Mikonazol u liječenju genitalne kandidijaze

Genitalna gljivična infekcija relativno je često oboljenje i lijekovi protiv gljivične genitalne infekcije jedni su od najpropisivanijih i jedni od najkorištenijih u ginekološkoj praksi…

Genitalna gljivična infekcija relativno je često oboljenje i lijekovi protiv gljivične genitalne infekcije jedni su od najpropisivanijih i jedni od najkorištenijih u ginekološkoj praksi.

Najčešći uzročnik genitalne gljivične infekcije, u oba spola, je gljivica Candida albicans, ali uzročnici mogu biti i druge gljivice soja Candida, te druge gljivice.

Uobičajeni simptomi genitalne gljivične infekcije, ali, važno je naglasiti ne specifični su: svrbež, pojačani iscjedak često neugodna mirisa, bolni spolni odnosi, otežano morenje i drugo. Oko 75% žena će tijekom života imati barem jednu epizodu genitalne gljivične infekcije, a blizu 50% i više od jedne. U oko 10-20% žena genitalna kandidijaza se zakomplicira, pa su potrebne specifične dijagnostičke pretrage i liječenje.

Genitalna gljivična infekcija nije isključivo spolno prenosiva infekcija, no ako jedan partner ima genitalnu kandidijazu i ako se prakticiraju nezaštićeni spolni odnosi prenijet će je drugom spolnom partneru.

Osim spolnim putem, genitalna kandidijaza može se razviti u stanjima smanjenog imuniteta, u osoba koje boluju od neke (teže) kronične bolesti, u osoba koje su pod dugotrajnom terapijom i/ili antibiotskom terapijom, češća je u trudnica itd.

Liječenje genitalne kandidijaze uključuje razne antimikotike, koji se mogu primjenjivati lokalno, u vidu vaginaleta i krema i sistemski, u vidu peroralnih tableta, injekcija ili infuzija, ovisno o težini bolesti.

Jednostavna, nekomplicirana genitalna kandidijaza najčešće prolazi iza kratkotrajnog (1-7 dana) liječenja lokalnim animikoticima, ili eventualno uz dodatno jednokratno peroralno liječenje antimikotikom. Preporuča se istovremeno liječenje oba spolna partnera.

Ako iza provedenog liječenja određeni simptomi budu i dalje prisutni, potrebna je dodatna dijagnostička obrada. Tada je najčešće riječ i o infekciji još nekim mikroorganizmom, na koji se superponirala gljivična infekcija.

Jedan od lijekova protiv gljivične genitalne kandidijaze je mikonazol (mikonazol-nitrat), koji se primjenjuje lokalno, u vidu vaginaleta i kreme i siguran je za primjenu i tijekom trudnoće i dojenja.

Vaginalete mikonazola primjenjuju se jednom dnevno (preporuča se uvečer) tijekom 7 dana, a krema 1-2 puta dnevno tijekom 7 dana; krema je za oba spola.

Jedno od češćih pitanja je smiju li se i trebaju li se vaginalete i krema koristiti i tijekom menstruacije. Odgovor je da. Eventualno, tijekom prva dva dana menstruacije (kada je menstruacija uobičajeno obilnija) smije se napraviti prekid u liječenju vaginaletama.

Još jedno pitanje koje je često, naročito u ljetnim mjesecima je smiju li se i trebaju li se vaginalete koristiti na moru, odnosno smije li se žena tijekom liječenja vaginaletema kupati u moru i sunčati. I ovdje je odgovor da. Jedino, budući vaginalete najčešće ostavljaju gušći grudičasti ili tekući trag na donjem rublju sljedeći dan, trebalo bi isto imati u vidu i odgovarajuće postupiti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika