenja u području donjih vratnih kralježaka bolovi se iz vrata mogu širiti niz jednu ili obje ruke uz trnce.

Godišnje nastaje oko 1 milijun trzajnih ozljeda vrata kao posljedica sudara motornih vozila, te su zahvaćane sve dobne skupine populacije. 

Uzroci i proces nastanka ozljede

Najčešći uzroci whiplash-a jesu nesreće s automobilom, motociklom, biciklom ili stradavanje u prijevozu kao pješak. Od ostalih uzroka se spominju: borilački sportovi, tučnjave, skokovi na glavu, spavanje u neuobičajenim položajima, podizanje ili guranje teških predmeta i ponavljajući pokreti glave i vrata. Zračni jastuk u automobilu, koji se aktivira u trenutku sudara, smanjuje broj trzajnih ozljeda vrata. Uobičajeni mehanizam ozlijede jest da tijekom udarca automobila u stražnji dio drugoga prvo dolazi do naglog i brzog pokretanja glave i vrata prema naprijed.

Brzina navedenog pokret doseže i do 2.5 maksimalnog ubrzanja vozila, što zatim rezultira dramatičnim pokretom vrata i glave prema natrag. U tim trenucima mišići vrata ne mogu dovoljno brzo reagirati i stabilizirati vratnu kralježnicu. Takve ozljede mogu rezultirati prijelomima, ozljedama diska ili neurološkim ispadima, ali po definiciji trzajna ozljeda glave isključuje takve ozljede. Još davne 1955. godine dokazano je da i sudari pri manjim brzinama, primjerice 20km/h mogu uzrokovati trzajnu ozljedu vrata.

Klasifikacija trzajne ozljede vrata

Postoji nekoliko klasifikacija trzajne ozljede vrata (whiplash-a), no najčešće se koriste sljedeće dvije:

a) Radonova klasifikacija – dijeli whiplash ozljede na sindrom donjeg dijela vratne kralježnice za koji je tipična cervikalna i cervikobrahijalna bol, te na cervikocefalični sindrom koji je karakteriziran glavoboljom, umorom, vrtoglavicom, slabošću i slabom koncentracijom.

b) Klasifikacija Quebec radne skupine dijeli whiplash ozljedu u 5 podgrupa:

  1. trzajna ozljeda vrata ali bez boli, simptoma i znakova,
  2. odgođena bol u vratu, blaža zakočenost i lokalna napetost mišića, bez fizičkih znakova ozljede,
  3. rani znakovi bola u vratu, lokalna napetost, spazam i zakočenost mišića, trnci u rukama,
  4. rani znakovi bola u vratu, lokalna napetost, spazam i zakočenost mišića, trnci u rukama, znaci neurološkog deficita,
  5. rani znakovi bola u vratu, lokalna napetost, spazam i zakočenost mišića, trnci u rukama, znaci neurološkog deficita uz lom kosti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika