… Embrio, fetus, plod, …

Ovim tekstom htjeli bi ukazati na ispravno nazivlje u različitim fazama trudnoće, između ostaloga i kako teške situacije (što gubitak trudnoće neovisno u kojem se tjednu desi, je) ne bi postajale još teže.

Od trenutka začeća pa do porođaja, nerođeno dijete se medicinski i stručno različito naziva, a nazivi prate razvojne promjene ploda.
Osim doktorima, struci i znanosti općenito, ovo nazivlje budućim trudnicama ne znači puno, mahom će sve buduće majke čim se trudnoća potvrdi govoriti o svom djetetu. Doktori sve to razumiju, stoga će u razgovoru s budućim majkama i oni često, neovisno o trajanju trudnoće govoriti o djetetu.
Osim što nije ispravno plod od koji tjedan starosti zvati djetetom, ovo ima i izvjesne psihološke posljedice. Primjerice, kada se radi o ranoj patološkoj trudnoći, kao što su Missed abortion, Blighted ovum, ili različiti stupnjevi spontanog pobačaja, ispravno je reći kako se „plod ne razvija“, kako je „plod odumro“ i slično, što, složit ćemo se, strašnije zvuči ako se kaže da je „dijete umrlo“.

Dijete se u početku trudnoće zove

Ovim tekstom htjeli bi ukazati na ispravno nazivlje u različitim fazama trudnoće, između ostaloga i kako teške situacije (što gubitak trudnoće neovisno u kojem se tjednu desi, je) ne bi postajale još teže.
Prva forma produkta začeća naziva se zigota. To je formacija koja nastaje spajanjem jedne jajne, ženske spolne stanice i jednog spermija, muške spolne stanice, što se dešava nekoliko sati iza ovulacije. Tako stvorena formacija sastoji se od 23 ženska i 23 muška kromosoma, te je ovo ujedno vrlo kritična faza u stvaranju novog života.
U daljnjem razvoju, plod se svakim danom, svakim trenutkom mijenja. Do otprilike 9-og tjedna trudnoće traje faza embriogeneze, koja je karakterizirana formiranjem svih temeljnih sustava organizma. U ovom periodu trudnoće plod se naziva embrio. Također, u ovom periodu trudnoće, točnije, s početkom 6-og tjedna trudnoće, u plodu se ultrazvučno može registrirati srčana akcija. Ultrazvučni prikaz srčane akcije u ploda, odnosno embrija, potvrda je kako je trudnoća uredna s obzirom na trajanje trudnoće (uz napomenu kako se ovo „uredno“ ne odnosi na eventualne kromosomopatije).
Iza 9/10-og tjedna trudnoće pa do poroda, sada već formirani plod dalje raste i u njemu se postepeno razvijaju sve ostale strukture. Od tih tjedana trudnoće plod se naziva fetus.
U svakom periodu trudnoće, da ne kažemo u svakom trenutku trudnoće, dešavaju se brojne promjene i u nerođenom djetetu i u trudnice.

Promjene se dešavaju u svakom trenutku trudnoće

Promjene koje mogu ukazivati na moguće komplikacije u ploda mogu se također pojaviti u svakom trenutku trudnoće, ponekad bez ikakvih upozoravajućih simptoma. Neke mogu potpuno skrenuti tijek trudnoće u neželjenom smjeru, na druge je moguće djelovati. Ako se ustanove neka odstupanja u rastu i razvoju ploda, važno je ustanoviti što točnije kada su te promjene počele, u kojem tjednu trudnoće, jer i o tome ovisi težina promjena, odnosno koliko će se trudnoća zakomplicirati.
Kako je iz napisanoga razvidno, nije bez osnova plod u različitim fazama trudnoće različito, tj. ispravno nazivati, kao i trajanje trudnoće navoditi u tjednima i danima, a ne mjesecima.

Buduće mame …

… ugodno iznenadite svoje ginekologe i pri ultrazvučnom pregledu pitajte svog ginekologa kako se razvija embrio/fetus, ili jednostavno plod i recite gdje ste o tome čitale.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika