Nismo zaboravili svjetski dan očeva

Zašto smo u ginekološkoj kolumni odlučili spomenuti Dan očeva? Pa, baš zato. Zato što su očevi drugi važan subjekt u ostvarivanju majčinstva…

Zašto smo u ginekološkoj kolumni odlučili spomenuti Dan očeva? Pa, baš zato. Zato što su očevi drugi važan subjekt u ostvarivanju majčinstva.

Danom očeva želi se istaknuti uloga oca u obitelji i društvu uopće. S obilježavanjem ovoga dana počelo se početkom 20-og stoljeća u SAD-u, praveći tako analogiju Majčinom danu. Vremenom, manifestacija je poprimila globalne razmjere i u većini zemalja obilježava se treće subote u lipnju. U našoj državi Dan očeva je 19. ožujka.

Kako se obilježava ovaj Dan? Naravno, popraćen je raznim šaljivim dosjetkama.

Međutim, zašto je ipak važno govoriti i o očevima u kontekstu roditeljstva i obitelji? Iz više razloga, o kojima ćemo neke raspraviti u nastavku.

Za ostvarenje trudnoće potrebna je jedna oocita (ženska spolna stanica) i jedan spermij (muška spolna stanica). Ako trudnoća nije ostvariva spontano, „prirodnim putem“, u postupak medicinski potpomognute oplodnje uključuju se oba spolna partnera, dakle i muški partner treba proći odgovarajuću dijagnostičku obradu, pripremu, liječenje, ovisno o uzroku neplodnosti.

Trudnoću partnerice različito će proživljavati i muški partner, neki će se sasvim izolirati od trudnoće, neki će biti ogromna podrška partnerici – bit će pratnja na pregledima, ohrabrivati je u trenucima „pada raspoloženja“, biti s njom u rađaonici, obavljati svakodnevne poslove koje inače ona radi i slično.

Iza poroda, aktivno će sudjelovati u brizi o novorođenčetu, … neki će iskoristiti i zakonsku mogućnost korištenja porodiljskog dopusta za očeve.

Kasnije tijekom odrastanja djeteta/djece ravnopravno će sudjelovati u svim aspektima odgoja djeteta. Bilo kao dio kompletne obitelji, bilo kao samohrani roditelj, kao udovac ili kao rastavljeni roditelj. U potonjem slučaju rijetko će dijete biti dodijeljeno ocu, iako ima i takvih situacija.

Kako god bilo, koja god životna situacija se složi, uloga oca (biološkog/zamjenskog) u obitelji je nezamjenjiva, pa se trebaju pozdraviti sve inicijative kojima se utječe na svijest o važnosti obitelji za razvoj kompletne, samosvjesne i odgovorne osobe, s visokim moralnim vrijednostima.

… A prigodne pošalice (da ne kažemo nešto drugo) kojima su neke aktivnosti popraćene trebaju se shvatiti dobronamjerno i kao takve prihvatiti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika