Ljetne namirnice čuvaju žensko zdravlje

Ljeti doista možemo jesti zdravo i količinski mnogo, a da se sve to ipak ne primijeti na vagi.

Štoviše, uz tipično ljetne namirnice i fizičke aktivnosti na otvorenome, lakše je održavati idealnu tjelesnu težinu. I povrh svega, konzumiranje sirovih laganih ljetnih namirnica dobro je i za naše zdravlje, kako opće tako i ginekološko.

Kod čestih i ponavljajućih genitalnih infekcija, odnosno u preporukama za održavanje ginekološkog zdravlja, neki od savjeta ginekologa odnose se i na promjenu prehrambenih navika, odnosno uključivanjem u svakodnevnu prehranu više svježeg voća i povrća, te tekućine, ponajprije obične vode i nezaslađenih čajeva, a izbjegavanje teških i začinjenih jela. Doista, uz ljetne temperature zraka sve ovo ne bi trebalo biti neizvedivo.

Podsjetimo na kojim namirnicama bi trebala biti temeljena prehrana ljeti, kako bi očuvali i unaprijedili svoje zdravlje, ne samo općenito, nego i intimno.

Lubenica i dinja

Ovo voće sadrži preko 90% vode, zatim antioksidanse, vitamine i minerale, zanemarivu količinu kalorija i kao takvo je idealno za hidraciju organizma, postizanje osjećaja sitosti i održavanje idealne tjelesne težine, uz konzumaciju ostalih namirnica, kojima će se zadovoljiti energetske potrebe organizma.

Krastavci

Ovo povrće, što se tiče količine vode, antioksidansa i kalorija, pandan je lubenici – sve dobrobiti rečene za lubenicu vrijede i za ovu namirnicu.

Zeleno lisnato povrće

Različite vrste ovog povrća dostupne su tijekom cijele godine, zimi su česti sastojci raznih variva, a ljeti ih je idealno konzumirati sirove u salatama. Bogato je vodom, antioksidansima, a kalorijska vrijednost je mala.

Celer

Osim velike količine vode, koje sadrži oko 95%, vrijedan je izvor raznih vitamina i minerala kao što su natrij, željezo, kalij, magnezij, kalcij, fosfor i cink. Zbog nekih od njih sirovi korijen celera ima specifičan okus, za neke osobe ne nužno ugodan. No uz svijest o važnosti ovih nutrijenata, brzo će se i nevjerni Tome prilagoditi i čak i zavoljeti okus sirovog celera. Koji se narezan na komadiće ili potpuno usitnjen može dodavati salatama, popularnim smoothijima i slično.

Luk

Da, doista se i luk ubraja u ovaj spisak zdravih ljetnih namirnica, koje je korisno konzumirati sirove. Probajte ga dodavati sirovog s limunom u salate – odličan ljetni izbor.

Naravno, ovo je samo mali dio zdravih namirnica kojima obiluje ljeto i koje je svakako pametno i korisno konzumirati što češće, dobro oprane i bez termičke obrade. Koristi od tako složene prehrane osjetit ćete vrlo brzo, a ako s ovakvim ili sličnim režimom prehrane nastavite i iza ljeta, velike su šanse kako ćete dobro osjećanje i zdravlje zadržati i tijekom hladnijih mjeseci u godini.

Pitanje za žene, na koje očekujemo odgovore na jesen – jeste li uočile kako, pridržavajući se ovih uputa za modifikaciju prehrambenih navika, nemate više one neugodne simptome genitalnih infekcija?

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

kardiovaskularna prevencija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Glavobolja

Kako se prehranom boriti protiv glavobolja

Prema međunarodnoj klasifikaciji glavobolja postoji čak 14 različitih vrsta glavobolja. Glavobolje su glavni uzročnik privremene nesposobnosti za rad u osoba mlađih od 50 godina, a procjenjuje se da je prevalencija glavobolje u svijetu oko 14%. Glavobolje pogađaju žene dva do tri puta češće nego muškarce. Također, napadi glavobolje u ženskoj populaciji su jači, dulje traju […]

Natrijev glutamat

Omraženi natrijev glutamat kao potencijalno rješenje velikog javnozdravstvenog problema

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da opasno pretjerujemo s unosom soli u hrani i da prosječno globalno gledano svakodnevno unosimo dvostruko više soli nego što se preporuča. Visoki unos  soli značajno povećava rizik od kroničnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, a procjenjuje se da kada bi države intervenirale, da bi se moglo do 2030. godine […]

Prehrana

Operirao sam slijepo crijevo

Mršavost

Kako se udebljati?

Jaja

Zašto su danas jaja blagotvorna za zdravlje, a sutra možda neće biti?

Poznato je kako istraživanja o utjecaju hrane ili prehrane na zdravlje mogu dati oprečne rezultate. Primjerice, određena su istraživanja pokazala kako jaja djeluju blagotvorno na zdravlje djelujući povoljno na zdravlje srca, dok su neka istraživanja pokazala kako jaja u prehrani mogu biti štetna povećavajući rizik od bolesti srca i krvnih žila. Razlog oprečnih rezultata leži […]

Iz iste kategorije

Ginekologija

Trolinijski endometrij

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Možete li mi očitati citološki nalaz urina?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]