Povratak na posao iza poroda

Povratak na posao iza poroda za ženu (i njenu obitelj) predstavlja vrlo buran period, u kojem se izmjenjuju oprečne emocije.

Na jednoj strani osjeća olakšanje što će se baviti i nečim drugim osim 24-satne brige o djetetu, kućanstvu, životnom partneru što se počinje/nastavlja profesionalno baviti nečim za što se školovala, što voli, što ju profesionalno ispunjava. Na drugoj strani je pregršt emocija koje izazivaju krivnju jer ostavlja dijete na brigu drugima (neovisno što su taj netko drugi drugi roditelj, bake, djedovi, druga osoba od povjerenja).

Taj period svaka žena, odnosno par mora posebno proći – jedinstvenog recepta nema. Kako bi pomogli u tom turbulentnom razdoblju (koje obično traje oko mjesec dana), navest ćemo o čemu bi posebno trebali razmisliti.

Dogovorite se sa životnim partnerom tko će preuzeti najveću brigu o djetetu – hoće li on koristiti porodiljski dopust, hoće li uskočiti bake, djedovi, rođaci, druga osoba od povjerenja.

Ako se odlučite na „dadilju”, provjerite preporuke, ima li iskustva s tako malom djecom, može li prepoznati neke hitne situacije, zna li se snaći (kako postupiti, koga nazvati), koliko je i kada na raspolaganju i slično. Svakako navedite telefonske brojeve na koje vas se može nazvati u iznimnim slučajevima, kao i kontakte drugih osoba kojima se u takvim situacijama može i treba obratiti.

Naravno, prvo vrijeme, dok se svi ne naviknete na novu osobu u vašim životima, u vašem domu, oko vašeg djeteta (neovisno je li to stranac ili rođak – to je u svakom slučaju netko tko prije nije bio u vašem svakodnevnom životu) stalno ćete se preispitivati treba li to baš tako biti. Savjet – nemojte ovakvim razmišljanjima biti zaokupljeni, jer se nećete moći koncentrirati ni na posao, a i osobu koja se bavi djetetom prekidate u tomu.

Dogovorite se sa životnim partnerom o podjeli zaduženja u kućanstvu, primjerice tko će i kada obavljati kupovinu, plaćati račune, obaviti kućanske poslove. 

Naravno, uvijek će se dogoditi odstupanja ovisno o drugim svakodnevnim ili izvanrednim situacijama, no važno je znati što se od koga i kada očekuje.

Na poslu, u radnom okruženju, nije prikladno nametati razgovore o svojem djetetu – ne odgovara to svima.

Osim toga i ne znate sa sigurnošću kakve stavove o roditeljstvu (o imanju djeteta, o nemogućnosti imanja djeteta iz zdravstvenih razloga i slično), o odgoju djeteta, o braku i bračnim dužnostima (iskrivljeni stavovi kako je briga o djetetu isključivo na majci, kako „nisu ista” djeca rastavljenih roditelja ili onih koji žive nevjenčano od onih u braku i slično) imaju vaši radni kolege.

Nemojte smetnuti s uma kako na izbor radnih kolega uglavnom nemamo utjecaja i kako ponekad radne zadatke moramo obavljati s ljudima s kojima se privatno nikada ne bi družili. Stoga nemojte očekivati njihovo oduševljenje vašom srećom u privatnom životu i ako tako pristupite, nećete biti razočarani nekom od njihovih reakcija.

Na poslu budite koncentrirani na radne zadatke i nemojte stalno telefonski provjeravati kakva je situacija kod kuće – pred radnim kolegama možete djelovati rastreseno, nezainteresirano za posao, ako se dogodi neka greška vas će se prozivati i slično.

Stoga dogovorite nekoliko poziva u određeno vrijeme (najbolje da vi nazovete kada radna situacija to dozvoljava), odnosno u bilo kojem trenutku ako se dešava neka iznimna situacija. Također, u tom smislu zamolite kolege na susretljivost (ako vi niste u mogućnosti javiti se na telefon, a događa se nešto izvanredno, neka netko od kolega primi poziv i obavijesti vas, odnosno da upute o postupanju).

Na obiteljskim druženjima (oba nova roditelja i članovi uže/šire obitelji) svakako iznesite svoja razmišljanja, očekivanja i odluke.

Obznanite kako niste samo i jedino majka, nego i socijalno i radno biće. Naravno, dijete je na prvom mjestu. No, i intimni trenuci sa životnim partnerom, druženja s prijateljima, obavljanje radnih zadataka (za što ste se uostalom i školovali) također su važan dio i vašeg života. I pokažite kako uspijevate naći ravnotežu između privatnog i poslovnog dijela sebe.

Postupajući tako i vaše dijete usvojit će određeni model ponašanja i jednog dana osnovati i svoju malu, sretnu, toplu i uspješnu obitelj.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika