Povratak na posao iza poroda

Povratak na posao iza poroda za ženu (i njenu obitelj) predstavlja vrlo buran period, u kojem se izmjenjuju oprečne emocije.

Na jednoj strani osjeća olakšanje što će se baviti i nečim drugim osim 24-satne brige o djetetu, kućanstvu, životnom partneru što se počinje/nastavlja profesionalno baviti nečim za što se školovala, što voli, što ju profesionalno ispunjava. Na drugoj strani je pregršt emocija koje izazivaju krivnju jer ostavlja dijete na brigu drugima (neovisno što su taj netko drugi drugi roditelj, bake, djedovi, druga osoba od povjerenja).

Taj period svaka žena, odnosno par mora posebno proći – jedinstvenog recepta nema. Kako bi pomogli u tom turbulentnom razdoblju (koje obično traje oko mjesec dana), navest ćemo o čemu bi posebno trebali razmisliti.

Dogovorite se sa životnim partnerom tko će preuzeti najveću brigu o djetetu – hoće li on koristiti porodiljski dopust, hoće li uskočiti bake, djedovi, rođaci, druga osoba od povjerenja.

Ako se odlučite na „dadilju”, provjerite preporuke, ima li iskustva s tako malom djecom, može li prepoznati neke hitne situacije, zna li se snaći (kako postupiti, koga nazvati), koliko je i kada na raspolaganju i slično. Svakako navedite telefonske brojeve na koje vas se može nazvati u iznimnim slučajevima, kao i kontakte drugih osoba kojima se u takvim situacijama može i treba obratiti.

Naravno, prvo vrijeme, dok se svi ne naviknete na novu osobu u vašim životima, u vašem domu, oko vašeg djeteta (neovisno je li to stranac ili rođak – to je u svakom slučaju netko tko prije nije bio u vašem svakodnevnom životu) stalno ćete se preispitivati treba li to baš tako biti. Savjet – nemojte ovakvim razmišljanjima biti zaokupljeni, jer se nećete moći koncentrirati ni na posao, a i osobu koja se bavi djetetom prekidate u tomu.

Dogovorite se sa životnim partnerom o podjeli zaduženja u kućanstvu, primjerice tko će i kada obavljati kupovinu, plaćati račune, obaviti kućanske poslove. 

Naravno, uvijek će se dogoditi odstupanja ovisno o drugim svakodnevnim ili izvanrednim situacijama, no važno je znati što se od koga i kada očekuje.

Na poslu, u radnom okruženju, nije prikladno nametati razgovore o svojem djetetu – ne odgovara to svima.

Osim toga i ne znate sa sigurnošću kakve stavove o roditeljstvu (o imanju djeteta, o nemogućnosti imanja djeteta iz zdravstvenih razloga i slično), o odgoju djeteta, o braku i bračnim dužnostima (iskrivljeni stavovi kako je briga o djetetu isključivo na majci, kako „nisu ista” djeca rastavljenih roditelja ili onih koji žive nevjenčano od onih u braku i slično) imaju vaši radni kolege.

Nemojte smetnuti s uma kako na izbor radnih kolega uglavnom nemamo utjecaja i kako ponekad radne zadatke moramo obavljati s ljudima s kojima se privatno nikada ne bi družili. Stoga nemojte očekivati njihovo oduševljenje vašom srećom u privatnom životu i ako tako pristupite, nećete biti razočarani nekom od njihovih reakcija.

Na poslu budite koncentrirani na radne zadatke i nemojte stalno telefonski provjeravati kakva je situacija kod kuće – pred radnim kolegama možete djelovati rastreseno, nezainteresirano za posao, ako se dogodi neka greška vas će se prozivati i slično.

Stoga dogovorite nekoliko poziva u određeno vrijeme (najbolje da vi nazovete kada radna situacija to dozvoljava), odnosno u bilo kojem trenutku ako se dešava neka iznimna situacija. Također, u tom smislu zamolite kolege na susretljivost (ako vi niste u mogućnosti javiti se na telefon, a događa se nešto izvanredno, neka netko od kolega primi poziv i obavijesti vas, odnosno da upute o postupanju).

Na obiteljskim druženjima (oba nova roditelja i članovi uže/šire obitelji) svakako iznesite svoja razmišljanja, očekivanja i odluke.

Obznanite kako niste samo i jedino majka, nego i socijalno i radno biće. Naravno, dijete je na prvom mjestu. No, i intimni trenuci sa životnim partnerom, druženja s prijateljima, obavljanje radnih zadataka (za što ste se uostalom i školovali) također su važan dio i vašeg života. I pokažite kako uspijevate naći ravnotežu između privatnog i poslovnog dijela sebe.

Postupajući tako i vaše dijete usvojit će određeni model ponašanja i jednog dana osnovati i svoju malu, sretnu, toplu i uspješnu obitelj.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Cistocela

Cistocela

Cistocela je protruzija mokraćnog mjehura u rodnicu koja nastaje zbog defekta dna zdjelice. Prolaps genitalnih organa je poremećaj koji pogađa žene svih životnih dobi. Rizik raste s godinama života pogotovo ulaskom u postmenopauzu pa oko polovice žena starijih od 55g ima neki oblik prolapsa. Rizični čimbenici koji pogoduju nastanku prolapsa su trudnoća, teški vaginalni porodi […]

Folna kiselina

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Menstruacija

Trudnoća, menstruacija i spolni odnos – molim mišljenje

Niski progesteron

Niska razina progesterona – kako si pomoći?

Progesteron je jedan od hormona neophodnih za održavanje ženskog zdravlja, a niske razine ovog hormona doprinose pojavi različitih problema, od povećanja tjelesne mase do poteškoća s plodnošću. Koja je uloga progesterona te kako osigurati njegovu ravnotežu na prirodan način, saznajte u nastavku članka. Što je progesteron i zašto je važan? Progesteron je ženski spolni hormon […]

Dijete

Primjena vitamina D tijekom trudnoće i kognitivne sposobnosti djeteta

Vitamin D ili kalciferol spada u skupinu vitamina topivih u mastima. Postoje dva glavna oblika vitamina D, vitamin D2 (ergokolekalciferol) i vitamin D3 (kolekalciferol). Vitamin D2 potječe iz biljnih izvora dok se vitamin D3 stvara u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti te se dobiva iz namirnica životinjskog porijekla, pretežno iz ribljih ulja i žumanjaka. S ciljem […]

Ejakulacija

Je li moguće da sam trudna ako nije bilo ejakulacije?

Iz iste kategorije

Ginekologija

Ciste na grliću maternice – je li to jako opasno?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Cista i operacija – je li ovo opasno?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – Osnovni pojmovi – 1. dio

Što je mikrobiota tijela? Ljudsko tijelo sadrži mnoge mikroorganizme, uključujući veliki broj bakterija, virusa, gljivica i praživotinja, koji se nazivaju mikrobiota, koje žive u ili na ljudskom tijelu. U usporedbi s brojem stanica koje čine ljudsko tijelo, utvrđeno je da je broj mikrobiote mnogo veći. Ljudska bića su holobionti, tj.bića koje se sastoje od drugih bića […]