Ljetne namirnice čuvaju žensko zdravlje

Ljeti doista možemo jesti zdravo i količinski mnogo, a da se sve to ipak ne primijeti na vagi.

Štoviše, uz tipično ljetne namirnice i fizičke aktivnosti na otvorenome, lakše je održavati idealnu tjelesnu težinu. I povrh svega, konzumiranje sirovih laganih ljetnih namirnica dobro je i za naše zdravlje, kako opće tako i ginekološko.

Kod čestih i ponavljajućih genitalnih infekcija, odnosno u preporukama za održavanje ginekološkog zdravlja, neki od savjeta ginekologa odnose se i na promjenu prehrambenih navika, odnosno uključivanjem u svakodnevnu prehranu više svježeg voća i povrća, te tekućine, ponajprije obične vode i nezaslađenih čajeva, a izbjegavanje teških i začinjenih jela. Doista, uz ljetne temperature zraka sve ovo ne bi trebalo biti neizvedivo.

Podsjetimo na kojim namirnicama bi trebala biti temeljena prehrana ljeti, kako bi očuvali i unaprijedili svoje zdravlje, ne samo općenito, nego i intimno.

Lubenica i dinja

Ovo voće sadrži preko 90% vode, zatim antioksidanse, vitamine i minerale, zanemarivu količinu kalorija i kao takvo je idealno za hidraciju organizma, postizanje osjećaja sitosti i održavanje idealne tjelesne težine, uz konzumaciju ostalih namirnica, kojima će se zadovoljiti energetske potrebe organizma.

Krastavci

Ovo povrće, što se tiče količine vode, antioksidansa i kalorija, pandan je lubenici – sve dobrobiti rečene za lubenicu vrijede i za ovu namirnicu.

Zeleno lisnato povrće

Različite vrste ovog povrća dostupne su tijekom cijele godine, zimi su česti sastojci raznih variva, a ljeti ih je idealno konzumirati sirove u salatama. Bogato je vodom, antioksidansima, a kalorijska vrijednost je mala.

Celer

Osim velike količine vode, koje sadrži oko 95%, vrijedan je izvor raznih vitamina i minerala kao što su natrij, željezo, kalij, magnezij, kalcij, fosfor i cink. Zbog nekih od njih sirovi korijen celera ima specifičan okus, za neke osobe ne nužno ugodan. No uz svijest o važnosti ovih nutrijenata, brzo će se i nevjerni Tome prilagoditi i čak i zavoljeti okus sirovog celera. Koji se narezan na komadiće ili potpuno usitnjen može dodavati salatama, popularnim smoothijima i slično.

Luk

Da, doista se i luk ubraja u ovaj spisak zdravih ljetnih namirnica, koje je korisno konzumirati sirove. Probajte ga dodavati sirovog s limunom u salate – odličan ljetni izbor.

Naravno, ovo je samo mali dio zdravih namirnica kojima obiluje ljeto i koje je svakako pametno i korisno konzumirati što češće, dobro oprane i bez termičke obrade. Koristi od tako složene prehrane osjetit ćete vrlo brzo, a ako s ovakvim ili sličnim režimom prehrane nastavite i iza ljeta, velike su šanse kako ćete dobro osjećanje i zdravlje zadržati i tijekom hladnijih mjeseci u godini.

Pitanje za žene, na koje očekujemo odgovore na jesen – jeste li uočile kako, pridržavajući se ovih uputa za modifikaciju prehrambenih navika, nemate više one neugodne simptome genitalnih infekcija?

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika