Prehrana dojilja

Period dojenja je još jedan sasvim poseban period u životu žene, koji je, između ostaloga, važan kao direktni kontakt majke i novorođenčeta, ali i kao prvi obrok u životu djeteta. Zato majčino mlijeko mora zadovoljiti potrebe organizma dojenčeta za energijom i nutrijentima.

Pogrešno je mišljenje, što se tako često čuje, da majka koja doji mora jesti za dvoje; i sasvim uobičajena prehrana dojilje osigurava dojenčetu sve potrebno, uz uvjet da se majka radi sebe ne hrani restriktivno, odnosno da zbog dijeteta, religijskih i drugih razloga ne izbjegava određene namirnice. Ako je uobičajena prehrana dojilje dobro izbalansirana, smatra se kako je sasvim primjerena za potrebe organizma dojenčeta. No postoje i preporuke koje su namirnice naročito prikladne za dojilje, a isto tako i koje namirnice se savjetuje izbjegavati tijekom dojenja.

Namirnice koje se preporučaju tijekom dojenja:

  • škrobne namirnice, kao što su kruh i riža, od cjelovitog zrnja koja su bogata vlaknima,
  • proteinske namirnice, kao što su nemasno meso, jaja i mahunarke; preporuča se dva obroka masne ribe tjedno (npr. losos),
  • nemasne namirnice (ili s najnižim udiom masnoća), kao što su jogurt ili čaša nemasnog mlijeka dnevno.

Namirnice koje se NE preporučaju tijekom dojenja:

U ovu grupu mogu se ubrojiti sve namirnice koje su inače poznate kao alergeni. Uslijed konzumacije tih namirnica od strane majki, iako su u mlijeku dojilja u manjim količinama, mogu izazvati razne neugodne ili čak ozbiljne reakcije u organizmu dojenčeta (nadutost, svrbež kože, osip ili ekceme, natečene oči, lice ili usne, kašalj, proljev, zatvor, povraćanje ili refluks, slab apetit, neadekvatno napredovanje djeteta).

  • Kravlje mlijeko, te kava i čaj (više od dvije šalice kave/čaja dnevno) su namirnice koje često izazivaju neke od navedenih smetnji.
  • Alkoholna pića ne preporučaju se češće od jednom do dva puta tjedno, ali to ovisi i o količini alkohola u napitku. Također se preporuča podojiti dijete prije konzumacije alkoholnog pića, te ponovni podoj planirati 2-3 sata iza konzumacije alkoholnog pića, kada je količina alkohola u mlijeku dovoljno niska da ne izazove posljedice u organizmu dojenčeta. 
  • Kikiriki je namirnica oko koje su majke zabrinute može li štetiti djetetu, no dok se ne dokaže alergija na kikiriki, dojilja ga bez bojazni smije konzumirati.

Treba li dojilja konzumirati veće količine tekućine ili energetski bogatiju hranu?

Ne. Što se tiče tekućine, dojilja svakako treba posegnuti za tekućinom kada osjeti žeđ. Kako u organizmu dojilje ima više oksitocina, koji potiče žeđ, dojiljama se preporuča uvijek imati tekućinu (najbolje flaširanu običnu vodu) u blizini. Neke majke navode bojazan o razvodnjavanju mlijeka ako konzumiraju vodu. To je, međutim, još jedan bezrazložan strah, jer je organizam savršen „stroj“ i odlično regulira količinu vode u organizmu i kvalitetu i kvantitetu mlijeka za dojenje. Što se tiče kalorijske vrijednosti obroka, prehrana dojilja nije prehrana „za dvoje“. Koliko će kalorija trebati dojilji ovisi o više čimbenika, kao što su njena tjelesna masa prije trudnoće i koliko je kilograma dobila tijekom trudnoće, kakve su inače njene prehrambene navike, kakva je njena tjelesna aktivnost i dr.

Potrebi za energetski pojačanom prehranom pridonose promjenjene razine hormona, razna emocionalna stanja dojilje (ponajprije negativna) i slično, pa ako dojilja nije kritična prema sebi glede ovih momenata, osobe s kojima je bliska trebale bi je upozoriti na to, a ponekad je potrebna i stručna liječnička pomoć, kako bi se rješavanju problema pristupilo čim prije. Dojilja i bez posebnog angažmana može vrlo rano spontano početi gubiti (dobivene) kilograme. No važno je ne pretjerati u „skidanju“ kilograma, jer to opet može uzrokovati neke druge negativne posljedice, kao što su pretjerani umor, razdražljivost, loše osjećanje dojijlje i slično. Zato se preporuča primjerenom prehranom i fizičkom aktivnošću utjecati na postizanje idealne tjelesne težine kroz razuman period, tj. tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci iz poroda.

Treba li dojilji dodatnih količina vitamina ili posebni biljni preparati?

U pravilu ne. Važno je boraviti na otvorenom i na suncu (naravno umjereno, ako dojilja nema nekih zdravstvenih ograničenja koja bi ovo onemogućila), jer se vitamin D, kojega dojenče prvih mjeseci dobiva isključivo iz majčina mlijeka, stvara pod utjecajem sunca, a važan je za zdravlje koštanog sustava i zubiju. Biljni preparati nisu standardizirani i još uvijek se ne zna dovoljno o utjecaju bilja na organizam, pa se dojiljama ne preporuča konzumacija posebnih biljnih pripravaka. Navedeno je samo kratki osvrt na ovu tematiku, a o svemu što će dojilje dalje interesirati oko prehrane, najuputnije je porazgovarati s nadležnim ginekologom ili liječnikom opće/obiteljske medicine ili, još bolje, nutricionistom.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Operirao sam slijepo crijevo

kardiovaskularna prevencija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Glavobolja

Kako se prehranom boriti protiv glavobolja

Prema međunarodnoj klasifikaciji glavobolja postoji čak 14 različitih vrsta glavobolja. Glavobolje su glavni uzročnik privremene nesposobnosti za rad u osoba mlađih od 50 godina, a procjenjuje se da je prevalencija glavobolje u svijetu oko 14%. Glavobolje pogađaju žene dva do tri puta češće nego muškarce. Također, napadi glavobolje u ženskoj populaciji su jači, dulje traju […]

Natrijev glutamat

Omraženi natrijev glutamat kao potencijalno rješenje velikog javnozdravstvenog problema

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da opasno pretjerujemo s unosom soli u hrani i da prosječno globalno gledano svakodnevno unosimo dvostruko više soli nego što se preporuča. Visoki unos  soli značajno povećava rizik od kroničnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, a procjenjuje se da kada bi države intervenirale, da bi se moglo do 2030. godine […]

Jaja

Zašto su danas jaja blagotvorna za zdravlje, a sutra možda neće biti?

Poznato je kako istraživanja o utjecaju hrane ili prehrane na zdravlje mogu dati oprečne rezultate. Primjerice, određena su istraživanja pokazala kako jaja djeluju blagotvorno na zdravlje djelujući povoljno na zdravlje srca, dok su neka istraživanja pokazala kako jaja u prehrani mogu biti štetna povećavajući rizik od bolesti srca i krvnih žila. Razlog oprečnih rezultata leži […]

Mršavost

Kako se udebljati?

Iz iste kategorije

Ginekologija

Trolinijski endometrij

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]

Ginekologija

Možete li mi očitati citološki nalaz urina?