Vratna radikulopatija – nekirurško liječenje 1.

Kod većine bolesnika se simptomi cervikalne radikulopatije s vremenom povuku i ne zahtijevaju liječenje.

Ako je potrebno liječenje, ono će se započeti s nekirurškim opcijama. Oko 90% bolesnika s cervikalnom radikulopatijom koji trebaju liječenje ima dobre do izvrsne ishode s nekirurškom terapijom.

Nekirurško liječenje cervikalne radikulopatije obično uključuje:

  • Kratkoročna imobilizacija
  • Odmor
  • Lijekovi
  • Blokade
  • Fizikalna terapija ili njihovu kombinaciju

Imobilizacija kod cervikalne radikulopatije

Za kratkotrajno liječenje i ublažavanje simptoma, može se preporučiti nošenje mekanog cervikalnog ovratnika kako bi se minimizirale kretanje vrata i smanjila iritacija korijena živaca. Danas se ovo liječenje izbjegava koliko je god moguće i koristi se jako kratko, tj. ne dulje od jednog do dva tjedna. Imobilizacija, na žalost, može dovesti do atrofije mišića u vratu i smanjiti funkciju u vratu. No, ukoliko postoji fraktura u kralješku ili opasnost od frakture tada se koristiti drugi tip ovratnika i to čak do 12 tjedana, odnosno dok fraktura ne zaraste ili se ne operira.

Odmor ili izmjena aktivnosti

Ograničavanje fizički zahtjevnih aktivnosti, poput sporta ili dizanja teških predmeta, kao i bolje držanje tijekom sjedenja ili vožnje moglo bi pružiti određeno olakšanje.

Lijekovi

Određeni lijekovi mogu pomoći u ublažavanju simptoma cervikalne radikulopatije, uključujući:

Paracetamol za smanjenje bola.

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID): NSAID, kao što su ibuprofen i naproksen, mogu pružiti ublažavanje bola i protuupalni učinak. Ovi lijekovi mog pružiti olakšanje smanjenjem upale u zahvaćenom korijenu živca, kao i samo smanjenje bola.

Ovi lijekovi (NSAID i paracetamol) se koriste pojedinačno ili u kombinaciji jer kombinirani imaju bolji i dugotrajniji učinak na bol.

Oralni kortikosteroidi: Kratka kura oralnih kortikosteroida može pomoći u ublažavanju boli smanjenjem otekline i upale oko ukliještenog živca. Ova kombinacija se ne koristi tako često u praksi. Rezultat je kratkotrajan i postoji rizik od nuspojava, kao povišenje šećera, krvnog tlaka i čira na želucu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika