Bolovi u trbuhu trudnice – koliko su “opasni”

Bolovi koje trudnica osjeća u trbuhu mogu biti normalni, uslijed rastezanja maternice zbog napredovanja trudnoće, a mogu ukazivati i na neko ozbiljno stanje koje zahtijeva liječenje.

I te normalne i očekivane senzacije (bolje upotrijebiti izraz senzacije nego bolovi), mogu ponekad biti bolne i mogu prilično uznemiriti trudnicu. Zato se trudnicama uvijek savjetuje da se u slučaju bilo kakvih problema jave nadležnom ginekologu, jer same ipak ne mogu procijeniti ozbiljnost situacije. A bolje je „puhati na hladno“, nego previdjeti neko ozbiljno stanje, što ćemo opisati u nastavku ovog teksta.

Na koja ozbiljna stanja mogu ukazivati bolovi u trbuhu u trudnice? Na samom početku trudnoće, koja je potvrđena nalazom korionskog gonadotropina u krvi (kada se, dakle, ultrazvučno još ne može dijagnosticirati trudnoća, ili bar ne uredna, intrauterina), bolovi mogu biti povezani s izvanmaterničnom trudnoćom. To je ozbiljno, nećemo pretjerati kažemo li ponekad i po život opasno stanje, koje zahtijeva bolničko liječenje. Ponekad (ovisno o kliničkoj slici, te laboratorijskim i ultrazvučnim pokazateljima) liječenje može biti konzervativno (medikamentozno), a ponekad i kirurško. U nekim slučajevima dostatan je samo intenzivan nadzor i serijsko praćenje laboratorijskih pokazatelja.

U poodmakloj trudnoći, bolovi mogu biti povezani s prijevremenim odljuštenjem posteljice urednog sijela. U tim slučajevima bol nije jedini simptom, ali je jedan od najintenzivnijih. Ako se potvrdi kako se radi upravo o tome, to je stanje koje zahtijeva hitnu kiruršku intervenciju; ovisno o trajanju trudnoće, spašavat će se majka, odnosno majka i njeno nerođeno dijete.

U višoj trudnoći bolovi u trbuhu u trudnice, uz još neke neugodne simptome, mogu biti povezani i s preeklampsijom, u podlozi koje je povišeni arterijski tlak koji se javio u trudnoći. Takvo stanje također zahtijeva bolničko liječenje i plan dovršenja trudnoće (indukciju poroda, ili hitni carski rez). Neugodni bolovi u trbuhu i leđima u trudnice mogu potjecati i od urinarnih infekcija, a ako su u podlozi i kamenci u nekom dijelu urinarnog sustava, bolovi su izuzetno intenzivni. U svakom slučaju, ovo stanje zahtijeva bolničko liječenje, a ovisno o podlozi boli (infekcija s ili bez kamenaca u urinarnom sustavu) liječenje podrazumijeva rehidraciju, spazmoanalgetike, antibiotsko liječenje, te postavljanje tzv. JJ proteze.

Bolovi u trbuhu trudnice mogu biti povezani i s upalom slijepog crijeva. Ti bolovi u trudnoći imaju unekoliko drugačiju lokalizaciju, reklo bi se „netipičnu“, pa se i na ovo stanje mora pomisliti kada se trudnica požali na bolove, naročito u desnoj strani trbuha.

Trudnica može bolove u trbuhu imati i od žučnih kamenaca, od razvoja infarkta miokarda i drugo, iako je prije trudnoće bila sasvim zdrava, odnosno prije trudnoće nije ništa ukazivalo na mogućnost razvoja nečega od navedenoga.

U navedenim stanjima osim bolova u trbuhu, koji su vodeći simptom, trudnica može imati i druge simptome, kao što su mučnina, povraćanje, povišena tjelesna temperatura, problemi s mokrenjem i stolicom, vaginalno krvarenje.

Neće sve trudnice jednako reagirati na navedene simptome, neke od njih će zanemariti, a nekima pridati veću važnost. Pa ćemo ponoviti, bolje „puhati na hladno“ i javiti se ginekologu u svakoj situaciji koja odstupa od normalnoga stanja, nego previdjeti neko ozbiljno zbivanje, koje, ako se ne prepozna i ne liječi, može ne samo ugroziti daljnji tijek trudnoće, nego može dovesti i do letalnog ishoda.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika