Smiju li trudnice planirati putovanja u egzotične krajeve?

Putovanje u egzotične krajeve iz našeg podneblja znači višesatno/višednevno putovanje različitim prijevoznim sredstvima, mijenjanje klimatskih područja što za trudnice predstavlja popriličan napor.

Putovanje u egzotične krajeve iz našeg podneblja znači višesatno/višednevno putovanje različitim prijevoznim sredstvima (avionima, brodovima, vlakovima, …), mijenjanje klimatskih područja (kaže se kako se iz ljeta dođe u zimu i obratno), obvezno cijepljenje prema propisima država u koje se putuje itd.

Smiju li trudnice uopće putovati?

Smiju, ako se ne radi o rizičnoj trudnoći i ako nadležni ginekolog (koji ima detaljan uvid u tijek trudnoće i uopće u zdravstveno stanje trudnice) ne navodi posebna ograničenja.
Preporuča se (osim svega što je nadležni ginekolog savjetovao) barem tijekom putovanja uzimati preparate magnezija, koji djeluju preventivno na razvoj grčeva, odnosno kontrakcija.

Kako se ponašati na putu?

Uvijek se treba imati svu medicinsku dokumentaciju o praćenju trudnoće uza se (ginekološki nalaz, krvnu grupu i Rh-faktor, upozorenja o alergijama, naročito na lijekove i drugo).
Neovisno o destinaciji i prijevoznom sredstvu, preporuča se svakih otprilike sat vremena ustati i razgibati se (prevencija tromboze) te se pomokriti (prevencija urinarnih infekcija).
Također se preporuča slojevito se obući (kako bi se komadi odjeće mogli skidati, odnosno oblačiti, ovisno o vanjskoj temperaturi) i nositi uopće ugodnu odjeću (najbolje od pamučnog i lanenog materijala, nikako od tzv. lateks-materijala, uske hlače itd.) i obuću (nikako obuću s visokim potpeticama).
Svakako bi bilo pametno imati uza se bočicu obične vode i neki prehrambeni artikl (npr. tzv. energetsku pločicu ili nešto slično).

Putovanje avionom, brodom, vlakom – opće upute

Uvijek je potrebno raspitati se u kompaniji kojom se planira putovanje do kojeg tjedna trudnoće dozvoljavaju putovati trudnicama (odnose li se ograničenja na tjedne trudnoće u kojima se kreće na put ili u kojima će se biti pri povratku).
Putovanje je najsigurnije tijekom drugog trimestra; većina kompanija dozvoljava putovanje do 32/34/36 tjedna trudnoće.
Česta su pitanja o štetnosti rentgenskog zračenja u zračnim lukama, o štetnosti sniženog atmosferskog tlaka itd. Isto nije štetno za plod, jer pri prolasku kroz sigurnosni prolaz putnik prolazi kroz metalni detektor, a prtljaga kroz rentgenski. Promjene u atmosferskom tlaku mogu izazvati određene subjektivne tegobe u trudnice, koje međutim nemaju štetne posljedice na plod.
Svakako je potrebno psihički se pripremiti za dugotrajno putovanje, čekanje u usputnim odredištima (presjedanje u zračnim lukama, uobičajeno zaustavljanje u pograničnim zonama i slično) i promjenu vremenskih zona – sasvim sigurno će se osjećati tzv. jet-lag, umor, pospanost, možda dezorijentiranost, … no to su prolazne smetnje. Ako bi nešto od navedenog trajalo duže, svakako je potrebno javiti se liječniku.

O čemu je potrebno posebno se interesirati prije planiranja putovanja u egzotične krajeve?

Obvezno se raspitati o obvezatnom cijepljenu, te obzirom na to planirati odredište. Nikako se ne preporuča putovanje u malarična područja (lijekovi protiv malarije su kontraindicirani za primjenu u trudnica – djeluju teratogeno). Dobro se raspitati gdje je moguće javiti se u slučaju nekakvih zdravstvenih tegoba, a također je pametno interesirati se za dodatna putna zdravstvena osiguranja.
Putovanje u područja s npr. japanskim encefalitisom ili žutom groznicom zahtijeva cijepljenje protiv uzročnika tih bolesti, koje se smije primijeniti u trudnica. Nije preporučljivo, no u tom slučaju korist je veća od teoretske štetnosti, pa se svakako mora provesti. Iza toga je (naročito uz cijepljenje protiv uzročnika žute groznice) potrebno opetovano serološko ispitivanje trudnice (provjera odgovora organizma trudnice na cjepivo), a novorođenče je potrebno detaljno promatrati obzirom na eventualne kongenitalne anomalije.

Savjet za kraj

Iz više razloga putovanje u egzotične krajeve nije preporučljivo za trudnice, no ukoliko se baš mora (svatko će sam odlučiti što je za koga od životne važnosti), potrebno je detaljno se i na vrijeme raspitati na odgovarajućim mjestima – najbolje u konzularnim predstavništvima zemlje u koju se planira krenuti. A ovaj mali podsjetnik bi trebao biti uz vas. Sretan put!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika